ASD Trastevere v US Ladispoli 03.03.2019

 

Søndag 03.03.2019: ASD Trastevere v US Ladispoli

Langhelgen i Roma hadde allerede vært en opplevelse, og mer var i vente, men i tillegg til det store derbyet kvelden før, hadde jeg klart å presse inn nok en fotballkamp i programmet for søndag. Da jeg og min bror våknet i den evige stad, satt vi derfor kursen mot Trastevere med tog. Trastevere er Romas rione (eller bydel om man vil) nummer 13, og ligger på vestsiden av elven Tiber. Dette området var tidligere tilholdssted for etruskere, men ble etter hvert erobret av romerne, selv om de en stund ikke virket spesielt interessert i å bygge der. Rundt 500 f.Kr hadde en rekke sjømenn og fiskere bosatt seg der, men det var først noe senere at den romerske eliten begynte å bygge seg landsteder på denne siden av elven.

I dag har deler av Trastevere bevart mye av karakteren med sine trange, svingete og brolagte gater, og har blitt en populær destinasjon for turister. Det har også blitt et noe bohem-aktig strøk med en høy andel av både kunstnersjeler og tilsynelatende også andre typer raddiser. Her stoppet vi ved restauranten Cajo e Gajo som reklamerte med english breakfast, og de hadde en noe spesiell vri på akkurat det med en sannsynligvis langt sunnere utgave, men den meget gode frokosten falt så absolutt i smak blant begge to. En av stedets attraksjoner er kirken Basilica di Santa Maria in Trastevere, og det var dit vi nå gikk. Dette er en av Romas eldste kirker, og de eldste delene av bygget stammer fra 340-årene. Den har innvendig en fantastisk utsmykning som nesten fikk den til å fremsto som Peterskirken i miniatyr.

Der inne var til alt overmål sannelig en gudstjeneste (eller noe slik) i full gang også, så det var litt artig å få tatt en kikk der inne mens det var aktivitet. Et par kvartaler bortenfor svingte vi ned et av de trange smugene (det er ikke vanskelig å skjønner hvorfor scooter er et så populært fremkomstmiddel her) og fant frem til puben som tydeligvis hadde det for oss noe snodige navnet Ma Che Siete Venuti a Fà. Der gjorde vi en rast for å ta et glass eller to og smake på et par forskjellige øl fra det utvalget. Så var det bare å sko seg for å spaserturen derfra til Trastevere Stadium, der vi tidlig denne ettermiddagen skulle se kamp i Serie D, Girone (eller gruppe) G. Snart kom vi til punktet der vi visste at anlegget befant seg til høyre for oss på andre siden av en skrent, og like etter kom vi til inngangspartiet.

Selv om de var (trodde vi) kun i overkant av en tre kvarter til avspark, sto vaktene og passet på at ingen gikk gjennom den stengte porten eller inngangspartiet med telleapparater som fortsatt ikke var åpnet. En håndfull personer sto allerede der fortsatt, og jeg sjekket etter hvert opp, og fant snart en kilde som kunne fortelle at kampstart var en time senere enn de de aller fleste kilder feilaktig hadde oppgitt; noe som ble bekreftet av en av vaktene. Det gikk nå ikke altfor lang tid før vi kunne betale oss inn med 10 euro, og etter å ha skuet utover det fine anlegget, gikk vi bort i ‘restauranten’ som ligger med uteservering innerst i innkjørselen som går inn øverst bak tribunen på anlegget som ligger nede i en slags ‘gryte’ eller lite dalsøkk. Øl ble kjøpt inn, og vårsola stekte nå såpass på uteserveringen at vi periodevis måtte søke ly under en parasoll.

Trastevere har tydeligvis vært base for en rekke klubber, og den ‘opprinnelige’ klubben ble stiftet i 1909, uten at kilden forteller noe mer om hva som skjedde med denne. Blant de tidligere klubbene her er også Santa Maria in Trastevere, som faktisk var en av klubbene der selveste Francesco Totti spilte i sin barndom, men som gikk under i 1987. Den nyere historien virker temmelig innviklet, for etter at ASD Trastevere FC ble stiftet i 2012 (og startet opp i Terza Categoria som er tiende og laveste nivå italiensk fotball), ble ASD Trastevere Calcio stiftet året etter ved at ASD Maccarese Calcio tilsynelatende rett og slett ble flyttet til Trastevere for å representere de i Promozione (nivå seks). Mon tro hva som skjedde med den fra 2012.

Jeg lurer faktisk på om det i Italia er slik som i visse andre land at man rett og slett kan kjøpe (eller overta) lisensen til andre klubber, for det fortelles at opprykk igjen ble ‘kjøpt’ i 2014 ved at man denne gang flyttet ASD Ciampino til Trastevere. Uansett vant de i 2015 Eccellenza (nivå fem) og sikret med det opprykk til Serie D, som altså er fjerde nivå. Det hele virker temmelig merkelig og innviklet for oss som ikke så altfor vant til slike. Uansett trivdes vi godt og nøt nå livet her i vårsola på Trastevere Stadium, der det etter hvert kom en kar og delte ut stensiler med lagoppstillinger (i mangel av kampprogram, som virker som det muligens er like sjelden vare i støvellandet som her hjemme).

Vi hørte snart at vi ikke var de eneste turistene til stede, for ved et bord nå få meter unna satt en gruppe briter, mens vi snart også hørte en gruppe svensker som kom for å hente flytende forfriskninger i baren. Før avspark tok jeg nå en ny liten kikk på banen, som har så godt som alt av fasiliteter på denne langsiden, der en flott tribune strekker seg nesten hele banens lengde. Denne har betongavsatser for stående eller sittende tilskuere, og herfra går det trapper opp til området der vi nøt uteserveringen og ble betjent av en ivrig innehaver eller servitør som innimellom kom for å tilby ny servering av øl. Det er intet av tilskuerfasiliteter på de do kortsidene, og på bortre langside var kun laglederbenkene, men bak disse et flott bakteppe med en slags park eller et lite skogholt som tydeligvis hadde gangstier oppover i skråningen der bokstaver også stavet stadionets navn.

Tabellen i Serie A Girone G ble toppet av Lanusei, som la beslag på det som så ut til å være den eneste direkte opprykksplassen. De hadde fem poeng ned til Trastevere som hadde andreplassen på bedre målforskjell enn Avellino, men lagene på 2-5 plass skal tilsynelatende også spille playoff om det man får tro er ytterligere en opprykksplass. Dagens gjester var US Ladispoli, og de så de litt styggere ut for. To av de tjue lagene skal tilsynelatende rett ned, og de var kun målforskjellen foran nest-jumbo Lupa Roma. I tillegg ser det ut som om lagene på 15-18 spiller en slags kvalik om å unngå nedrykk, og Ladispoli hadde fem poeng opp til Ostia Mare Lido på 14. plassen. Det var vel derfor liten tvil om at hjemmelaget var favoritter denne søndagen.

Vertene fikk da også en kjempestart da deres nummer 5, Marco Sfano, allerede i kampens tredje minutt kastet seg frem på bakerste stolpe og headet inn 1-0 fra skrå vinkel etter en dødball. Det utløste glede og voldsom entusiasme hos karen som et par meter bortenfor satt og kommenterte kampen for en eller annen radio-kanal. Han kunne også rapportere at hjemmelaget virket å ha nokså god kontroll og at de hadde flere sjanser til å øke, men utover i omgangen fikk også Ladispoli flere gode muligheter som de imidlertid ikke klarte å omsette i scoring. Dermed sto det fortsatt 1-0 da lagene gikk til pause og vi hentet nye forsyninger av både fast og flytende føde.

Som i første omgang startet også den andre med at Marco Sfano headet inn en dødball i omgangens tredje minutt, og dermed gikk Trastevere opp i en 2-0-ledelse som vi mistenkte hadde avgjort kampen. De kunne økte ytterligere, men slapp samtidig Ladispoli inn i kampen igjen og lot de få flere brukbare muligheter, og det ble ny spenning da Francesco Manoni reduserte til 2-1 med rundt ti minutter igjen. Trastevere holdt likevel ut, og flere minutter på overtid fjernet Emanuele Renzi siste rest av tvil da han fastsatt sluttresultatet til 3-1 foran det vi anslo å muligens være så mange som rundt 300 tilskuere. Vi hadde hygget oss, men gikk nå for å komme oss tilbake mot sentrum. Etter en spasertur til togstasjonen Quattro Venti, fraktet et lokaltog oss til Roma Ostiense, der vi byttet til metro fra Piramide og gikk av ved stasjonen Colosseo.

Det var nå søndag ettermiddag, og her måtte vi selvsagt ta en kikk på Colosseum, for deretter å forlate hordene av afrikanske gateselgere og spasere via Foro Romano opp til Altare della Patria. Da vi etter hvert tok metroen tilbake til Termini, ble det en middag på en restaurant like utenfor hotellet, og deretter måtte vi prøve de to pubene The Druid’s Den og The Fiddler’s Elbow før vi trakk oss tilbake. Nå gjensto kun returen til Norge dagen etter, men også mandag morgen og formiddag hadde vi planer for vi forlot Roma, for vi var tidlig oppe og tok en tur innom Vatikanstaten for å se på (og klatre helt til topps i) den imponerende Peterskirken. Det var etter hvert bare å komme seg tilbake til hotellet og plukke opp bagasjen for deretter å komme oss med toget til flyplassen. Det hadde vært en glimrende helg i Roma, der det er så mye å se at vi med fordel kunne hatt ytterligere noen dager til disposisjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Italian ground # 2:
ASD Trastevere v US Ladispoli 3-1 (1-0)
Serie D, Girone G
Trastevere Stadium, 3 March 2019
1-0 Marco Sfano (3)
2-0 Marco Sfano (48)
2-1 Francesco Manoni (80)
3-1 Emanuele Renzi (90+5)
Att: Maybe around 300 (est)
Admission: €10
Programme: None

Next game: 24.03.2019: Drøbak/Frogn v Ås
Next italian game: ???
Previous game: 02.03.2019: SS Lazio v AS Roma

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg