Tistedalen v Ås 25.05.2018

 

Fredag 25.05.2018: Tistedalen v Ås

 

 

En ny helg var på trappene, og jeg hadde vurdert å bli med FFK-kompiser på bortetur til Larvik for å se aristokratene bryne seg på Fram Larvik på lørdagen. Selbak-bussen skulle ha tidlig avreise i 8-tiden på morgenen og kjøre til Strömstad for å ta ferja over til Sandefjord, og det gjorde at jeg ikke ville kunne ta meg ned til Fredrikstad i tide, men Jon Erik tilbød meg overnatting fra fredag til lørdag, og dermed var planen lagt. Han hadde imidlertid et ess i ermet som jeg ikke hadde regnet med, for da jeg et par dager før satt og skulle bestille bussbillett til Fredrikstad, spurte han plutselig om vi ikke skulle få med oss en lokal kamp på fredagen, og han foreslo Tistedalen v Ås. Jeg var ikke vond å be, og vi bestemte oss for dette.

 

 

Dermed var det bare å bestille plass på en noe tidligere buss enn først planlagt, og jeg var nokså tidlig på plass på Korsegården etter å ha busset opp. Jeg hadde åpenbart ikke trengt å ta en tidligere buss dit opp, for bussen til Fredrikstad (som skulle videre til Hvaler) var nemlig forsinket, men omsider kom den drøyt ti minutter forsinket…og viste seg å være stappfull. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne stige på, men at det ikke var sitteplass til meg, slik at jeg måtte presse meg ned ved siden av en annen kar i trappa bak. I tillegg sto det flere i midtgangen, og det var bare å belage seg på en marerittaktig tur i varmen. Ikke bare var det veldig varmt, men ungeskrik etc var heller ikke med på å gjøre det til noen fornøyelse.

 

 

Man kan spørre seg hva som er vitsen med å forhåndsbestille billett når man likevel ikke får plass? Jeg har ved et par anledninger opplevd at flybussen opp til Gardermoen har vært full når den har kommet til Korsegården, og da har de gitt beskjed om at det er satt opp ekstrabuss som kommer litt bak – og som derfor i hvert fall en av gangene også har vært gratis. Det er noe slikt som burde vært gjort, for sjåføren må ha merket at han hadde overfylt buss allerede da han forlot Oslo, og Korsegården er første stopp etter dette. Jeg burde nesten sendt en klage og bedt om å refundert hele eller deler av billettprisen. En annen ting jeg tenkte på er at man nå risikerer bot om man ikke bruker sikkerhetsbelte i disse bussene, men hvordan har man da lov å tillate passasjerer som står og sitter usikret i midtgangen mens bussen kjører på E6? Merkelig!

 

 

Uansett var jeg i hvert fall på vei mot Fredrikstad, til tross for at det gikk i snilefart gjennom Råde og Karlshus etter at vi tok av den nevnte europaveien. Det var tydeligvis mange som skulle til Hvaler for helgen, men det løste seg snart opp igjen, og trafikken til Hvaler skal i hvert fall ikke ha skyld i mer køkjøring ved Ørebekk, der det over lengre tid nå har pågått omfattende arbeid. Det var en befrielse å omsider kunne stige av i Fredrikstad og bli plukket opp av Jon Erik slik at vi kunne sette kursen hjem til ham for et måltid han hadde forberedt. Svin for alle penga, og er herremåltid var det da også vi fikk i oss i selskap av et par av Jon Eriks kompiser som hadde stukket innom. Ingen av de skulle imidlertid være med til Tistedalen, dit vi etter hvert satt kursen.

 

 

Tistedalen er et gammelt sagbrukssted omtrent 4 kilometer utenfor Halden, og her har man virkelig tradisjoner for sagbruk og trevarehandel. Helt siden 1600-tallet har det vært saget trelast her langs elven Tista. Sagbrukene her samlet seg på 1800-tallet til ett stort bruk under navnet Saugbruksforeningen, og dette var det største sagbruket i hele Norge. Tettstedet her har med tiden vokst sammen med bosetningen i Halden, og regnes visstnok derfor ikke lenger som eget tettsted på offisielle statistikker. Det er også kjent for noe langt mindre lystig; nemlig Tistedals-drapene som gjorde at bygda kom i medias søkelys i 1990-årene. Det var heldigvis noe langt hyggeligere vi var her for, og vi svingte snart ned mot Tistedalen Stadion som ligger fantastisk til nede ved innsjøen Femsjøen.

 

 

Den har fått sitt navn fordi den er den femte og nederste av innsjøene i Halden-vassdraget, og Tistedalen Stadion ligger i den sørlige enden av denne; ikke veldig langt fra stedet der Tista renner ut av Femsjøen på sin ferd mot Halden og Iddefjorden. Jeg vet at jeg som gutt spilte kamp for Torp her i Tistedalen, men jeg var overhodet ikke kar om å kjenne meg igjen og si om det kan ha vært i dette området, der det ligger flere mindre kunstgressbaner ved siden av hovedbanen. Det har nok uansett endret seg voldsomt siden den gang, da vi etter all sannsynlighet spilte på en grusbane. Det opplyses at Tistedalen Stadion ble åpnet i 1926, og tilskuerfasilitetene i dag består av en etter forholdene stor åpen tretribune som strekker seg mesteparten av banens lengde.

 

 

Klubben ble i 1916 stiftet som Tistedalens IF, men allerede senere samme år overtok de utstyret til Tistedalen Turnforening og tok navnet Tistedalens Turn- og Idrettsforening, som fortsatt er det offisielle navnet og forklarer initialene TTIF som blant annet kan ses på veggen ved hallen ved siden av. Fotball kom først på klubbprogrammet i 1924, og de spilte seg opp i det som da het A-klassen, før de i 1931 ledet daværende daværende Østlandsligaen etter halvspilt serie. I 1937 tok de seg helt til fjerde runde av cupen, der de måtte gi tapt for den senere vinneren Odd. Klubben spiller nå i 4. divisjon Østfold, som jeg forvirrende nok hadde visse problemer med å finne på NFF sine sider før jeg plutselig fant den under et nytt sponsornavn.

 

 

Etter å ha betalt oss inn med 50 kroner hver så vi at groundhopperen Stig-André Lippert også hadde tatt turen og tatt oppstilling øverst på tribunen der han sto som en gallionsfigur og speidet utover det som heldigvis er en skikkelig gressmatte. Etter å ha spilt tidligere kamper i sesongen på kunstgressbanen ved siden av, var dette andre kamp på naturgresset i år, og det er alltid deilig å kunne se kamp på skikkelig naturgress også her hjemme. Jon Erik ville innom kiosken for å sjekke sannhetsgehalten i et rykte han hadde hørt om at man ikke solgte kvikk lunsj her i Tistedalen, og kom i prat med en eldre kar som hadde vært involvert i driften i en mannsalder. Det viste seg at ryktet var betydelig overdrevet, men det var likevel spennende å høre om forholdet mellom Tistedalen og Kvik Halden.

 

 

Jeg trodde de hadde et vennskapelig forhold til sin ‘storebror’, men det viser seg at det for mange er langt mer anstrengt enn som så, og at det til tider har vært en nokså heftig rivalisering – hva man nå enn skal legge i akkurat det. Uansett var det en klubb fra mitt lokalområde som nå var gjester her når Tistedalens helter skulle være vertskap for Ås. Ingen av klubbene hadde hatt noen direkte knallstart på sesongen, og begge sto med kun fire poeng etter seks kamper. Kun målforskjellen skilte de to, og Ås lå med det på 10. plass av divisjonens 14 klubber, med Tistedalen på plassen bak seg. For ordens skyld var det Råde som hadde inntatt tabelltoppen og ledet med to poeng ned til Sarpsborg 08 II og Sprint-Jeløy.

 

 

Gjestene tok tak i kampen fra første spark og fikk en kanonstart da Mathias Adrian Iversen utnyttet en grusom klarering i hjemmeforsvaret og alene med keeper satt ballen i mål til 0-1. Tolv minutter senere ble ledelsen doblet da Sivert Lie trakk seg fri på kanten og la inn til Tobias Jarnfeldt Borgen som enkelt bredsidet inn 0-2. Ås virket å ha full kontroll, men av en eller annen grunn sies det at 2-0 er ‘en farlig ledelse’, og en liten periode slapp de vertene inn i kampen. Besfort Shala fikk i denne perioden styre midtbanen og Tistedalen produserte flere sjanser og reduserte etter en drøy halvtime til 1-2 da Konrad Thøgersen Jensen satt inn en retur etter at Ås-keeper Robin Jensen hadde reddet et skudd. Kun to minutter senere var vi like langt da Tistedalen fikk frispark og Håkon Sverre Bukholm fyrte løs. Ballen fikk en liten retningsforandring i Ås-muren og fant veien til nettmaskene, og det sto 2-2.

 

 

Kanskje var det dette som måtte til for at Ås skulle våkne igjen, men de samlet seg igjen og fem minutter utligningen tok de igjen ledelsen da Jarnfeldt Borgen scoret sitt andre med en volley som fra like utenfor 16-meteren suste i mål bak hjemmekeeperen. Dermed sto det 2-3 til pause etter at Ås også misset en kjempesjanse til å øke ytterligere før hvilen. I løpet av første omgang hadde vi også fått besøk av en annen gammel kjenning da min kompis Atle, som nå bor i Halden, hadde tatt turen for å hilse på. Han kom bort på et tidspunkt da jeg befant meg bak det ene målet og tok en liten fotorunde, og som involvert i barnefotballen i Halden mente han av erfaring at den idylliske beliggenheten har ikke er like idyllisk når man i kaldere årstider har sure vinder inn fra Femsjøen som kan gjøre det nokså utrivelig.

 

 

Etter underholdningen før pause, ble det jeg talte meg frem til å være 93 tilskuere vitne til en langt mer rotete andre omgang. Ås virket fortsatt å være det beste laget og skapte noen farligheter, mens det Tistedalen hadde å komme med stort sett var dødballer slått inn foran Ås-målet. Det var rett og slett ingen god omgang, men det var før vi gikk over på overtid og det ble fullstendig kaos med vanvittige sjanser begge veier. En Tistedalen-spiller måtte redde på streken, og vertene hadde selv to farlige frispark fra 18-20 meter i tillegg til en sjanse der Ås-keeperen måtte ut i full strekk. Vi var i det sjuende tilleggsminuttet da Tistedalen igjen fikk et frispark ute ved sidelinja og lempet ballen inn i feltet. En hjemmespiller headet ballen i innsiden av stolpen, og Håkon Nikolay Berger Hauge satt inn 3-3 før dommeren like etter blåste for full tid.

 

 

Ingen av lagene var nok veldig fornøyd med poengdeling, men kampen sett under ett var det nok helt klart Ås som hadde størst grunn til å være skuffet. Vi hadde i hvert fall hatt en trivelig aften i Tistedalen, og det var artig å treffe igjen gamle kjente som vi nå tok avskjed med før vi etter hvert satt kursen tilbake mot Selbak. Morgenen etter skulle vi altså på bortetur til Larvik med tidlig avreise, men først hadde Jon Erik planer om lystig lag, og det ble litt lystigere og en god del senere enn det han hadde sett for seg.

 

 

 

Norwegian ground # 86:
Tistedalen v Ås 3-3 (2-3)
4. divisjon Østfold
Tistedalen Stadion, 25 May 2018
0-1 Mathias Adrian Iversen (5)
0-2 Tobias Jarnfeldt Borgen (17)
1-2 Konrad Thøgersen Jensen (32)
2-2 Håkon Sverre Bukholm (34)
2-3 Tobias Jarnfeldt Borgen (39)
3-3 Hakon Nikolay Berger Hauge (90+7)
Att: 93 (h/c)
Admission: 50 kroner

 

Next game: 26.05.2018: Fram Larvik v Fredrikstad 
Previous game: 21.05.2018: Drøbak/Frogn v Kristiansund 2 

More pics 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg