Fredag 04.05.2018: Sparta Praha v Fastav Zlin
Jeg har lenge hatt lyst til å besøke Praha, og nå var dagen endelig kommet for avreise for den etterlengtede helgeturen dit sammen med min bror. Jeg hadde også planer om å skvise inn tre kamper i løpet av oppholdet, og broren min hadde lovet å i hvert fall bli med på én av de. Han endte opp med å bli med på alle tre, men la oss ikke foregripe begivenhetenes gang. Denne fredagsmorgenen plukket han meg opp litt før klokka 07.00 og kjørte oss til Gardermoen. På turen overtalte han meg også til å melde meg på en spørrekonkurranse på P4, der jeg endte opp med å vinne litt ekstra penger til reisekassa. Vi skulle ha Norwegian sitt fly klokka 10.00, og nå var det tydelig at turen hadde startet, for til tross for at det fortsatt var tidlig, unnet min reisepartner seg en halvliter pils etter at vi hadde kommet oss gjennom sikkerhetskontrollen.
Selv nøyet jeg meg foreløpig med iste, og sørget for at vi kom oss på flyet, der vi etter hvert fikk en aldri så liten høneblund på den snaut to timer langt flyturen til Tsjekkia hovedstad og flyplassen som er oppkalt etter Václav Havel – Tsjekkoslovakias siste president, og den tsjekkiske republikkens første. Den ligger omtrent 12 kilometer vest for hovedstaden, og kanskje noe merkelig er den ikke forbundet med metro-nettverket, samtidig som det ikke går tog dit ut. Om jeg må si det selv, er jeg imidlertid god på research og planlegging, og jeg hadde selvsagt funnet beste rute til vårt hotell. Jeg hadde også funnet ut av det faktum at det var gunstig å kjøpe en 72-timers billett som dekket all kollektiv-transport i Praha.
Det kostet kun 310 tsjekkiske koruna, som vel ikke er stort mer enn 120 kroner, og etter å ha sjekket at de også var gyldige på buss 119, som skulle frakte oss fra flyplassen, gikk vi til innkjøp av slike fra en automat inne på terminalen. Det var deretter bare å finne holdeplassen for nevnte buss, og så la den frakte oss til Nadrazi Veleslavin, der vi kunne hoppe på metroen. Den ble vi med til stasjonen Staroměstská (‘gamlebyen), og orienterte oss derfra frem til hotellet Old Prague Hotel ved hjelp av apostlenes hester. Det var ingen innsjekking før klokka 15, var beskjeden, men vi hadde ikke til hensikt å sitte og vente i lobbyen når man har en fantastisk by å utforske. Skjønt den eneste utforskningen vi gjorde mens vi ventet på å få sjekke inn, var av kneipa U Pinkasu, som hadde blitt varmt anbefalt.
Det viste seg da også å være et godt tips, og etter en runde med Pilsner Urquell, valgte jeg å teste ut tsjekkernes Kingswood cider når det var tid for påfyll. Det falt også godt i smak, men etter andre runde var det på tide å gjøre opp regningen og komme seg tilbake til hotellet for å sjekke inn. Det var ikke akkurat Lynet som satt bak disken, men vi ble etter hvert sjekket inn på dobbeltrommet vi hadde betalt rundt 1500 kroner for (to netter med frokost inkludert) – det er åpenbart ikke galt i det hele tatt i denne delen av byen som er et populært turistmål. Etter å ha spasert opp til gamlebyens torg for å se på den astronomiske klokken, fikk vi da også bekreftet at turistene hadde inntatt Praha også i tidlig mai måned. Ikke minst var det tilfelle da vi beveget oss ned til Karlsbroen for å ta en kikk i mylderet av tilreisende. Jeg kan bare tenke meg hvordan det er her i juli.
Det ble tid til ytterligere en vanningspause eller to, i tillegg til en klassisk tsjekkisk middag, før vi stakk raskt innom hotellet og deretter vendte snuta mot kveldens kamp. Det var selveste Sparta Praha som skulle få æren av å være vertskap for min første fotballkamp i Tsjekkia, og jeg hadde funnet ut at billetter ble solgt på Stadion Letná, så planen var å kjøpe billetter i luka på stadion. Metroen fraktet oss fra Můstek til Hradčanská, og derfra var det snaut ti minutters gange til kveldens kamparena, der det med en drøy time til avspark allerede var en god del aktivitet på utsiden. Hjemmelagets egen ultras-gruppering hadde sin egen bod, men karen jeg slo av et par ord med der, var ikke den stødigste i engelsk.
Sparta Praha burde være en kjent klubb for de fleste også her hjemme, og er den klart mestvinnende klubben i tsjekkisk fotball, med hele 33 hjemlige ligatitler – 21 fra den tsjekkoslovakiske æraen, og hittil 13 i den nye tsjekkiske ligaen. De er også en av de mest suksessrike klubbene i sentral-Europa, med tre titler i den prestisjetunge men ikke lenger eksisterende Mitropa Cup. Dette var en slags sentraleuropeisk europacup med klubber fra (den gang) ledende fotballnasjoner som Ungarn, Østerrike, Jugoslavia og Italia, og den første vinner i 1927 var nettopp Sparta Praha, som også vant turneringen i både 1935 og 1964. Frem til 1975 var Sparta Praha den eneste klubben som aldri hadde rykket ned fra den tsjekkoslovakiske toppdivisjonen, og da så først skjedde, returnerte de på første forsøk og slo deretter voldsomt tilbake.
Da de i 1985 vant sin første ligatittel siden 1967, var det starten på en periode der de vant ligaen i hele 15 av 20 sesonger. I perioder har Sparta Praha-spillere utgjort ryggraden i det tsjekkoslovakiske eller tsjekkiske landslaget, men dessverre er det i dag slik også i tsjekkisk fotball at landslagsspillerne snarere spiller utenlands i større ligaer. Mange mener at en av de største bragdene til Sparta Praha var det de gjorde i den gjeveste europacupen i 1992 (året før vi dessverre fikk «Champions» League). I det siste gruppespillet med to grupper à fire lag der kun de to vinnerne gikk til finalen, ble Sparta Praha nummer to med kun Barcelona foran seg. Nærmere en europacup-finale hadde de ikke vært siden semifinale-tapet for vinnerne AC Milan i cupvinnercupen i det herrens år 1973.
Klubben som i 1893 ble stiftet av de tre brødrene Rudl og deler av deres vennekrets, har nå ikke vunnet ligatittelen siden 2014, og det ville de heller ikke gjøre denne sesongen. Med fire runder igjen lå de nemlig på en femteplass med hele 16 poeng opp til ledende Viktoria Plzen og sju poeng opp til byrival Slavia Praha. De to sistnevnte skulle møtes til ‘seriefinale’ dagen etter, og der ville også vi befinne oss, men det er en annen historie. Sparta hadde også fem poeng opp til treer Sigma Olomouc og ett poeng opp til FK Jablonec på fjerde, samtidig som Slovan Liberec pustet de i nakken ett poeng bak. Kveldens gjester var Fastav Zlín som befant seg på en niendeplass av de 16 i toppdivisjonen, og med det skulle man tro at de var på trygg grunn, men så vidt jeg forsto er det to som skal ned, og de hadde kun fire poeng ned til nedrykkssonen.
Vi gikk nå bortover mot billettlukene, men idet vi stoppet for å kikke på et skilt med oversikt over de forskjellige tribunene, fikk vi selskap av et par av karene fra ultras-grupperingen som var litt stødigere i engelsk enn kompisen. De må ha lurt på om vi trengte hjelp der vi nok så litt rådville ut, og jeg spurte de hvor det var best å kjøpe billetter. Man måtte visst ifølge skiltene ved en av billettlukene være medlem av supportergrupperingen for å få plass i deres seksjon, men en av de hevdet at det ikke ville noe problem og tilbød seg å kjøpe for oss. Før han kom så langt dro imidlertid hans kompis opp et par billetter til motsatt kortside som han hadde til overs, og da han bare skulle ha 300 CZK for de to, slo vi like gjerne til.
Stadion Letná er naturligvis det tsjekkiske navnet på Letná Stadium (i tillegg til at de selvsagt også har et sponsornavn), og det har vært Sparta Praha sin hjemmebane i en årrekke. Det åpnet i 1921, og var da bygget i tre, men brant deretter ned i 1934 og ble bygget opp igjen med en ny hovedtribune i mur og betong som åpnet tre år senere. Anlegget fikk en ansiktsløftning i 1969, da de andre tribunene ble erstattet og kapasiteten ble økt til 35 880. Dagens utgave av Stadion Letná er et resultatet av nye ombygginger i 1994, da de siste ståtribunene dessverre ble erstattet med seter – noe som førte til at kapasiteten i dag har falt til rundt 20 000. Stadionet har for øvrig ofte vært hjemmebane for både det tsjekkoslovakiske og senere det tsjekkiske landslaget. Det var vel blant annet her Norge tapte i kvalifiseringen til EM 1996.
På utsiden hadde jeg betalt 25 CZK for et kampprogram av svært flott utseende, og uten at jeg forsto særlig mye av innholdet, kunne jeg i det minste beskue tabellen (som allerede er beskrevet), og det er jo uansett et artig minne for en som liker å samle på fotball-programmer fra sine kamper. Etter å ha knipset noen bilder av all den klubbrelaterte grafittien på utsiden, tok vi oss rundt til den andre kortsiden og kom oss innenfor. Etter en liten kikk inn på tribunen, var det også tid til å unne seg både øl og en av de fantastiske tsjekkiske pølsene fra et av matutsalgene. I denne delen av verden kan man virkelig det med pølser, og de forskjellige tsjekkiske variantene falt så godt i smak hos begge to at kosten på resten av turen nesten utelukkende besto av pølser.
Etter ett minutts stillhet kom vi omsider i gang, og Sparta tok tidlig initiativet. Rumeneren Nicolae Stanciu og spissen Josef Sural var i begivenhetens sentrum, og etter kun et par minutter tvang Sural frem en god redning fra Zlín-keeper Stanislav Dostál, etter å ha blitt spilt gjennom av Stanciu. Like etter ble Sparta muligens snytt for straffespark da Sural var på full fart mot mål og ble lagt ned i feltet. Ni minutter var spilt da en corner fra Stanciu ble headet på mål av Sural, men keeper Dostál var igjen parat og fikk slått over. Sekunder senere ropte Sparta igjen på straffe, uten suksess, og da Sural et lite øyeblikk senere fikk ballen i mål, var linjemannen oppe med flagget for å markere for offside. Det var imidlertid liten tvil om at Sparta Praha kjørte kampen.
Det var alt annet enn ufortjent da hjemmelaget omsider fikk hull på byllen i det 20. minutt, og det skjedde ved at Stanciu sendte et frispark direkte i mål fra litt skrått hold et par meter utenfor 16-meterstreken. Det sto 1-0, men etter en halvtimes tid måtte Sparta-spissen Václav Drchal ut med skade, og han ble erstattet med en David Lafata som de siste sesongene har vært fast innslag på toppen av toppscorer-lista i den tsjekkiske toppdivisjonen. Med ti minutter til pause fikk gjestene sin største og egentlig eneste reelle sjanse i første omgang, etter et langt innkast som endte med et skudd som ble blokkert, og en retur som ble satt utenfor Sparta-målet. I stedet var det Sparta som fortsatte å skape sjanser, og med fem minutter til pause ble ballen spilt gjennom til Lafata som gikk på et flott løp, men keeper Dostál var våkent ute og avverget med nød og neppe.
Da Zlín-keeperen også reddet en heading fra Sural, sto det 1-0 til pause, etter en omgang der Sparta burde ha scoret flere og gått i garderoben med en større ledelse. Vi hentet oss påfyll av både øl og pølser, og benyttet samtidig anledningen til å flytte oss fra plassene på første rad rett bak mål. Vi observerte nemlig at det var en god del ledige seter nær svingen oppe på nivået over oss, og tenkte vi like godt kunne flytte oss dit opp for å få litt bedre oversikt og også litt variasjon i bildene jeg knipset. Det var for øvrig kanskje litt skuffende at ‘kun’ 9 437 tilskuere hadde funnet veien til Stadion Letná denne fredagskvelden, men den mest hardbarkede Sparta-fansen ga i hvert fall god lyd fra seg, og hadde i første omgang kjørt ‘show’ med bluss, røykbomber etc. Det var imidlertid ikke altfor mange Zlín-fans å se i den inngjerdede borteseksjonen.
Vi begynte å nærme oss en times spill da innbytter Costa Nhamoinesu etter flott spill på venstrekanten slo inn i feltet, der den gamle storscorer Lafata hadde en nokså enkel jobb med å bredside inn 2-0. Kun et par minutter senere kunne Sparta økt ytterligere da de igjen fikk frispark i god posisjon, men fra 24 meter sendte Stanciu ballen i tverrliggeren så det smalt i aluminiumet. Ut av det blå slo i stedet Zlín til i det 78. minutt, da et innlegg ble headet videre og Ubong Moses Ekpai fikk kastet seg frem på bakerste stolpe og headet inn reduseringen til 2-1. Gjestene fikk nå litt blod på tann, og hadde et par halvsjanser til å utligne, men Sparta Praha klarte å ro i land en seier som strengt tatt burde vært langt større kampen sett under ett. Kampen burde vært avgjort allerede ved pause, men de sikret seg i hvert fall de tre poengene.
Sparta Praha tok seg med det opp på en foreløpig fjerdeplass, men for vår del var det på tide å komme seg tilbake til sentrum. Køene ved trikkeholdeplassen virket såpass avskrekkende at vi valgte å gå tilbake til Hradčanská for å ta metroen derfra. Etter en stopp i “pølsebua” like ved Mustek stasjon, var min bror ivrig etter å besøke Praha-filialen av Hooters, og selv om jeg mistenkte at han ville bli noe skuffet, stakk vi innom der. Han ble da også en smule skuffet, men vi fikk oss en god latter over en av servitrisene som flere ganger satt seg på huk og krøket seg sammen bak bardisken for å smugdrikke. Turen gikk videre til et annet etablissement av mer tradisjonell tsjekkisk type, men som jeg dessverre ikke er kar om å huske navnet på, før vi etter hvert trakk oss tilbake etter en lang dag.
Vi klarte til og med å motstå tilbudene om gratis inngang på strippeklubben rett ved siden av vårt hotell, for både innkasteren og jentene som sto på utsiden kan hevde så mye de vil at det er gratis. Man vet jo at så aldri i realiteten er tilfelle når man først kommer innenfor. Greit å ikke være altfor naiv når man er ute på tur, og kanskje var det i så måte også greit at vi ikke hadde havnet helt på galeien. Den første dagen i Praha hadde virkelig levd opp til forventningene. En utrolig flott by er det utvilsomt, og jeg kan vel skjønne hvorfor en bereist person som min skotske kjenning Scott Struthers (som reiser mye i jobben for UEFA) hadde utropt det til sin favoritt-by. Vi så frem mot de neste to dagene, men nå var det om å gjøre å sovne først, slik at man ikke ble holdt våken av snorking etc. Akkurat der tapte jeg denne kvelden..
Czech ground # 1:
Sparta Praha v Fastav Zlin 2-1 (1-0)
Czech First League
Stadion Letná, 4 May 2018
1-0 Nicolae Stanciu (20)
2-0 David Lafata (59)
2-1 Ubong Moses Ekpai (78)
Att: 9 437
Admission: 150 CZK
Programme: 25 CZK
Next game: 05.05.2018: Aritma Praha v Slavoj Český Krumlov
Previous game: 22.04.2018: Drøbak/Frogn v Hødd 2