Rolvsøy v Fredrikshald 07.09.2021

Tirsdag 07.09.2021: Rolvsøy v Fredrikshald

Etter å ha sett Nylende i aksjon mot Borgar sammen med min kompis Jon Erik, hadde vi et kvarters tid på å komme oss til kveldens andre kamp, og den skulle finne sted på Rolvsøy IFs hjemmebane Evjeplassen, der hjemmelaget skulle ta imot Fredrikshald. Det rakk vi, for før dommeren blåste i gang kampen hadde vi hadde allerede rukket å både parkere og veksle noen raske ord med Rolvsøys assistenttrener Finn Erik Arnesen, som Jon Erik tydeligvis kjente. Det samme var åpenbart tilfelle med trener Svein Rasmussen som kom til idet dommeren gjorde seg klar til å starte kampen, som for øvrig var et oppgjør i 6. divisjon Østfold avdeling 2.

Rolvsøy IF ble stiftet i 1920, men da under navnet Evje Fotballklub, og de hører da også til Evje på Rolvsøy. De har tidligere vært å finne høyere oppe i divisjonene, men befinner seg nå altså i 6. divisjon. Rolvsøy-draktene med gule og rød vertikale striper er for øvrig en av mine absolutte favoritter i Østfold-fotballen. Jon Erik og andre Rolvsøy-innfødte hadde fortalt at banen tradisjonelt har hatt navnet Evjeplassen, og dette ble bekreftet av noen Rolvsøy-veteraner som fnøs av det nåværende navnet Rolvsøy Arena og mente det var et «påtatt jålenavn»; noe som fikk meg til å trekke litt på smilebåndet. Jon Erik fortalte at banen en periode også hadde gått under det lokale kallenavnet «Lersunda», på grunn av blåleiren i grunnen her i området.

Det i seg selv vitner om at det til tider kanskje har vært en nokså gjørmete gressbane, men naturgresset er nå uansett dessverre historie, etter at kunstgress-styggedommen fant veien hit i 2008. Evjeplassen er ellers en spartansk arena, der det ikke er noe av tribunefasiliteter. Laglederbenkene er på langsiden ut mot veien, mens klubbhuset befinner seg i det ene hjørnet på motsatt side. Fra klubbhuset og bortover mot den nordvestlige kortsiden er det en gressvoll der man i det minste har et par benker. Vollen fortsetter over på nevnte kortside. Bak målet på motsatt langside, ned mot Glomma, er det en annen bane.

Rolvsøy har siden nedrykket i 2016 – da det ble gjennomført en omstrukturering – befunnet seg i 6. divisjon, og inneværende sesong hadde de startet med 1-1-1 og 4 poeng på sine tre første kamper. Når det som var kveldens gjester tydeligvis har det offisielle navnet FK Fredrikshald Prishtina, er det vel ikke så vanskelig å forstå klubbens opphav. Uansett hadde laget fra Halden startet sin sesong med en seier og ett tap på sine to kamper hittil. Her måtte begge ha poeng om man skulle gjøre seg forhåpninger om å henge med lag som Torp, Trosvik og Lisleby 2 i toppen av 6. divisjon Østfold avdeling 2.

Borte ved klubbhuset fikk vi øye på sarpingen Trond Sæterøy, som også hadde tatt turen, og vi ble stående og prate med ham mens vi så en førsteomgang som bølget frem og tilbake med en og annen ok mulighet begge veier, men uten de største sjansene. De rant stort sett ut i sanden; i hvert fall til det 39. minutt, da Enis Jasharaj skar inn i Rolvsøy-feltet og sendte Fredrikshald i ledelsen med 0-1. På overtid av første omgang hadde Fredrikshald også en avslutning som Rolvsøy-keeperen fikk slått i tverrligger og over, så det var vel ikke helt ufortjent at 0-1 var stillingen da lagene tok pause og fikk pustet ut i noen minutter.

Halvveis ut i andre omgang hadde gjestene fra Halden mulighet til å doble ledelsen da de fikk straffe, men straffesparket fra Arber Gashi ble reddet glimrende av Rolvsøy-keeper Thomas Augdahl, og noen minutter senere utlignet i stedet Rolvsøy da Mustafa Mohammed fikk stå helt alene og sette inn 1-1. Nå sto det og vippet, og vi ble stadig sikrere på at vi var vitne til en poengdeling jo mer klokken tikket mot full tid. Men med et minutt eller to igjen dukket Mustafa Mohammed opp igjen og dundret inn 2-1. Der og da sto vi med en følelse av at det var vinnermålet vi så bli feiret.

Fredrikshald ga seg imidlertid ikke, og stormet fremover, men på overtid fikk vi en stygg situasjon der Rolvsøy-keeper Augdahl ble liggende nede etter en kollisjon med en bortespiller som så ut til å ikke stoppe sitt løp men i stedet bevisst brase inn i Augdahl som etter hvert måtte hjelpes av banen helt groggy. Flere av Rolsvøy-spillerne var overbevist om at det ble gjort med hensikt, og Augdahl selv var heller ikke i tvil om det da jeg selv snakket med ham dagen etter. Arber Shkodrani slapp imidlertid med det gule kortet, og dommeren så etter dette tydeligvis ingen grunn til å fortsette, og blåste rett og slett av kampen med 2-1 som sluttresultat. Det var bare å komme seg hjemover.