Odense BK v FC Midtjylland 25.11.2019

 

Mandag 25.11.2019: Odense BK v FC Midtjylland

Min aldri så lille Danmarks-tur gikk sakte men sikkert mot slutten, men før hjemreisen på tirsdag kveld, skulle jeg få med meg en siste kamp. Med mandagskamp i Odense var det bare å sette kursen dit, men først måtte jeg karre meg opp av senga og komme meg i dusjen. Med morgenstellet unnagjort kunne jeg sjekke ut fra hotellet Wakeup som hadde vært min base i to netter, og deretter spasere de få meterne ned til Aarhus hovedbanegård for å etter hvert forlate Danmarks nest største by for denne gang. På stasjonen fikk jeg meg litt frokost før jeg tok plass på 11.14-toget som jeg hadde betalt 99 danske kroner for å få være med så langt som til Odense. Turen dit ned tok rett i overkant av halvannen time, og dermed hadde jeg godt med tid å slå i hjel før jeg kunne sjekke inn på min base for dagen.

Odense er Danmarks tredje største by, og den desidert største på øya Fyn, der den med sine rundt 180 000 innbyggere huser godt over en tredel av Fyns totale innbyggertall på rundt 470 000. Odense er også en av de eldre i Danmark, og den er nevnt i skrifter fra 900-tallet. Byens navn kommer ifølge Snorres kongesagaer av ‘Odinsø’, hvor guden Odin skal ha bodd. Under byen ligger restene av Nonnebakken; en av de seks kjente trelleborger. Ellers er jo byen selvsagt kjent for dikteren H.C. Andersen som ble født og vokste opp her. For min del var jeg minst like interessert i Danmarks Jernbanemuseum, som ligger et steinkast fra dagens jernbanestasjon i Odense, men til tross for god tid, valgte jeg å spare den visitten til dagen etter da jeg ville ha langt mer tid å slå i hjel.

I stedet stakk jeg en tur innom Slotskroen der jeg slo meg ned med en øl. Et riktig trivelig sted, samtidig som dets størrelse gjorde at jeg mistenkte at dette er et av de etter sigende ganske mange serveringsstedene som rett og slett velger å ignorere røykeloven som i Danmark kun tillater røyking på serveringssteder under 40 kvadratmeter. Ikke at det var meg imot, men etter en Albani pilsner var det på tide å sjekke ut en annet vannhull; nemlig Sir Club. Også der fikk jeg lesket strupen litt før det etter hvert var på tide å sjekke inn. Jeg hadde betalt 430 danske kroner for overnatting ved Danhostel Odense City, som ligger vegg-i-vegg med byens togstasjon. Der fikk jeg sjekket inn, men fikk også beskjed om at jeg måtte betale ekstra hvis jeg ville ha sengetøy, siden det ikke var inkludert i prisen! Jeg måtte selvsagt punge ut for dette, og fikk med meg en pakke med sengetøy, slik at jeg deretter selv måtte stå og re opp senga, nokså lite imponert.

Etter at jeg hadde fått installert meg, gikk turen tilbake til Slotskroen, der jeg ladet om ytterligere frem til det var på tide å ta bussen ut mot kveldens kamparena. Med en halvtimes tid til kampstart ankom jeg Odense Stadion og fikk gått til innkjøp av en billett pålydende 140 danske kroner. Noe kampprogram så jeg imidlertid aldri, så det glimret helt åpenbart med sitt fravær. Uten å foregripe begivenhetenes gang, skal jeg i den forbindelse dog nevne at det etter kampslutt ble delt ut en 56-siders gratis klubbavis som virket å være en månedlig utgivelse. Uansett fant jeg på innsiden anledning til å teste varer fra tappekranene, for i tillegg til det ordinære utsalget av mat og drikke, hadde man også et eget ølutsalg med mer variert utvalg. Valget falt på en Albani Mosaic IPA, og deretter fikk jeg også kvittert ut en fristende og saftig pølse fra grillen.

Odense Boldklub omtales gjerne som OB i dagligtale, og har en historie som strekker seg tilbake til klubbens stiftelse i 1887, skjønt dette navnet tok man ikke før i 1889 da tennis og fotball kom på programmet. Da dansk fotball ble reorganisert etter krigen, ble OB plassert i 3. divisjon, men rykket raskt opp i toppdivisjonen og sikret seg i 1951 sine første ‘medaljer’ ved å ta andreplassen bak den suverene seriemestrene fra AB. Etter dette gikk det tyngre, og OB rykket ned i 1955. Til tross at de et par ganger returnerte flyktig til toppdivisjonen, klarte de ikke å igjen etablere seg der før etter opprykket i 1975. Det ble heller ikke enklere av at lokalrivalene B1909 og B1913 i denne perioden begge etablerte seg i toppen av dansk fotball, og B1909 vant sågar serietittelen i både 1957 og 1966. Rivaliseringen kulminerer med en kamp i 1972 der hele 28 000 ser oppgjøret OB v B 1909 på Odense Stadion.

I 1974 spilte OB sin første danske cupfinale, men tapte der 2-5 for Vanløse. Imidlertid sikret de seg som nevnt opprykk tilbake til toppdivisjonen året etter, og nå har de ingen problemer med å etablere seg. Ledet av suksess-treneren Richard Møller Nielsen tar de i 1977 sin første ligatittel, og blir i denne perioden raskt en av toppklubbene i dansk fotball. Det er liten tvil om hvilken klubb som nå er best i Odense når OB plusser på med en andre ligatittel i 1982, og når de året etter vinner cupfinalen over B 1901 er de et tidspunkt både regjerende ligamester og cupmester. Møller Nielsen er for lengst borte og konsentrerer seg nok helt og holdent for sin jobb i DBU når OB i 1989 vinner sin tredje og foreløpig siste danske ligatittel, men de er til stadighet i øvre del av tabellen, og følger opp med å vinne cupen i både 1991 og 1993. For øvrig må deltakelsen i 1994/95-utgaven av UEFA Cupen nevnes med noen ord.

Der hadde OB nemlig for første gang tatt seg forbi første runde i en av europacupene, og etter å ha slått ut tyske Kaiserslautern i andre runde, ventet giganten Real Madrid i tredje runde. OB tok overraskende nok ledelsen i Odense, med det endte 2-3 etter at danske Michael Laudrup hadde scoret seiersmålet for spanjolene. OB ble selvsagt ikke levnet store sjansene foran returoppgjøret i den spanske hovedstaden, men OB sjokkerte fotball-Europa ved å vinne 2-0 på bortebane, slå ut selveste Real Madrid, og ta seg til kvartfinale. Bragden fikk fort navnet «Miraklet i Madrid», men i kvartfinalen måtte OB for øvrig gi tapt etter knepent sammenlagt tap 0-1 for italienske Parma. I hjemlig liga er tre strake andreplasser i perioden 2009-2011 det nærmeste de har vært en fjerde ligatittel, men de hanket inn cuptittel 4 og 5 i henholdsvis 2002 og 2007. De siste årene ser det ut til å ha gått noe tyngre der OB oftere har befunnet seg på nedre tabellhalvdel, men de virket nå å gå mot en nokså god sesong.

Odense Stadion ble innviet i 1941, og har vært hjemmebane for OB siden 1940-årene. Den har dog blitt ombygget siden den gang, og fikk på slutten av 1990-årene en ‘ansiktsløftning’. Likevel hadde jeg en følelse at jeg befant meg på en noe eldre arena og ikke på en moderne plastikk-bolle da jeg entret det såkalte ‘stemningsafsnit’ på Richard Møller Nielsen-tribunen bak det ene målet. Den nå avdøde trenerlegenden skal for øvrig også ha fått en statue utenfor anlegget, men i november-mørket la jeg egentlig aldri merke til denne (jeg tenkte heller ikke på det der og da). På tribunen som bærer hans navn har man heldigvis fortsatt seksjoner med ståplasser, og matta er av ekte, deilig naturgress. Så får det heller være at anlegget – som forresten nå opererer med en kapasitet på 15 790 – i de senere år også har vært belemret med et stadig skiftende sponsornavn.

Det var en tøff kamp som ventet ‘De Stribede’ denne kvelden, for på besøk fra kom serieleder FC Midtjylland. Fotball-monsteret fra Herning hadde før helgens runde sju poengs ledelse ned til toer FC København, så man kan vel si at det var to fotball-monstre på topp. OB på sin side hadde før runden lagt beslag på en femteplass, for ordens skyld med 15 poeng opp til sine gjester denne kvelden. Det var for øvrig en utfordring å få tatt noen gode bilder grunnet flomlyset, så det får unnskyldes. Ellers fikk jeg til tross for mangelen på kampprogram skaffet meg en stensil med lagoppstillingene slik at jeg i det minste kunne sette meg litt mer inn i hvem de forskjellige aktørene var. Nå var jeg klar for å rette oppmerksomheten mot det som skulle skje der ute på den flotte, grønne naturgressmatta.

Gjestene fra FCM hadde benyttet den seneste uken til å ansette trener Brian Priske på fast basis, etter at han hadde hatt jobben midlertidig siden august, og det virket som om hans spillere var innstilt på å markere dette med seier, for de tok umiddelbart initiativet ute på banen. De virkelig store sjansene lot imidlertid vente på seg, men drøyt halvveis ut i første omgang fikk FCM uttelling. Ballen traff tverrliggeren, og ble deretter headet på tvers av feltet, der Evander Ferreira kunne nikke inn 0-1. OB-forsvareren Jeppe Tverskov hadde vært vertenes beste da han med snaut ti minutter til pause måtte forlate banen med en skade, og det var dårlig nytt for OB, selv om erstatteren Issan Jebali skulle vise seg å gjøre sine saker godt også han. Det virket tøft for OB da Awer Mabil like før pause økte til 0-2 for gjestene, og det var også stillingen da aktørene tok seg en aldri så liten hvil før sidebyttet.

Et par OB-supportere jeg snakket med i pausen mente at noe av deres problem den siste tiden hadde vært at de tilsynelatende hadde visse startvansker i sine kamper, der det tok en stund før de våknet til liv. Også denne gang kom de bedre ut etter pausen, og jaktet umiddelbart redusering. I omgangens tolvte minutt kom den da Bashkim Kadrii vendte opp og plasserte ballen i mål helt nede ved stolpen. 1-2, og nå var ble det liv i leiren på hjemmefeltet der OB-fansen nå hadde fått fornyet håp om poeng. Det hadde kanskje også deres helter i blå og hvite striper der ute på gressmatta, men det nærmeste de kom utligning var en heading fra Issam Jebali som var frustrerende nære der den flere minutter på overtid snek seg like over tverrliggeren. Dermed endte det 1-2 foran 6 392 tilskuere, og jeg kunne gå for å finne bussen tilbake til sentrum.

Det var ikke den lengste bussturen før jeg hoppet av ved Kongens Torv og gikk for å teste noen flere av Odenses vannhull. Første stopp i så måte ble Bill’s Pub 47, før turen gikk videre til den britiske puben The Tipsy Toad og deretter James Dean Bar. På The Old Irish Pub traff jeg et kjent fjes i form av Rodney som i sin tid var med i den første sesongen av Big Brother her hjemme i Norge. Han var fortsatt seg selv lik og viste seg å være en artig svirebror en stund, frem til jeg fant det for godt å komme meg tilbake til hotellet via en svipptur innom Slotskroen. Det signaliserte også slutten på min tur, rent bortsett fra at jeg naturlig hadde en hjemreise i vente dagen etter. Med kveldsflyet fra Billund hadde jeg imidlertid en god del tid å slå i hjel på tirsdagen, men jeg hadde selvsagt planlagt for det.

Et bittelite steinkast fra Odense jernbanestasjon og mitt hotell ligger nemlig Danmarks jernbanemuseum, og der hadde jeg til hensikt å slå i hjel en times tid. Etter en nokså sen frokost gikk jeg derfor dit bort og gjorde som planlagt. Vel anvendte penger og en interessant utstilling for en som er lettere fascinert av tog. Med det unnagjort kunne jeg igjen ta en tur innom Slotskroen for siste gang på denne turen, før jeg gikk innom hotellet og hentet bagasjen. På Odense jernbanestasjon ble det sannelig også tid til en øl på Giraffen før jeg tok toget til Vejle. Her hadde jeg nå fortsatt flere timer å slå i hjel, så jeg stakk innom vannhullet Sømærket og beveget meg deretter videre til den trivelige Lumskebugten der jeg koste meg såpass at jeg ble værende et par timer, inntil det var på tide å komme seg med bussen til Billund Lufthavn for å returnere til Norge med fly derfra. Men allerede lekte jeg med tankene om en ny Danmarks-tur i desember.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danish ground # 10:
Odense BK v FC Midtjylland 1-2 (0-2)
Superligaen
Odense Stadion, 25 November 2019
0-1 Evander Ferreira (24)
0-2 Awer Mabil (44)
1-2 Bashkim Kadrii (57)
Att: 6 392
Admission: 140 DKK
Programme: None

Next game: 07.12.2019: Start v Lillestrøm
Next Danish game: 12.12.2019: FC København v Malmö FF
Previous game: 24.11.2019: AGF Aarhus v Brøndby

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg