Hisingsbacka FC v Partille IF FK 07.06.2024

 

Fredag 07.06.2024: Hisingsbacka FC v Partille IF FK

Torsdag hadde vært den svenske nasjonaldagen, og i motsetning til hva som er tilfelle på 17. mai her i Norge, kan man der som regel få en solid dose fotball. Jeg hadde sett på en mulig trippel der, men var til syvende og sist avhengig av å få med meg Jon Erik, og han valgte til slutt å kaste inn håndkledet. Jeg kunne dratt på egen hånd med tog og buss, men det ville blitt med én kamp snarere enn en dobbel, og også jeg ble til slutt derfor hjemme. Allerede dagen etter hadde imidlertid Sparta-supporteren Kenneth Sørensen til Göteborg for å hente sin bror, og hadde i den forbindelse tenkt seg på kamp der nede, og han spurte om jeg hadde lyst til å være med. Det takket jeg ja til, og idet jeg sto og ventet på bussen jeg skulle ta for å møte ham, ringte faktisk Jon Erik og besluttet i siste sekund også han å bli med.

Dermed lot jeg bussen passere og ventet på Jon Erik som kom for å plukke meg opp og kjøre til Solbergtårnet, der vi nå avtalte å møte Kenneth. Det høres kanskje noe suspekt ut at Jon Erik og jeg var nettopp der og ventet en halvtimes tid på Kenneth, men jeg kan forsikre om at intet skjedde og at vi ikke på noe tidspunkt var oppe i tårnet. Da Kenneth ankom, var det bare å ta plass i hans bil og fortsette mot grensen og deretter mot Göteborg. Hans plan hadde opprinnelig vært å dra til Bergsjövallen, der det skulle være to kamper som startet med kun et kvarters mellomrom. På naturgresset skulle SKIF Semberija spille hjemmekamp klokken 19.00, og på kunstgressbanen ved siden av skulle Croatia Göteborg spille hjemmekamp med avspark et kvarter senere. Et serbisk lag og et kroatisk lag i aksjon samtidig på to baner rett ved siden av hverandre…kunne det gå rolig for seg da??

Sammen med Jon Erik var jeg for et par år siden på Bergsjövallen og så nettopp SKIF Semberija i aksjon i en treningskamp på kunstgresset, så jeg ville nok valgt å ha hovedfokus på kampen på naturgresset denne gang, men på vei nedover ble det uansett endring i planene. Vi møtte på noen voldsomme regnbyger, og værmeldingen var heller ikke den aller mest lystige, så det ble foreslått å heller dra til Hisings Backa og se Hisingsbacka FC i aksjon på Backavallen, siden det i hvert fall var en overbygd tribune der. Det ble til slutt enstemmig vedtatt, og etter å ha plukket opp Kenneths bror, ankom vi Backavallen med et lite kvarter til avspark. Der skulle Hisingsbacka FC ta imot Partille IF FK, og i likhet med begge de nevnte kampene på Bergsjövallen, skulle også dette dreie seg om Division 4 Göteborg A.

Backa (også kalt Hisings Backa) er en bydel i Göteborg, og den ligger på Hisingen, som er Sveriges femte største øy. Dette var tidligere et norsk område, og etter at det ble utsatt for flere krigshandlinger i 1658, besluttet danskekongen å anlegge en skanse langs Göta älv. Dette kan blant annet ses ved dagens Fredrikshamns skans. I dag deler E6 Backa i to deler, der det på den østlige siden mellom E6 og elven er industri, mens det på den vestlige siden er boligbebyggelse. Hisings Backa har siden 2015 blitt karakterisert av det svenske politiet som et såkalt ‘utsatt område‘, men vi hadde neppe spesielt mye å frykte der vi kun kom for å se fotball.

Hisingsbacka FC ble stiftet i 2005, og var da et resultat av en sammenslåing mellom Hisingstads IS (stiftet i 1909) og Backa IF (stiftet i 1930). Denne nye klubben var så sent som i 2011 å finne i Division 5, men rykket da opp til Division 4. Etter to strake opprykk i 2016 og 2017, spilte de i 2018 helt oppe i Division 2 Norra Götaland, men oppholdet der varte i kun én sesong, og de rykket ned igjen umiddelbart. I 2021 rykket de ned igjen, og er fortsatt å finne i Division 4 Göteborg A. IFK-legenden Bengt ‘Fölet’ Berndtsson startet i forløperen Hisingstads IS, mens den nye klubben også har fostret noen spillere som har spilt på høyere nivåer; som Carlos Strandberg, Kristopher Da Graca, Victor Edvardsen og Emil Wahlström.

Hisingbacka FC hadde startet sesongen godt, og sto med 6-2-1 på sine første ni kamper. Det var godt nok til at de faktisk toppet tabellen, ett poeng foran Ytterby IS og Västkurd BK, og fire poeng foran firer Götaholms BK. Vinneren rykker rett opp til Division 3, mens andreplassen gir kvalifiseringsspill. Kveldens bortelag var som nevnt Partille IF FK, og de lå på en åttendeplass med 3-1-5 og ti poeng. Med det hadde de for ordens skyld seks poeng ned til nedrykksstreken, og lagene som befant seg under den var tidligere nevnte Croatia Göteborg og SKIF Semberija. Nå måtte vi først betale oss inn, og det er jo heller ikke alltid noen voldsomt enkel oppgave for nordmenn på tur i Sverige.

Her tok de ikke hverken kontanter eller bankkort, men kun Swish, som vi nordmenn jo ikke har. Det måtte litt dialog til med karen i inngangspartiet, og etter at han skjønte at de hadde besøkende fra Norge, ba han oss oppsøke kiosken for å bruke våre svenske kontanter der. Det ble avkrevd 50 svenske kroner, og siden både Jon Erik og jeg ikke hadde mindre enn en 100-lapp, fikk vi også velge oss et utvalg av snacks og drikke i tillegg, da de heller ikke hadde vekslepenger. Det første vi la merke til var, været tatt i betraktning, at det ganske riktig var et overbygg som strakte seg bortimot hele banens lengde. Ved nærmere ettersyn var det imidlertid heller ikke vanskelig å se at Backavallen også huser blant annet amerikansk fotball.

Vi lot oss tidlig imponere av nivået på det vi så, og spesielt én eller to av hjemmelagets spillere utmerket seg – ikke minst i press-spillet, der man stadig var tett oppi motstanderne og ga de minimalt med rom. Vertene tok ledelsen i kampens 12. minutt, da Rayan Dovlatkhah fyrte fra distanse. Keeper fikk en touch, men klarte ikke å hindre 1-0. I det 34. minutt var Hisingsbacka frempå igjen, og nok en gang ble det fyrt fra distanse. Strak vrist, og en skikkelig kanon, men Partille-keeperen var ut i full strekk og reddet. Sekunder senere fosset Partille frem på kanten, og det ble avsluttet på mål, men vinkelen var nok litt for skrå, og keeper reddet. Det sto fortsatt 1-0 halvveis.

I andre omgangs femte minutt doblet Hisingsbacka ledelsen etter at et frispark inn i feltet endret retning i en forsvarer og gikk i mål til 2-0. Et kvarter ut i omgangen var vertene nære på å øke, men de traff ikke skikkelig med avslutningen etter et innlegg foran mål. Med ti minutter igjen ble også Partille redusert til ti mann etter at en av deres spillere fikk sitt andre gule, og det påfølgende frisparket til Hisingsbacka traff stolpen. Det gikk mot hjemmeseier, og på overtid hadde vertene en ny god mulighet til å øke. Det ble lagt tilbake, men fra god posisjon ble avslutningen blokkert. Partille kunne også fått med seg et trøstemål da de like etter hadde et frispark som nesten snek seg forbi keeper, men det endte 2-0, og vi kunne snart sette kursen hjemover igjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 63:
Hisingsbacka FC v Partille IF FK 2-0 (1-0)
Division 4 Göteborg A
Backavallen, 7 June 2024
1-0 Rayan Dovlatkhah (12)
2-0 Own goal (og, 50)
Att: 95
Admission: 50 SEK

Next game: 08.06.2024: Sparta v Sarpsborg FK
Next swedish game: 29.06.2024: IF Elfsborg v Fredrikstad
Previous game: 05.06.2024: Torp 2 v Hvaler
Previous swedish game: 22.05.2024: Skee IF v Kungshamns IF 2

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg