Jeanfield Swifts v Dunbar United 16.03.2024

 

Lørdag 16.03.2024: Jeanfield Swifts v Dunbar United

Vårens Scottish Hop var godt i gang, og vi var halvveis i programmet for lørdagen. Det betød at vi fortsatt hadde to kamper foran oss denne dagen. Lørdagens tre første kamper fant alle sted i Perth-området, og etter å ha gjestet Kinnoull og sett en målløs kamp, var det ikke lange veien videre til Jeanfield Swifts, som var vertskap for dagens tredje kamp. Som tidligere nevnt hadde jeg denne gang ikke bestilt noe gjennom det offisielle arrangementet, men hadde sett at det også mellom dagens andre og tredje kamp var grei skuring å komme seg videre på egen hånd, for Google Maps anslå kun 25 minutters spasertur mellom banene til Kinnoull og Jeanfield Swifts, og det var en times tid mellom kampslutt hos Kinnoull og kampstart hos Jeanfield Swifts. Jeg hadde nå imidlertid fått alliert meg med banehopperen Jack Warner som hadde tilbudt skyss mellom dagens kamper, og dermed tilbakela vi i stedet strekningen i hans bil.

Kjøreturen over til den andre siden av jernbanelinja til 5-6 minutter, og tok oss fra bydelen Tulloch til bydelen Muirton, der vi nå skulle se kamp ikke langt fra elven Tay. Navnet Muirton vil muligens gi noen assosiasjoner til Muirton Park, som var den tidligere hjemmebanen til byens fotball-storebror, St. Jonstone, men nå var det Jeanfield Swifts vi skulle se. Med tre kvarter til avspark i deres kamp mot Dunbar United hadde vi fått parkert og kommet oss til inngangspartiet, der jeg betalte meg inn med £7. For ytterligere £2,50 ble jeg også innehaver av et eksemplar av dagens 12-siders kampprogram som jeg kunne putte i veska. Deretter var det tid nok til å slå seg ned med en flytende forfriskning i klubbhuset mens man ventet på kampstart.

Jeanfield Swifts ble stiftet i 1908, og har i likhet med mange av de andre klubbene i East of Scotland League spilt store deler av sin historie i den skotske Junior-fotballen. Jeg har jo gjentatt meg selv til det kjedsommelige om hvordan Junior-fotballen i Skottland ikke har noen verdens ting med aldersbestemt fotball å gjøre, men snarere har operert som en parallell pyramide med eget forbund; nærmest som en slags skotsk svar på non-league. Junior-fotballen var inntil for noen år siden inndelt i tre regioner, der Jeanfield Swifts tilhørte SJFA East Region. Våren 2016 vant de dens Premier League, og rykket med det opp til Super League, som var regionens toppdivisjon, men to år senere var de en av klubbene som rett og slett meldte overgang til East of Scotland League og den ‘ordinære’ fotballpyramiden.

Det hadde på det tidspunktet begynt å skje ting, for året før hadde Kelty Hearts hoppet av og tatt plass i East of Scotland League. I 2018 fulgte altså en rekke andre klubber etter, og i de to neste årene fikk de selskap av ytterligere et antall klubber. I 2018/19-sesongen opererte East of Scotland League med et system der man hadde tre likestilte ‘Conference’-avdelinger, og Swifts endte på tredjeplass i sin avdeling. Det var nok til at de sesongen etter fikk plass i ligaens Premier Division etter at det ble gjort en omstrukturering. Der har de holdt seg siden, og fjerdeplassen i 2021/22-sesongen står som bestenotering, mens de noterte seg for en femteplass forrige sesong. Bortelaget denne dagen var Dunbar United, og de deler ikke bare de sorte- og hvitstripede draktene med Jeanfield Swifts, for de var en av klubbene som sammen med Swifts meldte overgang til East of Scotland League i 2018.

Som tidligere nevnt var det Broxburn Athletic som tronet nokså overlegent på toppen av tabellen for East of Scotland League Premier Division, og lå godt an til å få spille kvalifisering om opprykk til Lowland League og nivå 5 av skotsk fotball. Jeanfield Swifts lå på en tredjeplass, fire poeng bak toer Lothian Thistle Hutchison Vale, men med tre kamper mindre spilt, så de jaktet for så vidt en ny bestenotering for klubben. Ytterligere to poeng bak, og med én kamp mer spilt enn Swifts, lå Dunbar United som altså var dagens gjester på Riverside Stadium. Etter at dagens to første kamper hadde vært oppgjør mellom klubber på nedre del av tabellen, skulle det nå altså dreie seg om to klubber som kjempet om plasseringer høyere på tabellen.

Da jeg nå gjestet Riverside Stadium, var det ikke snakk om noen revisit til Middlesbrough, men som navnet vitner om, ligger som jeg var inne på også Jeanfield Swift sin nye hjemmebane nær en elv; nemlig elven Tay. Det var i 2006 at klubben forlot sin gamle hjemmebane Simpson Park og flyttet inn her. Riverside Stadium byr på et overbygg tilknyttet klubbhuset, mens man rundt banen ellers står rett på gresset under åpen himmel. Det var selvsagt nok en gang mange kjente fjes blant de fremmøtte, og jeg fikk hilst på mange gamle og også noen nye kjente frem mot kampstart og i løpet av vårt opphold ved Riverside Stadium.

Det hadde hele dagen vært spenning knyttet til baneforholdene i Sauchie, der dagens fjerde og siste kamp skulle spilles, men også her hos Jeanfield Swifts hadde det visstnok vært litt bekymring knyttet til forholdene dagen før, men det var tilsynelatende ikke mye galt med banen det nå skulle spilles på. Det var hjemmelaget Jeanfield Swifts som fikk en god start, for allerede etter fem minutter fikk de et frispark fra bortimot 26 meter, og Fraser Smith var ikke snauere enn at han på flott vis sendte ballen direkte i mål via tverrliggeren. Dermed 1-0, og det skulle kort fortalt vise å holde seg frem til pause, da jeg igjen kunne ta en tur bort til matutsalget for å også foreta en test av paiene her.

Sju-åtte minutter ut i den andre omgangen var Dunbar United frempå i sine turkise og svarte bortedrakter, og med en stupheading var de nære på en utligning, men Swifts-keeperen gjorde en god redning. Swifts-ledelsen skulle stå seg lenge, og de 385 tilskuerne så at det gikk mot hjemmeseier, men på overtid fikk gjestene et straffespark. Fra min posisjon var jeg der og da noe usikker på den avgjørelsen, men dommeren sto langt bedre plassert og har nok sitt på det rene. Taylor Hendry steg uansett frem og utlignet til 1-1 i kampens andre overtidsminutt, og det ble også sluttresultatet. Nå var det etter hvert bare å komme seg videre og sette kursen sørover fra Perth til Sauchie, der lørdagen skulle avsluttes, og igjen gikk den turen i bilen til Jack.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scottish ground # 72:
Jeanfield Swifts v Dunbar United 1-1 (1-0)
East of Scotland League Premier Division
Riverside Stadium, 16 March 2024
1-0 Fraser Smith (6)
1-1 Taylor Hendry (pen, 90+2)
Att: 385
Admission: £7
Programme: £2,50

Next game: 16.04.2024: Sauchie Juniors v Hill of Beath Hawthorn
Previous game: 16.04.2024: Kinnoull v Penicuik Athletic

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg