Morlanda GoIF v Myckleby IK 24.03.2024

 

Søndag 24.03.2024: Morlanda GoIF v Myckleby IK

Det var nå noen dager siden jeg onsdag kveld hadde låst meg inn etter å ha kommet meg hjem fra den siste fotballturen til Storbritannia, men det hadde foreløpig ikke blitt noe fotball siden det, til tross for at jeg hadde hatt visse kampplaner. Lørdagens treningskamp for FFK borte mot Strømsgodset i Drammen hadde stått på agendaen, men utgikk rett og slett fordi mitt reisefølge trakk seg i siste liten. Denne søndagen var det derimot ikke særlig med kamper på menyen i området, og jeg hadde lekt litt med tanken på å i stedet dra opp til Tindlundhallen for å se Greåker mot Slevik i NM-semifinale i innebandy, men så ringte Jon Erik som foreslo en Sverige-tur. Han hadde sett at Morlanda GoIF skulle treningskamp mot lokalrivalen Myckleby IK nede på Orust, og det tok ikke spesielt lang tid før vi hadde blitt enige om å dra og vi satt i bilen på vei sørover.

Etter å ha stoppet for en liten matbit på veien nedover, kunne vi etter hvert ta oss over på Orust og krysse det som er Sveriges fjerde største øy (den tredje største naturlige). Morlanda GoIF hører hjemme i Ellös, som er et tettsted vest på øya Orust. Stedet har rett i overkant av 1 000 innbyggere, og ble nevnt i skriftlige kilder for første gang i 1610, som et fiskerleie. Her var det sildefiske som var den viktigste næringsveien, og under sildeperiodene ble det bygget to salterier og et trankokeri. Når silden ble borte livnærte befolkningen seg på blant annet annet fiske og jordbruk. I senere tid har båtbygging overtatt som en viktig næringsvei, og blant de som holder til her er Hallberg-Rassy, som i Ellös har det som skal være Sveriges største ‘verft’ for fritidsbåter.

Morlanda GoIF ble stiftet sensommeren 1945, etter slutten på den andre verdenskrig, men det hadde blitt spilt fotball i Ellös før den tid. Historien forteller om hvordan grupper unge gutter i løpet av 1920-årene stiftet flere klubber på Orust, og en av de holdt til i Ellös. Det fortelles at de fikk en egnet tomt til å spille på av hotelleier Ernst Karlsson, men at den lå inntil et pensjonat som var hans konkurrent. Pensjonateieren likte dårlig dette tullballet med fotballsparking på nabotomten, og da den dyrebare ballen havnet i hans hage, beslagla han rett og slett ballen og ville ikke returnere den uansett hvor mye guttene tryglet. Det ble tatt kontakt med landsfiskalen (som var en statlig embedsmann som fungerte som blant annet politi eller lensmann), som mente at guttene selvsagt hadde krav på å få tilbake ballen.

Men da de i samlet tropp gikk for å hente den, gikk pensjonateieren og hans familie og venner rett og slett løs på de med diverse hageredskaper de hadde for hånden, og en av guttene ble såpass skadet at han måtte besøke lasarettet (sykehuset). Landsfiskal Holst ble igjen tilkalt fra Nösund, men også han måtte returnere tomhendt. Saken endte med å bli behandlet for retten i Varekil hele sju ganger(!) for det kom en endelig dom i guttenes favør. Vel, alt dette var uansett et år eller to før de stiftet Ellös Idrottsklubb i 1927, men det er uansett en litt humoristisk historie. Arbeidsledigheten på Orust gjorde at de slet med å beholde sine spillere, som gjerne flyttet til eksempelvis Göteborg etter å ha blitt lokket med fast arbeid. Da nesten alle spillerne ble vervet etter utbruddet av andre verdenskrig, ble også klubben liggende brakk til det igjen var fred.

Da de vervede begynte å komme hjem, ble det i stedet stiftet en ny klubb, nemlig Morlanda GoIF. Morlanda var for øvrig navnet på den tidens kommune her (kommunene på øya har senere blitt slått sammen til Orust kommune), og tanken var at man skulle være en klubb som representerte hele kommunen. De spiller nå i Division 5 Bohuslän, mens bortelaget Myckleby IF fra litt lenger vest på øya hører hjemme i Division 6 Södra Bohuslän. Morlanda har for øvrig også et såkalt utvecklings-lag i Division 7 Södra Bohuslän, så vi var litt usikre på hvordan vertene ville stille, og det var kanskje en ørliten miks for alt vi vet. I 1947 flyttet Morlanda GoIF inn på ny bane, og om jeg leser informasjonen riktig, dreier det seg nok om Glimmasåsens IP, som fortsatt er deres hjemmebane. I likhet med en del andre svenske lag har man imidlertid også her en kunstgressbane ved siden av, og det var på denne at dagens kamp skulle spilles.

Etter å ha tatt en rask kikk på hovedbanen, gikk vi over på kunstgressbanen som er en nokså spartansk affære. Den hadde imidlertid noen benker på den ene langsiden, men mens kampen ble sparket i gang gikk jeg opp i skrenten bak det bortre målet for å ta noen bilder der oppe fra. Den var hjemmelagets Milo Fababeir som ble kampens første målscorer, og det skjedde etter at en Myckleby-spiller rett og slett klarerte ballen i ham og inn i mål. 1-0, men sju minutter senere utlignet Erik Abrahamsson for Myckleby med et skudd som gikk inn via stolpen. Ytterligere fem minutter frem i tid var Morlanda tilbake i ledelsen igjen etter at et godt innlegg ble headet i mål av Alexsander Girnus. Dermed sto det 2-1 til pause da vi gikk for å benytte oss av at det var åpen kiosk.

I det 52. minutt utlignet Wilmer Svensson Pettersson ved å heade inn 2-2 fra et hjørnespark, og tjue minutter senere hadde Myckleby også snudd kampen da Carl Rosén satt inn 2-3. I det 80. minutt ble Milo Fababeir tomålsscorer da han utlignet slik at vi igjen var like langt, men fire minutter senere falt avgjørelsen, og det var Myckleby som trakk det lengste strået foran det jeg talte meg frem til å være 64 tilskuere. Melvin Peterson var det som satt inn 3-4 og sørget for borteseier i en nokså underholdende kamp. I løpet av kampen hadde vi av alle ting også truffet på en skjebring som faktisk spiller for Borgar, og han hadde vi stått og sett andre omgang sammen med. Nå var det imidlertid bare å takke for seg og sette kursen tilbake mot Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 53:
Morlanda GoIF v Myckleby IK 3-4 (2-1)
Friendly
Glimmaråsens konstgräs, 24 March 2024
1-0 Milo Fababeir (20)
1-1 Erik Abrahamsson (27)
2-1 Alexsander Girnus (32)
2-2 Wilmer Svensson Pettersson (52)
2-3 Carl Rosén (72)
3-3 Milo Fababeir (80)
3-4 Melvin Peterson (84)
Att: 64 (h/c)
Admission: Free

Next game: 25.03.2024: Kråkerøy v Østsiden
Next swedish game: 29.03.2024: Ahlafors IF v Lidköpings FK
Previous game: 19.03.2024: Kelty Hearts v Alloa Athletic
Previous swedish game: 04.03.2024: Eds FF v Åsebro IF

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg