Tromsø v Fredrikstad 29.05.2024

 

Onsdag 29.05.2024: Tromsø v Fredrikstad

Det var duket for en solid bortetur for å følge FFK, for de skulle ta to bortekamper som kom nokså tett på hverandre. Kun fire dager at de møtte Tromsø i plankebyen, skulle FFK opp til ‘Nordens Paris’ for å spille returmøtet på Alfheim, og etter det var det kun ytterligere fire dager til de skulle i aksjon borte mot Rosenborg på Lerkendal. Etter å ha tittet litt på det, fant jeg ut at det virket litt tungvint å dra til Tromsø og hjem igjen for deretter å nærmest snu i døra og dra opp igjen til Trondheim. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre én tur av det, med to overnattinger i Tromsø, to overnattinger i Trondheim, og nattoget hjem derfra søndag kveld etter kamp. Det ble Pål med på, og ville også ha med sitt ‘fruentimmer’, så det ble tre av oss som denne dagen satt kursen mot Gardermoen etter å ha blitt skysset til Fredrikstad stasjon av vår kompis Flemming.

Heldigvis hadde man klart å unngå den varslede streiken ved flyplassen på Gardermoen, og alt gikk uten problemer. Vi rakk til og med å ta oss en øl før vi boardet SAS sitt 11.30-fly til Tromsø, og det var flere andre kjente FFK-supportere med på det. Vi må ha hatt god medvind, for etter rett i overkant av halvannen time landet vi på Tromsø lufthavn Langnes. Vi delte en maxi-taxi inn til sentrum sammen med en del av de andre FFK-supporterne, og gikk for å slenge fra oss bagasjen ved Smarthotel Tromsø, der vi også fikk sjekke inn. Med det unnagjort var det bare å gå og få seg litt mat på en thai-restaurant, og deretter møte noen av de andre på Ølhallen. Noen brøt etter hvert opp og forflyttet seg til Skarven, og jeg fulgte etter dit. Vi rakk også tok en tur innom Rorbua før gi gikk oppover mot Alfheim Stadion.

Tromsø er Nord-Norges største by, med et innbyggertall som nylig ble beregnet til rett i underkant av 68 500. Det er også administrasjonssentrum for kommunen med samme navn (som har rundt 78 000 innbyggere). Byens sentrum ligger på østsiden av Tromsøya, som faktisk er Norges mest folkerike øy, men også Tromsdalen og Kvaløysletta regnes som deler av byområdet. Det er ingen byer lenger nord i verden som er større enn Tromsø. Byens næringsliv har tradisjonelt vært preget av primærnæringer som fiske, fangst og jordbruk, men det er nå næringsmiddelindustrien som nå er den klart viktigste, og turismen hjelper selvsagt også på. Byens største arbeidsplass er imidlertid UiT Norges arktiske universitet.

Tromsø IL ble stiftet i 1920, men måtte vente lenge før de gjorde seg bemerket nasjonalt i norsk fotball. Nordnorske lag fikk som kjent ikke delta i den norske cupen før i 1963, og i den nasjonale toppdivisjonen først i 1972. Da Mjølner i sistnevnte år ble første nordnorske representant i toppdivisjonen, slet Tromsø i bunnen av 2. divisjon, og tilbragte deretter flere år i 2. og 3. divisjon før det begynte å skje ting i 1980-årene. I 1985 ble de nummer to i sin avdeling i daværende 2. divisjon, og etter seire over Sogndal og Moss i kvalifiseringen, var TIL for første gang klare for spill på øverste nivå av norsk fotball. Der debuterte de ved å redde plassen, selv om de måtte gjennom kvalifisering, men 1986 blir likevel først og fremst husket for noe helt annet.

De spilte seg nemlig frem til cupfinale, og selv om de nylig kronede seriemestrene fra Lillestrøm var store favoritter, sjokkerte TIL med å vinne 4-1. Det gjorde de til den nordligste fotballklubben i verden til å vinne en nasjonal tittel, og det er det for ordens skyld fortsatt. I 1990 tok de andreplassen i serien, som fortsatt er deres bestenotering, og i 1996 tok de sin andre cuptittel ved å slå rivalen Bodø/Glimt i finalen. Klubben holdt seg i øverste divisjon frem til 2001, men nedrykket det året ble fulgt opp med en umiddelbar retur på første forsøk, og den historien har gjentatt seg begge gangene de siden den gang har rykket ned. I 2011 kopierte de også sin bestenotering med en andreplass i ligaen. Så sent som i fjor gjorde TIL en god sesong med en tredjeplass, men etter at de i vinter ble nokså ribbet av Glimt, var det knyttet en del usikkerhet til de foran 2024-sesongen.

Fotballbanen på Alfheim ble først anlagt i 1963, men da som en grusbane. Fire år senere hadde man drenert den nærliggende myra og anlagt gressbane. Det fortelles imidlertid at grunnarbeidet var dårlig utført, og gressbanen var etter hvert i en slik elendig befatning at TIL måtte spille mange av sine kamper på Valhall Stadion. Alfheim Stadion ble oppgradert i forkant av debutsesongen på øverste nivå i 1986. Gressmatta her gikk for øvrig for å være en av Norges største. I 2006 ble den byttet ut med kunstgressdekke. Tilskuerrekorden skal lyde på 10 225 og stamme fra 1990 og kvartfinalen i cupen mot Rosenborg. Siden dagens kapasitet visstnok er på under 7 000, sto den ikke i fare for å bli slått denne dagen. Ellers har det en stund vært snakk om å oppgradere de to kortsidene, men ikke vet jeg hva som er status der.

Etter å ha peset oss opp bakkene fra sentrum, var det på en av de nevnte kortsidene at vi under åpen himmel hadde plass på borteseksjonen. Etter at FFK kun fire dager tidligere hadde spilt 0-0 hjemme mot nettopp Tromsø etter å ha fått sin kamp ‘ødelagt’ av VAR og et rødt kort, håpet vi nå at FFK skulle slå tilbake med tre nye poeng og fortsette sin gode sesonginnledning der de nå sto med 6-2-2 på sine åtte første seriekamper. TIL hadde på sin side hatt en vanskelig sesongstart der de tapte sine første fem seriekamper, men sto nå med 2-1-6 og virket å være litt på oppadgående, så jeg forventet på ingen måte noen enkel kamp for FFK denne gangen heller. Det skulle det vise seg at det heller ikke skulle bli.

Allerede fra start var det Tromsø som tok initiativet, og de hadde allerede hatt et par gode muligheter da Kent Are Antonsen i det 17. minutt spilte gjennom Lasse Nordås som gikk på et flott timet løp inn i feltet. Nordås løp forbi FFK-erne og plasserte ballen i mål bak FFK-keeper Fischer. Dermed 1-0, og et drøyt kvarter ble hjemmelagets ledelse doblet. Et flott innlegg fra Runar Norheim ble headet inn av Jakob Romsaas som vant duellen med Simen Rafn, og det sto 2-0. Det var heller ikke ufortjent at det var stillingen ved pause, for Tromsø hadde vel også et tverrliggertreff i tillegg til at Fischer måtte i aksjon med gode redninger både én og to ganger, og TIL var når sant skal sies nærmere både tre og fire enn det FFK hadde vært redusering.

FFK prøvde seg med å sette innpå Morten Bjørlo i pausen, og de hadde tidlig i andre omgang en mulighet der Sondre Sørløkk var sist på ballen før den gikk via en TIL-spiller og til corner. Et øyeblikk senere var det derimot på motsatt banehalvdel at det smalt i tverrliggeren bak FFK-keeper Fischer. Med et snaut kvarter igjen fikk TIL straffespark, og Lasse Nordås ble tomålsscorer da han fastsatt sluttresultatet til 3-0. En dårlig kamp av FFK, men Tromsø var gode og vant fullt fortjent. Likevel klarte vi å kose oss i Tromsø denne kvelden, der vi gikk ut for å spise middag og deretter tok noen øl på blant annet pubene Hjemmebane og Tromsø Jernbanestasjon sammen med noen av de andre FFK-supporterne. Det jeg etter hvert trakk meg tilbake for å finne senga, var det langt senere enn det sola på himmelen vitnet om.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 245:
Tromsø v Fredrikstad 3-0 (2-0)
Eliteserien
Alfheim Stadion, 29 May 2024
1-0 Lasse Nordås (16)
2-0 Jakob Romsaas (33)
3-0 Lasse Nordås (pen, 77)
Att: 4 501
Admission: 200 NOK

Next game: 30.05.2024: Stakkevollan v Ramfjord
Previous game: 27.05.2024: Trosvik v Begby

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg