Malmö FF v Rangers 26.09.2024

 

Torsdag 26.09.2024: Malmö FF v Rangers

Da Rangers mislyktes i kvalifiseringen til denne sesongens utgave av ‘Champions’ League og i stedet ble klare for Europa League, var jeg naturlig nok litt interessert i utfallet av trekningen, selv om det nå skal spilles i et enda mer tullete format enn tidligere. En av Rangers sine kamper som jeg bet meg merke i var deres bortekamp mot Malmö FF, som også var åpningskamp. Selv om jeg besøkt Malmö FFs hjemmebane tidligere, var det selvsagt en bortetur med Rangers som lokket, og jeg begynte nokså raskt å titte med mulighetene for å ta seg en tur, selv om jeg visste det ville være temmelig umulig å få kloa i en bortebillett. Jeg har vel selv en historikk hos Malmö FF etter at jeg i februar 2020 så de i hjemmekamp mot Wolfsburg i Europa League, men ble hadde uansett blitt kontaktet av en med enda tettere tilknytning til den svenske klubben.

Haldenseren André Wauthier følger Malmö FF tett og hadde mulighet til å kjøpe billetter før de ble lagt ut for åpent salg, og tilbød seg å hjelpe med en billett. Det takket jeg ja takk til. Han skulle visst også kjøpe for en annen nordmann, men Malmö FF vet tydeligvis å ta seg betalt, for da han sendte meg billetten, trodde jeg først at summen på 635 svenske kroner var prisen for begge billettene. Det var det ikke, for det var prisen for kun den ene billetten! Jeg hadde uansett bestemt meg for å dra, så det var bare å takke for hjelpen og punge ut. Bussbilletter tur/retur ble bestilt, og selv om kampen skulle spilles torsdag kveld, bestemte jeg meg for å busse ned allerede onsdag morgen. Klokken 08.05 skulle Vy sin buss mot København plukke opp ved Lekevollkrysset på E6, og jeg hadde betalt 365 kroner for et enkeltsete om bord på den bussen. Det var bare å komme seg opp og busse dit opp med ekspressbussen mot Kalnes, som jeg benyttet meg av for første gang.

På veien ned var det omkjøring et stykke grunnet veiarbeid på E6 fra like etter grensen og ned til etter Rabbalshedemotet, og sjåføren hadde derfor ikke klart å finne frem til holdeplassen ved Tanum shoppingsenter, der seks personer skulle gått på. Vi måtte etter hvert derfor vente tjue minutters tid ved neste stoppested på Torp terminalen mens de ble sendt etter i en drosjebil. Rundt kvart på tre kunne jeg derfor noe forsinket stige av i Malmö og finne frem til First Hotel Jörgen Kock, der jeg hadde betalt 1 273 kroner for overnatting. Planen var å legge fra meg bagasjen der dagen etter for å hente den igjen etter kampslutt og deretter ta nattbussen hjem, men det er å foregripe begivenhetene noe. Jeg ble raskt sjekket inn og fikk installert meg på et fint rom, etter å ha registrert at det allerede var skotske røster å høre i lobbyen. Deretter var det bare å ta turen ut i Malmö.

Malmös historie går tilbake til midten av 1200-tallet, og byen var opprinnelig dansk. Etter at den i 1360 fikk danske kjøpstadsrettigheter, utviklet den seg raskt til å bli en av Nordens mektigste handelsbyer, og Danmarks viktigste etter København. I tillegg huset den en betydningsfull festning. Ved freden i Roskilde i 1858 ble Malmö svensk, og i dag er den Sveriges tredje største by, med et innbyggertall som har passert 350 000. Min første stopp var Max-restauranten på Stortorget, der jeg fikk meg et måltid, og deretter gikk turen til Pickwick Pub. Senere beveget jeg meg videre til The Bishops Arms på Gustav Adolfs torg. På Lilla Torg hadde mange Rangers-fans ikke overraskende valgt seg Drumbar til å lade opp, og der ble jeg værende en stund før jeg tuslet tilbake mot hotellet. Det ble derimot også en tur innom The Green Lion, og da mange Rangers-fans ved mitt hotell holdt det gående i dets bar, ble det også et par glass der i deres selskap før jeg kom meg i seng.

På kampdagen kom jeg meg etter hvert ned tidsnok til å forsyne meg fra frokost-buffeten, og fikk deretter slappet av litt på rommet før jeg gikk ned for å sjekke ut og få satt fra meg bagasjen. Med det gjort var det bare å komme seg ned til Lilla Torg og Drumbar, som var stedet jeg hadde avtalt å møte noen kjente. Det første kjente fjeset som dukket opp var skotten Steven Balfour som nå bor i Strömstad, kort etter kom en liten delegasjon med venner fra Danmark. Magnus, Thomas og Morten er også ihuga AGF Aarhus-fans, samtidig som de to førstnevnte faktisk har sesongkort på Ibrox. Det er alltid hyggelig å se mine gode AGF-venner, og snart fikk vi også selskap av flere venner og kjente som hadde tatt turen fra Storbritannia. Det ble sagt at mellom 3 500 og 4 000 Rangers-fans hadde tatt turen til Malmö, og de dominerte området rundt Lilla Torg mens det ble ladet opp til kamp når også de mange som hadde valgt seg København som base kom seg til Malmö.

Union Bears skulle ha en marsj fra Lilla Torg, men sammen med danskene og noen britiske venner ble jeg i stedet værende litt til inntil vi tok taxier utover mot kveldens kamparena, der det skulle være avspark klokken 18.45. Da Malmö FF i 2009 flyttet inn på det jeg velger å kalle Nya Malmö Stadion, hadde de spilt på den nå gamle Malmö Stadion siden 1958, da det anlegget ble bygget til fotball-VM, og da vi gikk forbi der tok jeg meg selv i å ønske at kampen skulle spilles der. Det var imidlertid duket for en revisit på klubbens ny storstue, som allerede også har rukket å gå gjennom en rekke forskjellige sponsornavn. Det er et nokså typisk moderne stadion, og har en kapasitet på 22 500, men med en ørliten begrensning ved internasjonale kamper. Både danskene og jeg hadde billetter på et av feltene inntil bortefeltet, og også der var det Rangers-fans som dominerte.

Malmö FF ble stiftet i 1910, og debuterte først i Allsvenskan i 1931/32-sesongen. De tok sine første store nasjonale titler da de i 1944 vant både serie og cup, og siden den gang har de blitt Sveriges mest suksessrike klubb målt i antall titler. Det har etter hvert blitt hele 23 svenske mesterskap, 23 ligatitler, og 14 cuptitler. Grunnen til at man har flere ligatitler enn svenske mesterskap, er rett og slett at svenskene i en periode i 1980-årene (da Roy Hodgson førte Malmö FF til fem strake ligatitler samt to cuptitler) opererte med et system der man etter ferdigspilt Allsvenskan-sesong spilte et sluttspill for å kåre den svenske mesteren. Ellers er Malmö FF den eneste svenske klubb som har spilt finale i den gjeveste europacupen, og det skjedde i 1979, da Nottingham Forest slo skåningene 1-0 i finalen av serievinnervupen på Olympiastadion i München. Malmö FF er regjerende mestere i både Allsvenskan og den svenske cupen.

I likhet med Rangers, som tapte den siste kvalifiseringskampen til ‘Champions’ League mot Dynamo Kiev, hadde Malmö FF tapt sitt tilsvarende oppgjør mot Sparta Praha, men mens Rangers allerede hadde havnet bakpå i hjemlig liga sammenlignet med Celtic (og foreløpig også Aberdeen), gikk Malmö mot en ny ligatittel. Nå skulle de begge starte sin Europa League-sesong, og med en folköl i hånden så vi vi at Rangers fikk en drømmestart da de tok ledelsen i kampens første minutt. Cyriel Dessers kom seg gjennom og avsluttet i stolpen, og ballen havnet i bena på Nedim Bajrami som satt inn 0-1. Deretter skulle det handle om brente sjanser, for Vaclav Cerny klarte ikke å doble ledelsen da han ble spilt gjennom alene med keeper. Også Bajrami skuslet bort en strålende mulighet til å score sitt andre. Malmö FF fikk på sin side et mål annullert for offside, men det var Rangers som nok burde ledet mer enn 0-1 halvveis.

Vertene kom bedre i gang etter hvilen, men det ble stort sett med halvsjanser, og et skudd like over fra Anders Christiansen var det nærmeste de kom, mens Rangers var skumle når de kom fremover, og Dessers burde ha doblet ledelsen da han skjøt over og utenfor fra god posisjon og kort hold. Med et kvarter igjen fikk Rangers omsider målet som roet nervene noe, og det var innbytter Ross McCausland som sørget for 0-2 med et flott, lavt skudd som fant veien til nettmaskene. Rangers var gode i banespillet, og burde strengt tatt kanskje vunnet mer over et skuffende Malmö FF som denne gang hadde lite å by på. Det viktigste var de tre poengene som sørget for en flott start på sesongens Europa League.

I løpet av kampen hadde jeg kommet bort fra danskene, og etter kampslutt valgte jeg å bare traske bort til en bussholdeplass for å ta rutebussen inn til Malmö sentrum. Jeg fikk hentet ut bagen min på hotellet, handlet inn litt sigaretter, og gikk deretter tilbake til Drumbar for å slå i hjel litt tid der. Jeg skulle hjem med nattbussen som hadde avgang klokken 01.30, og før den tid fikk jeg også inntatt et måltid på Max-restauranten på Stortorget. 349 kroner hadde jeg betalt for en plass på nattbussen som jeg skulle være med tilbake til Lekevollkrysset, der den skulle være klokken 07.45. Jeg hadde en alarm på klokken 07.30, og det var flaks jeg satt den på såpass tidlig, for bussen var nesten et kvarter foran rutetiden, og da jeg våknet av alarmen var vi allerede forbi Årumkrysset og på vei over Sandesundbrua. Det var bare å komme seg av og komme seg hjem med de lokale busser, etter det som hadde vært en fin bortetur med Rangers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Malmö FF v Rangers 0-2 (0-1)
UEFA Europa League
Nya Malmö Stadion, 26 September 2024
0-1 Nedim Bajrami (1)
0-2 Ross McCausland (76)
Att: 20 021
Admission: 635 SEK

Next game: 27.09.2024: Selbak v Ås
Next swedish game: 05.10.2024: IFK Åmål v Färgelanda IF
Previous game: 23.09.2024: Selbak 2 v Lervik
Previous swedish game: 21.09.2024: Munkedals IF v Lysekils AIK 2

More pics

 

2 kommentarer

    1. Lurte på kvifor setet ved siden av meg var ledig ja. Regna med å treffe på deg sidan Andre hadde ordna 2 billetter, men regna med du var ilag med all Rangers fansen på skrå bakom som ikkje hadde plass i borteseksjonen😊 Forøvrig ein meget sterk prestasjon av bortefølget lydmessig på stadion! Noko av det beste eg har vert bort i definitivt.

      1. Ja, det ble jo litt “fritt frem” på feltet der, så tok bare plass bakerst med Rangers-fansen der det var noen ledige plasser. Danskene jeg var sammen med hadde til og med klart å finne en vei inn på borteseksjonen i pausen! Absolutt sterk prestasjon av Rangers nok en gang jag. De er ofte sterke der! 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg