SK Djerv v Varegg 06.04.2024

 

Lørdag 06.04.2024: SK Djerv v Varegg

Denne helgen skulle Fredrikstad spille sin første obligatoriske bortekamp for sesongen, og i den forbindelse hadde jeg og Pål valgt å ta en tur til Bergen. Selv om Brann v FFK ikke skulle spilles før på søndag kveld, dro vi bort allerede lørdag formiddag. Norwegian sitt 10.50-fly fraktet oss over fjellet, og deretter var det bare å komme seg med bybanen inn mot sentrum og spasere bort til Bryggen og Radisson Blu Royal Hotel, der vi hadde betalt den nette sum av 1 147,50 kroner for kost og losji. Selv om vi var tidlig ute, fikk vi allerede sjekke inn og installert oss på rommet. Jeg hadde imidlertid planer om å se en fotballkamp også denne dagen, og hadde blinket meg ut oppgjøret mellom SK Djerv og Varegg på ærverdige Møhlenpris Idrettsplass. Pål valgte å bli med på kamp, og etter å ha stoppet for en matbit på Trekroneren og en kjapp øl, gikk vi for å ta bussen.

Det hadde vært flere kamper på meny i Bergen og omegn, men jeg lot meg friste av muligheten til endelig å få besøkt og sett kamp på Møhlenpris, så slik ble det. Kampen vi denne ettermiddagen skulle se var et oppgjør i 4. divisjon Hordaland avdeling 2, og på spaserturen fra bussholdeplassen og bort til Møhlenpris Idrettsplass måtte jeg igjen opp med paraplyen da det nok en gang hadde begynt å dryppe litt, uten at det i seg selv er noen sensasjon med tanke på at vi tross alt befant oss i Bergen. Heldigvis er det en overbygd tribune på Møhlenpris, og det var tydeligvis heller ingen inngangspenger som skulle kreves inn, for det var fritt frem da vi ankom og tok oss innenfor for å ta plass på tribunen.

Sportsklubben Djerv ble stiftet i 1913, og deres hovedfokus er på fotball, men har også bedrevet flere andre idretter, og gjorde seg en periode også bemerket i ishockey. På fotballbanen var de en utfordrer til Brann før andre verdenskrig, og 1937/38-sesongen kan trekkes frem i så måte. Det var duket for debut for Norgesserien, som betød at man for første gang hadde en i hvert fall noenlunde landsomfattende serie (med unntak av at Sogn og Fjordane og områdene nord for Steinkjer ikke var representert). Det hele var delt inn i åtte distrikter, og disse kåret hver sin vinner som kvalifiserte for et cupspill som til slutt skulle kåre den norske seriemesteren. Som eneste lag vant Djerv sin avdeling og sitt distrikt uten et eneste poengtap.

Det betød cupspill, og i kvartfinalen mot Viking fra Stavanger sto det 6-6 sammenlagt etter to kamper. Det hele ble til slutt avgjort på myntkast som gikk i bergensernes favør, og Djerv var klar for semifinale. Der møtte de hovedstadsklubben Lyn, og tapte 2-3 hjemme i Bergen. Man kan på en måte si at de ble tidenes uoffisielle bronsemedaljører i norsk serie, sammen med Kristiansund FK som hadde tapt sin semi for Fredrikstad (som vant hele greia…så fikk jeg med det også). Etter krigen var Djerv ikke lenger like slagkraftige, og andre klubber tok over som dominerende krefter i Bergens-fotballen. I disse dager er man altså å finne i 4. divisjon, etter at de for få år siden også var nede i 5. divisjon. Av kjente spillere kan nevnes Egil Austbø som i perioden 1967-1977 spilte for Brann, der han også var kaptein og var med å vinne cupen i 1976.

Man kan kanskje si at vi her befant oss på litt historisk grunn, for Møhlenpris Idrettsplass var Bergens første idrettsplass da den etter flere år med planlegging ble åpnet og tatt i bruk i 1899. Den ble opprinnelig mest brukt til lek og buekorps-eksersis, samt skøyteløp og turnoppvisning. Det var også først i 1921 at den ble ferdigstilt slik vi kjenner den i dag, men fotballbane, tribune og klubbhus. En rekke minneverdige begivenheter er knyttet til idrettsplassen som på folkemunne gjerne bare kalles ‘Møllaren’. I 1910 ble det første norgesmesterskapet i tennis arrangert her, og i desember 1927 ga Sonja Henie en gratisoppvisning for 6 000 skolebarn tre måneder før hun vant sitt første OL-gull. Det ble også satt rekorder i skøyteløp her.

Det var i 1947 at SK Djerv installerte flomlysanlegg. I senere år har medieoppslagene gjerne omhandlet andre ting enn idrettsprestasjoner. En snodig sak var da banen ‘mistet’ et hjørne. Da man i 2005 skulle ruste opp banen med kunstgress etter en pengegave fra alltid rause Trond Mohn, oppdaget man etter en nøyaktig oppmåling at banen var for smal i den sørlige enden til å godkjennes. Det ene cornerflagget måtte rett og slett plasseres i gaten utenfor, og problemet ble først løst etter en kommunal omregulering i 2009, da fortauet ble krympet. Møhlenpris har en flott overbygd tribune på den ene langsiden, der vi hadde tatt plass, mens det på den andre langsiden er en kraftig forhøyet seksjon med betongavsatser under åpen himmel som kan entres fra veien på utsiden der.

Dette var åpningskampen for årets sesong i denne avdelingen, og bortelagets Nicolai Laberg brukte kun fem minutter på å åpne årets scoringskonto med et skudd fra skrått hold. Vi nærmet oss kvarteret spilt da Varegg-keeperen måtte gi en retur, og det ble satt inn av Didrik August Angell som utlignet til 1-1. Drøyt ti minutter senere var Varegg tilbake i ledelsen, og det var denne gang Lasse Tuft Isdahl som besørget målet som gjorde at sto 1-2 ved sidebytte slik at gjestene fra Sandviken kunne ta med seg en knapp ledelse inn i garderoben. Jeg hadde brukt deler av den første omgangen til å tusle over på bortre langside for å ta noen bilder derfra siden det igjen hadde sluttet å dryppe fra oven, men var nå tilbake på hovedtribunen og tok resten av kampen derfra.

Varegg tok initiativet også i den andre omgangen, og i det 52. minutt fikk de storme gjennom altfor enkelt (sett med Djerv-øyne) og øke til 1-3 ved Jacob Emil Tornes. De viste gjennom den andre omgangen at de tross alt virket å være et knepp hvassere, og med et snaut kvarter igjen økte Trym Rekkedal til 1-4 ved å heade inn en corner. Det hele var allerede avgjort da Varegg fikk en stor dobbeltsjanse på overtid. Djerv-keeperen leverte imidlertid noen vanvittige redninger. Likevel skulle det komme et femte Varegg-mål, og det var Sindre Eknes Adolfsen som fikk æren av å fastsette sluttresultatet til 1-5 foran det jeg talte meg frem til å være 147 tilskuere. En tross alt nokså fortjent borteseier.

Etter tips fra Tom Morken, valgte vi å ikke dra sporenstreks tilbake til sentrum, men i stedet krysse over veien til Møllaren Café for å unne oss en øl der før vi gikk mot bussen. Tilbake i sentrum ble det mer lesking av strupen før vi gikk for å få oss et bedre måltid på Bryggeriet Restaurant i øverste etasje på Zachariasbryggen. Indrefileten var så godt at Pål rett og slett bestilte seg en porsjon til før vi omsider beveget oss videre. Etter en tur innom Børskjelleren, fikk vi også sjekket ut Metz, der vi hadde blitt fortalt at FFK-folket skulle samles dagen etter, og noen andre hadde allerede ankommet Bergen i likhet med oss. Lørdagens natterangling ble etter hvert avsluttet med en ny tur innom en bergensk institusjon; nemlig pølseboden Trekroneren. Med en dose nattmat i skrotten var det nå bare å stabbe tilbake til hotellet og finne rommet vårt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 237:
SK Djerv v Varegg 1-5 (1-2)
4. divisjon Hordaland avd. 2
Møhlenpris Idrettsplass, 6 April 2024
0-1 Nicolai Laberg (6)
1-1 Didrik August Angell (15)
1-2 Lasse Tuft Isdahl (26)
1-3 Jacob Emil Tornes (52)
1-4 Trym Rekkedal (77)
1-5 Sindre Eknes Adolfsen (90+2)
Att: 147 (h/c)
Admission: Free

Next game: 07.04.2024: Brann v Fredrikstad
Previous game: 05.04.2024: Begby v Torp

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg