Ellenö IK v IFK Uddevalla 01.09.2024

 

Søndag 01.09.2024: Ellenö IK v IFK Uddevalla

For tredje dag på rad var jeg i Sverige for å se fotball sammen med Jon Erik, og etter å ha sett bortelaget Henån-Gilleby beseire vertene Rosseröd med en sen snuoperasjon, satt vi raskt kursen mot dagens andre kamp. Vi hadde en halvtimes kjøretur fremfor oss når vi forlot Hedevallen og startet ferden nordover. Destinasjonen var Håmulevallen; hjemmebanen til Ellenö IK. Etter å ha unnagjort stigningen på det som heter Fjällvägen og passert ‘miljonprogrammet’ Dalaberg, kunne vi se at landskapet raskt endret seg til mer typisk Dalsland-natur, og etter hvert krysset vi da også inn i Dalsland. Vi hadde også unnet oss en stopp for å spise litt thai-mat, men hadde planlagt ytterligere en stopp like før vi ankom vår destinasjon.

Håmulevallen ligger temmelig grisgrendt til, selv om det ikke er altfor langt opp til Färgelanda. Man kan kanskje si at den ligger mellom Färgelanda i nord, Uddevalla i sør, og Munkedal i vest. Like før vi kom til Håmulevallen, kom vi til en bro som går over en liten elv som renner ut fra innsjøen Elnesjön. Et steinkast unna ligger Håmule skanse oppe i en skrent, og vi stoppet der for å ta en titt på det gamle forsvarsverket fra andre verdenskrig. Dette ble påbegynt i 1940, og ferdigstilt i 1943, og hensikten var å forsvare blant annet broen ved et eventuelt angrep på det tyskokkuperte Norge. Etter en rask titt på dette, satt vi oss igjen i bilen, og et minutts tid senere kunne vi ta av til høyre inn til Håmulevallen.

Der ankom vi med et par minutter til kampstart, og parkerte bak et bygg på den ene kortsiden. Derfra tuslet vi over på den ene langsiden, og måtte selv oppsøke karen som sto og tok imot inngangspenger ved et inngangsparti ved siden av kiosken der. 60 kroner hver ble betalt, og dermed hadde vi også bidratt litt til klubbkassa til Ellenö IK, og kunne kikke oss rundt på et nokså koselig lite anlegg mens kampen ble sparket i gang. Mens banen til Rosseröd hadde vært noe mer intim med skog rundt, var Håmulevallen mer åpen, men likevel sjarmerende på sitt vis, med en beliggenhet med utsikt bort mot den nevnte innsjøen Elnesjön. Her har man en flott gressmatta, og på den ene langsiden er det en kiosk med en liten terasse, og ikke minst en stor gresskråning der man også har satt opp noen benker og en liten tribune med noen få avsatser.

Heller ikke hva gjelder Ellenö IK er det spesielt enkelt å finne noe informasjon om klubbens historie, men den ble stiftet i 1949 under navnet Stuveryrs IK, som på et eller annet tidspunkt ble erstattet med dagens navn. Jeg kan se at tabellene for Division 5 Dalsland i 2012 vitner om at de da spilte i den divisjonen, og den sesongen ble divisjonsvinneren Stigens IF. Året etter er det et Stigen/Ellenö som spiller i Division 4 Bohuslän Dalsland, og disse rykker i 2014 ned derfra. Året etter – i 2015 – er det ingen spor etter nevnte Stigen, mens Ellenö IK da igjen spilte i ‘Dalslands-femman’ under eget navn. Der var de å finne frem til i fjor, da de vant divisjonen og rykket opp, og dermed er de nå nyopprykket i Division 4 Bohuslän Dalsland.

Der slet de i bunnen, og med 9 poeng på sine 16 kamper hittil, hadde de kun Rosseröds IK bak seg, og det på målforskjell. Det var fem poeng opp til Högsäters GF, og seks poeng opp til duoen Groheds IF og Åsebro IF. På toppen av tabellen tronet suverene Melleruds IF, som hadde vunnet samtlige 16 seriekamper hittil, og hadde hele 14 poengs luke ned til toer IFK Uddevalla. Det var nettopp sistnevnte som var bortelag på Håmulevallen denne dagen, og de ble pustet i ryggen av Eds FF som lå kun ett poeng bak på en tredjeplass. Naturlig nok så vi derfor for oss en borteseier også her i det noen omtalte som et lokalderby. På vår vei opp fra Uddevalla, hadde vi jo for øvrig passert området der IFK Uddevallas hjemmebane, Kamratgården, ligger. Nå skulle de to duellere om viktige poeng i hver sin ende av tabellen.

For de 120 tilskuerne var det neppe noen stor overraskelse at det var IFK Uddevalla som tok initiativet og fikk trille mye ball. Etter et drøyt kvarter fikk de det som må kunne kalles en stor sjanse da ballen utrolig nok rullet gjennom hele feltet uten at noen av bortelagets spillere fik pirket den inn. Deretter var de frempå med et skudd som ble reddet meget bra av keeperen, men bortsett fra dette klarte de ikke å spille seg frem til noe særlig med sjanser i sensommervarmen. Ellenö virket å ha kontroll på det som kom, og på tampen av omgangen fikk de også selv en god mulighet da deres spiss ble spilt gjennom. Han forsøkte å runde keeper, men sistnevnte lot seg ikke overliste og fikk tak i ballen. Dermed sto det fortsatt 0-0 da lagene tok pause og vi gikk for å hente nye forsyninger med avkjølende drikke i kiosken.

Etter hvilen var det faktisk Ellenö som skapte sjansene, til tross for at det var gjestene som hadde mest ball. Med et drøyt kvarter igjen bidro en forsvarstabbe til at Ellenö kom alene gjennom, men igjen reddet keeperen. Et par minutter senere kunne han imidlertid intet gjøre da Ellenö igjen kom fossende på en kontring. Det ble lagt tilbake til Noraldin Azizi, og han avsluttet i mål. 1-0, og stor jubel blant hjemmefolket. Nå måtte IFK Uddevalla jage utligning, men det var Ellenö som var nærmere ytterligere nettsus, for i det 88. minutt hadde de en avslutning i stolpen. Det ble rett og slett ikke flere mål, og dermed endte det med en sterk og overraskende hjemmeseier og tre viktige poeng for Ellenö IK. Med det ble det for oss også satt et punktum for dagens dobbel, og etter at Jon Erik hadde klart å finne sjåføren av bilen som hadde sperret oss inne, kunne vi sette kursen hjemover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 67:
Ellenö IK v IFK Uddevalla 1-0 (0-0)
Division 4 Bohuslän Dalsland
Håmulevallen, 1 September 2024
1-0 Noraldin Azizi (78)
Att: 120
Admission: 60 SEK

Next game: 02.09.2024: Trosvik v Idd
Next swedish game: 07.09.2024: Färgelanda IF v Tösse IF
Previous game: 01.09.2024: Rosseröds IK v Henån-Gilleby IF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg