Preston North End v Reading 28.12.2004

Tirsdag 28.12.2004: Preston North End v Reading

Det var så altfor lenge siden sist, men endelig var det igjen på tide med en Englandstur for å se litt fotball, og ikke minst Reading. Etter et par dager i Reading satt jeg kursen nordover, og lot toget frakte meg til Preston. Reading kom fra tre strake seire uten baklengsmål, og hadde mulighet for å innta tabelltoppen med seier over Preston North End. Utenfor Deepdale stoppet jeg opp for å ta en nærmere kikk på den fantastiske statuen av klubblegenden Sir Tom Finney – inspirert av et berømt fotografi fra en kamp mot Chelsea i 1956 – som noen måneder tidligere hadde blitt avduket utenfor klubbens stadion. Deretter entret jeg Deepdale og tok plass på bortetribunen Bill Shankly Kop.

Reading startet positivt og hadde tidlig et spillemessig overtak med masse ballinnehav, men uten å komme til noe særlig med sjanser. Det ble ganske snart klart at dette ikke var Readings dag, og vertene var langt farligere da de stormet fremover. Det var først og fremst dødballer som skulle bli Readings bane, og det var fra et frispark at hjemmelaget tok ledelsen etter 17 minutter. Eddie Lewis sendte ballen inn i feltet, og et tafatt Reading-forsvar kunne konstatere at debutant Patrick Agyemang fikk stå umarkert og heade inn 1-0. Steve Coppells gutter forsøkte seg nå med lange baller opp mot Lloyd Owusu og Nicky Forster, men hadde ikke større hell med denne taktikken. Og etter 26 minutter gikk det fra vondt til verre da Gary Alexander sendte nok et frispark inn i Reading-feltet, med Agyemang som målskive. Dårlig kommunikasjon sørget for kaos i Reading-forsvaret, og en markeringsfeil av Ibrahima Sonko gjorde at Andy Hughes måtte trå til. Hans tanke var å heade ballen tilbake til keeper Marcus Hahnemann, men Hahnemann var på vei ut…og dermed gikk Hughes’ heading i bue over Hahnemann og inn i eget mål. 2-0. Det nærmeste Reading kom scoring i første omgang var en heading fra Owusu som gikk like utenfor, og det var fullt fortjent at Preston gikk til pause med ledelse 2-0.

Steve Coppell tok grep i pausen, og sendte innpå Bobby Convey som erstatter for Steve Brooker. Men til tross for taktiske krumspring fra benken ville det seg ikke for Reading denne dagen, og etter 67 minutter smalt det igjen. Det var etter en Reading-corner at Preston kontret gjestene i senk, og Hahnemann måtte gi retur på avslutningen fra Agyemang. Den glimrende Eddie Lewis var raskt frempå og satt inn 3-0, og spikeren i kista. Nicky Forster hadde en god sjanse til å redusere, men hans avslutning himmelhøyt over fra 7-8 meter var symptomatisk for en svart dag for Reading. Forster var nære på også rett før slutt, men en glimrende redning fra hjemmekeeper Andy Lonergan sørget for at Reading gikk målløse av banen etter at dommeren blåste av med 3-0 som sluttresultat.

Etter skuffelsen på Deepdale fant jeg ut at det ikke var noen grunn til å bli i Preston når man har Blackpool såpass nære med sitt sagnomsuste uteliv. Etter en liten halvtime på toget kunne jeg stige av på stasjonen Blackpool North og sjekke inn, før jeg kastet meg ut i byens natteliv som ikke uten grunn er kjent langt utenfor landegrensene. Dagen etter skulle turen gå videre; østover til Hull.