Sauchie Juniors v Hill of Beath Hawthorn 16.03.2024

 

Lørdag 16.03.2024: Sauchie Juniors v Hill of Beath Hawthorn

Som en del av vårens Scottish Hop hadde vi allerede sett tre kamper denne lørdagen, men det var fortsatt én kamp igjen på menyen denne dagen. Lørdagens tre første kamper hadde alle funnet sted i og rundt Perth, men kveldskampen skulle spilles i Sauchie, rett nord for Alloa. Siden jeg denne gang ikke hadde bestilt plass på det offisielle arrangementet med transport, og dermed skulle ta meg mellom kampene på egen hånd, hadde jeg egentlig vurdert å droppe denne siste lørdagskampen hos Sauchie Juniors, der jeg tross alt også hadde vært tidligere. Banehopperen Jack Warner hadde imidlertid tilbudt meg skyss mellom kampene, og selv om jeg funderte litt på å likevel stå over gjensynet med Sauchie for å få en noe tidligere retur til min base i Glasgow, bestemte jeg meg til slutt for å likevel bli med dit.

Kjøreturen gikk sørover fra Perth, inn i det lille ‘grevskapet’ Clackmannanshire og til Sauchie, der vi kunne parkere et steinkast fra kveldens kamparena Beechwood Park etter en kjøretur på omtrent tre kvarter og med cirka like lenge til avspark som skulle være klokken 20.00. Sauchie er em landsby med omtrent 6 300 innbyggere, og den ligger kun halvannen til to kilometer nord for byen Alloa, som den i dag har vokst sammen med. Her befinner vi oss som nevnt i det lille grevskapet Clackmannanshire, som grunnet sin størrelse gjerne har blitt omtalt som ‘The Wee County‘. Sauchie var i Campbell-klanens eie før selveste Robert the Bruce senere donerte området til den tidligere sheriffen av Clackmannen i 1321. Den opprinnelige landsbyen skal for øvrig ha ligget ørlite lenger nord enn det dagens landsby gjør. I Sauchie var det en periode produksjon av mursten etc, men det ble det raskt slutt på da områdets gruveindustri forsvant.

Beechwood Park ligger nord i landsbyen, og figurerte en stund på listen over baner jeg gjerne ville besøke, frem til jeg gjorde nettopp det under en kamp mot Tranent Juniors i april 2022. Den gang hadde det akkurat vært lyst nok til at jeg kunne se bakteppet med åsene i Ochil Hills, til tross for litt disig vær, men denne gang ville det være litt for mørkt til det, da vi fortsatt ikke var fremme ved tiden på året da klokkene skal stilles fremover. Ved mitt forrige besøk hadde det imidlertid ikke vært noe kampprogram å få, men det var det selvsagt nå kampen var en del av Scottish Hop-arrangementet, for det er et av kravene arrangør Groundhop UK har overfor vertsklubbene. £10 i inngangspenger ble betalt, og deretter byttet jeg ytterligere £2 mot et eksemplar av dagens 20-siders kampprogram.

Både Liverpool-legenden Alan Hansen og hans storebror John ble født i Sauchie og startet sine karrierer her før de gikk til Partick Thistle. Sauchie Juniors opererer med 1960 som stiftelsesår, men allerede før den tid spilte man som Sauchie Juveniles. Juvenile-fotballen var i motsetning til den skotske Junior-fotballen en aldersbestemt greie med spillere opp til og med 27 år. Etter å ha vunnet alt de kunne vinne av troféer, bestemte de seg i 1960 for å ta steget opp i Junior-fotballen, og da de i 1962/63 vant East Junior League-tittelen i sin andre sesong som Junior-klubb, var det med et lag som i stor grad bestod av spillere som også hadde spilt Juvenile-fotball for de. East Junior League var for øvrig toppdivisjonen i Junior-fotballen i denne delen av Skottland inntil omstruktureringen i 2002; med en ny omstrukturering i 2006.

I mellomtiden hadde Sauchie Juniors i 2004 kopiert sin beste innsats i den gjeve Scottish Junior Cup ved å ta seg til kvartfinalen, slik de også hadde gjort i 1970. Den gang hadde de tapt borte mot Newtongrange Star, mens de i 2004 spilte 0-0 hjemme mot Glenrothes og deretter tapte 2-3 borte i omkampen. Etter to strake opprykk var de i 2012 klare for den nye toppdivisjonen SJFA East Super League Premier Division, og selv om de måtte ned igjen i 2016, var de etter ett år tilbake i 2017, og ble der til de i likhet med mange av de andre av regionens Junior-klubber forlot Junior-pyramiden og hoppet over i den ‘ordinære’ pyramiden for å ta plass i East of Scotland League. Der er de fortsatt å finne i toppdivisjonen Premier Division, som er på nivå 6 av den skotske fotballpyramiden, og noterte seg forrige sesong for en ny bestenotering i form av en andreplass kun slått av vinneren Linlithgow Rose.

Jeg vet ikke hvor lenge klubben har spilt på Beechwood Park, men jeg vet at de startet med spill på Fairfield Park et annet sted i landsbyen, og at de senere flyttet inn på Beechwood Park, der de så sent som i 2003 skal ha reist den flotte hovedtribunen som dominerer anlegget, samtidig som man også fikk på plass flomlys. Både flomlysene og et overbygg som står på motsatt langside (i forhold til hovedtribunen) skal tidligere ha tjenestegjort ved Falkirk sin gamle hjemmebane Brockville. På de to kortsidene er det ingen tribunefasiliteter. Under hovedtribunen har man klubbens flotte bar, og det var dit jeg satt kursen for å unne meg en pint og ikke minst søke ly siden det nå hadde begynt å regne.

Regnet hadde i det hele tatt skapt en god del bekymring i forkant av denne kampen, slik det usedvanlig ofte har gjort hos så mange klubber på fotballøya denne sesongen. Vi hadde hørt rapporter fra Sauchie om en bane som nærmest sto under vann kvelden før, og hvor det var stor tvil om hvorvidt det ville bli kamp til tross for at en rekke personer skal ha jobbet hardt for å få banen spilleklar. Beechwood Park har imidlertid rykte på seg for å være en bane som drenerer svært godt, og selv om værmeldingen hadde varslet ytterligere regn utover lørdagskvelden, hadde det kommet positive signaler og meldinger utover lørdagen. Nå var det fortsatt en temmelig våt bane, og jeg har sett kamper på balløya bli avlyst for langt mindre enn dette, så det var liten tvil om at denne kampen ville hengt i en tynn tråd med en noe mer pysete dommer. Kanskje hjalp det også at kampen tross alt var en del av Hop-arrangementet, og at det var forventet langt flere tilskuere enn vanlig, for muligens satt det da litt lenger inne å avlyse.

Det var mange som hadde søkt ly i klubbhusets etter forholdene store bar under hovedtribunen, og der har man store vinduer ut mot banen. De som tenkte de skulle se kampen derfra mens de unnet seg en øl, måtte imidlertid endre på den planen da det var klart for avspark, for da fikk vi igjen en påminnelse om at det fortsatt er noen tullete regler her og der. De som hadde alkohol i glassene ble bedt om å drikke opp eller sette seg i den bakerste delen av lokalet der man ikke kan se kampen. Her hjemme i Norge er vi jo vant til enda mer rigide regler på det området, men for en del briter virker dette bare helt tullete. Jeg hadde uansett tenkt meg ut, men der hadde det for lengst blitt rift om plassene under tak, så det var bare å forberede seg på å bli litt våt. Heldigvis hadde jeg med meg en liten paraply.

Vi skulle bli vitne til en kamp som ble utspilt på en stadig mer gjørmete og våt gressmatte, og jeg må innrømme at jeg rett og slett elsker slike kamper. Kanskje ikke minst fordi vi altfor sjelden får se de i disse dager, da man har blitt altfor pysete og snare med å kansellere. Om så hadde blitt gjort her, ville de 447 tilskuere rett og slett gått glipp av det som endte opp med å bli arrangementets og turens sannsynligvis artigste fotballkamp. Som de tre foregående kampene denne lørdagen, dreide det seg også her om East of Scotland League Premier Division, og for å gjenta meg selv litt, var status der at Broxburn Athletic tronet overlegent på toppen av tabellen og var på vei mot en ligatittel som også gir kvalifisering om opprykk til Lowland League. De to som nå skulle møtes var tabellnaboer, for mens Sauchie lå på en sjetteplass, fulgte Hill of Beath Hawthorn på sjuendeplassen to poeng bak.

Hjemmelaget Sauchie fikk en god start på kampen da Danny Smith sendte de i en tidlig ledelse i kampens åttende minutt på et allerede utfordrende underlag. Halvtimen var passert med et par små minutter da Sauchie også fikk et straffespark, og Danny Smith gjorde ingen feil da han omsatte det i scoring og doblet ledelsen. Haws-keeperen fikk fingertuppene på ballen, men den var akkurat godt nok plassert. 2-0. Drøyt fem minutter senere fikk imidlertid vertenes Ross Kavanagh se det røde kortet, slik at Sauchie ble redusert til ti mann. Likevel var det Sauchie som igjen fant nettmaskene o omgangens siste ordinære minutt, og Danny Smith hadde virkelig en god omgang, for det var han som sendte i vei et skudd fra distanse. Det gikk i mål, og med sitt hattrick sørget for at det sto 3-0 da lagene gikk i garderoben for å få litt ly for regnet.

Jeg måtte en tur i matutsalget for å få smakt på klubbens scotch pie, og søkte deretter litt tilflukt inne i klubbhusets bar frem til det var på tide å starte opp igjen. Hill of Beath Hawthorn fikk en pangstart på andre omgang, for et snaut minutt ut i omgangen reduserte Daniel Watt til 3-1, og med en såpass tidlig scoring mot ti mann, kunne det bli kamp igjen. Det ble det da også til en viss grad på den stadig våtere gressmatta, men Sauchie sto imot mens jeg koste meg med heftige sklitaklinger og underholdende spill. Med ti minutter igjen av ordinær tid ble det enda mer spennende, for da fikk gjestene ytterligere en redusering da Jordan Tosh satt inn 3-2. Nå var det duket for en spennende avslutning, men kort fortalt ble det ingen flere mål, og dermed endte det med hjemmeseier 3-2 etter en meget underholdende affære.

Det var en del nokså våte personer som nå kunne sette kursen hjemover eller mot sine respektive hoteller. Jack hadde sagt seg villig til å slippe meg av på Alloa stasjon slik at jeg kunne ta toget derfra tilbake mot Glasgow, og etter hvert kunne jeg ta plass på jernhesten og bli med den omtrent tre kvarter lange turen til Glasgow Queen Street. Tilbake i Skottlands største by rakk jeg akkurat en tur innom Rangers-puben Oswald’s før de stoppet serveringen, og deretter var det bare å gå de få meterne tilbake til min base ved YOTEL Glasgow. Det hadde vært en finfin lørdag med fire kamper, og dagen etter skulle helgen Groundhop-arrangement avsluttes med søndagskamp ho Whitburn, så det var bare å få seg litt søvn innen den tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Sauchie Juniors v Hill of Beath Hawthorn 3-2
East of Scotland League Premier Division
Beechwood Park, 16 March 2024
1-0 Danny Smith (8)
2-0 Danny Smith (33)
3-0 Danny Smith (45)
3-1 Daniel Watt (46)
3-2 Jordan Tosh (81)
Att: 447
Admission: £10
Programme: £2

Next game: 17.03.2024: Whitburn v Whitehill Welfare
Previous game: 16.03.2024: Jeanfield Swifts v Dunbar United

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg