KFUM Oslo v Fredrikstad 12.05.2024

Søndag 12.05.2024: KFUM Oslo v Fredrikstad

FFK var på besøk i Oslo for å spille bortekamp mot KFUM, og dermed befant også jeg meg naturlig nok i hovedstaden, men jeg hadde derimot dratt tidlig inn og hadde nå allerede sett én kamp denne dagen. Etter å ha sett en kamp i Oslomesterskapet der bortelaget Union Carl Berner ta seg greit av sine verter Klemetsrud på Mortensrud kunstgress, var det bare å komme seg med buss nummer 74 fra Mortensrud T-banestasjon og ble med den mot Ekebergsletta, der dagens ‘hovedrett’ ventet. Det gjorde også en motstander som FFK ofte har slitt mot; ikke minst i viktige kamper, og spesielt da på Ekebergsletta. Jeg så riktignok FFK slå Kåffa borte i en treningskamp i 2020, men to år tidligere hadde KFUM ødelagt FFKs opprykkshåp (fra 2. divisjon) med seier 3-0 i den første kvalifiseringskampen. Både i 2021, 2022 og 2023 hadde også serieoppgjørene KFUM v FFK endt med 2-1 og Kåffa-seier.

I 2021 var de i tillegg nok en gang festbrems i opprykks-kvaliken (til Eliteserien) da – riktignok på Fredrikstad Stadion – utlignet på overtid av ekstraomgangene og deretter vant på straffespark. Som sent som i fjor fikk Mikkjal Thomassen sitt første tap som FFK-trener nettopp her på Ekeberg, men årets FFK-lag har vist seg å bryte barrierer, og nå var det forhåpentligvis på tide å begrave et aldri så lite spøkelse. Den nevnte FFK-seieren her i treningskampen i 2020 kom for ordens skyld før KFUM flyttet over veien, på det jeg fortsatt velger å referere til som KFUM Arena. Det blir sikkert litt innviklet når man vet at det nå er det offisielle navnet på dagens hovedbane, som jeg imidlertid fortsatt kaller Ekeberg kunstgress # 1. Jeg ser nemlig ikke helt logikken i at to baner skal bytte navn bare fordi en klubb flytter fra den ene til den andre, og tanken var jo også at det skulle være midlertidig, slik at dette da uansett ville blitt reversert igjen på et senere tidspunkt.

Dette var en bortekamp der man hadde sett for seg at det ville kunne bli rift om bortebillettene, arenaens begrensede kapasitet tatt i betraktning, men jeg hadde vært nokså tidlig ute og betalt 200 kroner for en billett da de ble lagt ut for salg på nettet. Jeg ankom med en halvtimes tid til avspark, ble ransaket av en hyggelig vakt, og tok meg innenfor. Det har vært snakk om hvordan denne arenaen har blitt rustet opp i forkant av KFUMs debutsesong i Eliteserien, og det ser man både fra utsiden og innsiden. Dessverre var bortefansen nå igjen plassert på den ene (nordlige) kortsiden, og jeg sier dessverre fordi man her står og ser kampen gjennom et stort og finmasket nett. Man kan bli svimmel av mindre, og dette alene gjør at Kåffa borte vil være en solid kandidat til tittelen som den verste bortetribunen vi som FFK-fans besøker i 2024. Det de imidlertid skal ha skryt for var at kiosken her faktisk hadde skikkelig sennep (bodsennep) og ikke bare ‘pølsesennep’-skvipet til Idun som man gjerne må ta til takke med. Derfor kjøpte jeg meg denne gang også en pølse, i tillegg til en pizzabit, mens det dro seg mot avspark.

Det var to lag som hadde overrasket positivt hittil, og nå var vi spente på om FFK kunne fortsette den gode sesongstarten. Svaret skulle vise seg å være en enormt JA! Etter kun to minutter testet Stian Stray Molde Kåffa-keeperen som måtte slå til corner, og det hjørnesparket skrudde rett og slett Morten Bjørlo rett i mål – med litt hjelp av den nevnte målvakten, og i jubelscenene klarte vi heldigvis også å rive ned en del av det hersens nettet. Bjørlo har (noe overraskende for meg) vært en av FFKs beste hittil, og han var ikke ferdig, for fire minutter etter hadde FFK frispark fra rundt 30 meter. Jeg stiller et aldri så lite spørsmålstegn ved keeperspillet, for det så ut som om keeperen forventet et innlegg mot bakre stolpe, men Bjørlo skjøt rett og slett i det nørmeste hjørnet, og keeperen rakk ikke tilbake. Vi hadde så vidt passert seks minutter, og det sto allerede 0-2. Det kokte i borteseksjonen. Halvtimen var passert med et par minutter da FFK slo til igjen, og det var Jeppe Kjær var sist på ballen og økte til 0-3

Eliteseriens toppscorer Morten Bjørlo fikk deretter sjansen på et frispark fra rundt tjue meter, og var nære på et hattrick, men ballen traff stolpen helt oppe i krysset. Noen få minutter før pause datt ballen ned for Jeppe Kjær etter en duell i Kåffa-feltet, og dansken dunket inn 0-4. FFK hadde levert en enorm omgang. Det hadde rett og slett vært en maktdemonstrasjon, og KFUM på sin side hadde skapt absolutt null. Det er kanskje ikke helt unaturlig at det ble vanskelig å følge opp en slik omgang, og det klarte da heller ikke FFK etter hvilen. Andre omgang ble i stor grad en transportetappe, der KFUM fikk et straffespark rett før timen var spilt. Ballen traff hånda til Maxwell Woledzi inne i feltet, og Remi-André Svindland reduserte fra straffemerket. Nærmere kom uansett ikke Kåffa, og det endte 1-4. Fredrikstad-folket kunne juble og etter hvert dra fornøyde hjem. Selv kunne jeg gått for ytterligere en kamp, for det var et par kveldskamper å velge mellom i hovedstadsområdet, men med vårt alt annet enn imponerende busstilbud ville det betydd en retur til Fredrikstad etter at bussene hadde sluttet å gå for kvelden, og det gadd jeg rett og slett ikke. Derfor ble det i stedet buss tilbake til Bjørvika og 20.14-toget fra Oslo S til Fredrikstad.

KFUM Oslo v Fredrikstad 1-4 (0-4)