Ashington v Crook Town 18.04.2014

 

Fredag 18.04.2014: Ashington v Crook Town
Northern Leagues offisielle Easter Hop buss rullet videre, nordover fra Whitley Bay forbi Blyth, som var inntil nå var det nordligste stedet der jeg hadde sett kamp i den engelske pyramiden. Og en snau halvtime etter at vi hadde forlatt Whitley Bay kunne vi stige av utenfor Woodhorn Lane, hjemmebanen til Ashington. Med Easter Hop-billettene for hånden ble vi sluppet rett inn, mens de øvrige tilskuerne måtte betale £6. Kampprogrammet hadde vi også fått på forhånd, og sto vel såvidt til godkjent selv om det var noe simpelt og manglet en del vesentlig informasjon som for eksempel en tabell.

 

Mange vil vite at den gamle gruvebyen Ashington ikke bare er fødebyen til brødrene Bobby og Jack Charlton, samt Newcastle-legenden Jackie Milburn (som det står en statue av i sentrum), men at de også selv har en historie i Football League. Ashington ble valgt inn i Football League da denne ble utvidet i 1921, og tok plass i tredjedivisjonens nordlige avdeling. 8. plassen i 1923/24-sesongen var bestenotering i ligaen før klubben ble stemt ut (den gang måtte de fire siste i ligaen stille til gjenvalg) og erstattet med York City i 1929. Ashington spilte den gang på Portland Park, som var deres hjemmebane frem til 2008, da den dessverre ble revet.

 

Det var fortsatt over en time til kampstart klokka halv sju da jeg gikk gjennom telleapparatene ved klubbens nye stadion Woodhorn Lane. Om jeg ikke husker feil hadde en kompis som besøkte anlegget tidligere i sesongen beskrevet det som «sannsynligvis det mest deprimerende stedet jeg har sett fotball». Og med dette i bakhodet hadde jeg ikke all verden av forventninger til Woodhorn Lane da jeg kikket inn, klar til å ta en runde rundt banen. Jeg forsto raskt hva han mente, for veldig spennende er det ikke!

 

Woodhorn Lane er et nitrist moderne non-league anlegg totalt blottet for karakter. De eneste tribunefasilitetene er to moderne tribuner av den ferdigfabrikerte typen man ser på stadig flere nye stadioner i non-league – en ståtribune midt på den ene langsiden, og en sittetribune på motsatt langside. Ellers er det kun såkalt hard standing på anlegget som er gjerdet inn med et tregjerde på alle fire kanter. På nærmeste kortside, nær der vi kom inn, ligger klubbhuset. Og den inneholder i det minste en stor og flott bar som de i hvert fall skal ha ros for. Med benker på utsiden gikk det til og med an å nyte en pint i solskinnet både før og under kamp.

 

Hjemmelaget skulle være vertskap for Crook Town, og de skulle gjøre opp om poeng i Northern League Division One. Ashington hadde jo en sterk start på sesongen, men hadde til en viss grad møtt veggen etter nyttår. Noen jeg snakket med hevdet likevel at de tross alt ville si seg fornøyd om de klarte en plassering blant topp 6. Crook Town på sin side har jo fremstått temmelig uforutsigbare og som litt av et bingo-lag, men det viktigste denne sesongen var nok å etablere seg igjen på Northern Leagues ypperste nivå.

 

Runden rundt det uspennende anlegget ble raskt unnagjort, før jeg oppsøkte baren. Der var det foreløpig ikke altfor travelt da en rekke av groundhopperne hadde gått for å først ta en pint på en Wetherspoons-pub i nærheten. Det viste seg nemlig at flere av de også «samler på» puber, både av typen Wetherspoons og de som er oppført i The Good Beer Guide. Men med en pint cider slo jeg meg ned på en av benkene utenfor sammen med den tyske groundhopperen Jens, hans bedre halvdel, og en av hans tyske groundhopper-kompiser. Heller ikke hos den tyske delegasjon hadde Woodhorn Lane fremkalt særlig begeistring, og de var enige i at baren var anleggets klart beste attributt.

 

Det dro seg etter hvert mot avspark, og lite ante vi om målfesten som ventet oss. Hjemmelaget kunne allerede etter tre minutter tatt ledelsen da Marc Walton løsnet skudd fra 16 meter, men Crooks veteran-keeper Barry Poskett sto i veien. Colliers-fansen måtte imidlertid ikke vente alt for lenge før de kunne slippe jubelen løs. Etter 11 minutter startet hjemmekeeper Karl Dryden et angrep med et flott utkast til David Carson som stormet opp langs høyrekanten. Hans innlegg ble av Glen Taylor på nonchalant vis flikket i mål på nærmeste stolpe, og det sto 1-0. Den høyreiste spissen var igjen på farten da halvtimen var passert; etter flott forarbeid av Kyle Oliver sendte Andrew Johnson i vei et skudd som Poskett måtte gi retur på, og ballen landet hos Taylor, som sikkert scoret sitt og Ashingtons andre og doblet ledelsen.

 

Fem minutter senere var det en annen Taylor som tegnet seg i målprotokollen. Poskett hadde reddet et skudd fra David Carson, men den påfølgende corneren ble av James Taylor headet gjennom en mølje av spillere og i mål nede i bortre hjørnet. 3-0! Men kun tre minutter senere svarte et Crook Town som for anledningen var kledd i lyseblått. Fra 35 meter sendte Marc Ellison i vei en kanonkule av et skudd som skrudde seg inn bak en paralysert keeper Dryden. Crook Town hadde meldt seg på igjen. Gjestene våknet til og skapte et par halvsjanser, men klarte ikke å redusere ytterligere før pause, og lagene gikk dermed i garderoben med 3-1 i protokollen. Crook Town hadde en jobb å gjøre i andre omgang.

 

Av de 597 fremmøtte vil nok uansett kampen og den første omgangen huskes best for en episode utenfor selve banen. Bak det bortre målet var det nemlig en nødutgang i form av en dør i gjerdet, og en av funksjonærene hadde tydeligvis glemt å lukke denne. På utsiden her gikk det tydeligvis en eller flere hester og beitet, og midt under første omgang fikk vi selskap av en hest som kom luntene inn på anlegget! Der stilte den seg snart opp blant publikum på denne langsiden, med hodet over gjerdet som gikk rundt selve banen…som om den fulgte med på kampen. Slik sto den i flere minutter før det omsider kom en kar og fikk loset den tilbake ut av anlegget. Dette ble for øvrig en sak som de kommende dager figurerte i det lokale media oppe i nordøst. Og for ordens skyld: den fotballinteresserte hesten het visst Gordon.

 

Pausen bød for min del på en ny pint mens jeg moret meg med Jens sin historie om hvordan han hadde drevet groundhopping i Transnistria etter å ha kjørt fra Tyskland med tyskregistrert bil. «Aldri mer» hevdet han, og påsto at han et utall ganger hadde blitt stoppet av det lokale politi som beskyldte ham for fiktive trafikkforseelser og ga ham bøter etter eget skjønn. Han kunne fortelle at bøtene kunne prutes ned, men at de selvsagt måtte betales på stedet med penger som forsvant ned i snutens lomme. En håndfull Ashington-fans ved nabobordet var ellers fornøyd med det de hadde sett i første omgang, og de bekreftet at Blyth Spartans ganske riktig er den tradisjonelle rivalen, mens Bedlington Terriers har tatt over noe av denne rollen etter at Spartans har avansert videre oppover i pyramiden.

 

Crook Town gikk voldsomt ut i andre omgang, og allerede snaut halvannen minutt etter oppstart fyrte Steven Hetherington løs og skuddet gikk centimetere over. Og like etter var det kun en redning på streken fra Andrew Johnson som hindret innbytter David Gordon i å redusere ytterligere. Den reduseringen kom imidlertid etter 59 minutter, og det var akrobatiske greier da Robbie Bird saksesparket inn 3-2. Nå var det virkelig kamp igjen! Men Ashingtons svar må ha vært et skikkelig slag i trynet for Crook, for det gikk ikke mange sekunder før de fikk et frispark ute på 25 meter. James Novak tok fart og på glimrende vis vred han ballen rundt muren og inn oppe i det ene hjørnet uten at Crook-keeper Poskett på noen måte kunne klandres. Det var spilt en time, og på resultattavla sto det nå 4-2.

 

Det virket som om litt av piffen gikk ut igjen av Crook, og ti minutter senere kunne David Carson bredside inn hjemmelagets femte etter flott forarbeid av bursdagsbarnet Kyle Oliver og Andrew Johnson. Det var temmelig underholdende for de nøytrale tilskuerne, og noen minutter senere fyrte James Taylor av et skudd som smalt i stolpen før ballen spratt rett i klypene til keeper Poskett. Men den virkelige målfesten hadde lagene spart til sluttminuttene da det plutselig regnet mål og alt syntes å gå inn.

 

Med 88 minutter på klokka tegnet innbytter Dean Briggs seg på scoringslista for vertene da han utnyttet en forsvarstabbe, fintet ut keeper Poskett og satt inn 6-2. Crook Town gikk deretter rett i angrep, og fra sin posisjon inne i Ashington-feltet gjorde Matthew Weirs sitt beste for å skyte hull i nettet da han dundret inn 6-3. Og ett minutt på overtid ble en kort Ashington-corner spilt til Novak som la inn på bakre stolpe, og Glen Taylor kunne med en knallhard heading besørge sitt hat-trick og fastsette sluttresultatet til 7-3
Crook Town hadde for øvrig ingen god Easter Hop, da de to kampene de deltok i i løpet av langhelgen endte med hele 15 baklengsmål (Bishop Auckland slo Crook Town 8-1 tre dager senere, på arrangementets siste dag). Det var akkurat tid nok til å drikke opp og ta avskjed med Jens og de andre som ikke skulle med bussen, før vi etter en lang dag startet turen tilbake til Newcastle. Og etter først å ha foretatt en stopp for å slippe av i Whitley Bay, kunne vi omsider hoppe av i Newcastle og ta farvel med arrangementsansvarlig Harvey Harris.

På puben The Centurion hadde noen av groundhopperne med base i Newcastle samlet seg, og jeg stoppet for to pints (med henholdsvis Somersby og Gaymers) sammen med disse før de begynte bryte opp og jeg også startet den ti minutters spaserturen tilbake til hotellet mitt. Dagen etter var det nye tre kamper (alle i Northern League Division Two) på menyen, men selv hadde jeg faktisk andre planer.


PS! Bildet av hesten er tatt av groundhopper Martin Bamforth.

 

English ground # 164:
Ashington v Crook Town 7-3 (3-1)
Northern League Division One
Woodhorn Lane, 18 April 2014
1-0 Glen Taylor (11)
2-0 Glen Taylor (33)
3-0 James Taylor (38)
3-1 Marc Ellison (41)
3-2 Robbie Bird (59)
4-2 James Novak (60)
5-2 David Carson (70)
6-2 Dean Briggs (88)
6-3 Matthew Weirs (89)
7-3 Glen Taylor (90+1)
Att: 597
Admission: Included in NL Easter Hop ticket (otherwise £6)
Programme: Included in NL Easter Hop ticket (otherwise £1)

 

Next game: 19.04.2014: Stocksbridge Park Steels v Kings Lynn Town
Previous game: 18.04.2014: Whitley Bay v Newcastle Benfield 

More pics 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg