Stavanger IF v Vard Haugesund 2 21.04.2024

 

Søndag 21.04.2024: Stavanger IF v Vard Haugesund 2

Etter å ha vært våken i godt over halvannet døgn, hadde jeg sovnet raskt da jeg omsider fant senga en times tid etter midnatt, og det var fristende å dra seg enda litt lenger, men utsjekking fra Best Western Havly Hotell var allerede klokken 10.00. Jeg drøyde det ørlite, så på det tidspunktet hadde jeg nettopp stått opp og kommet meg i dusjen. Det gikk ikke altfor lenge før det banket på døra idet jeg sto og kledde på meg og pakket sammen, og det viste seg å være frøkna som skulle sjekke om rommene var klare for å bli rengjort. Selv om hun forsikret om at det ikke var noe voldsomt stress, var jeg ute av rommet 5-10 minutter etterpå. Vi befant oss i Stavanger, der vi denne dagen skulle se FFKs bortekamp mot Viking etter å ha flydd over dagen før, og jeg gikk nå for å få i meg litt frokost fra en 7-Eleven før jeg dro innom hotellet der noen av de andre bodde.

Sammen med Jon Erik tuslet jeg etter hvert bortover langs Skagenkaien der vi satt oss ned i sola og snart fikk selskap av flere både fra vårt reisefølge og andre. Utestedet Korvetten, rett på andre siden av Vågen, skulle være samlingssted for FFK-folket og hadde lovet å åpne klokken 12, og da sto vi og skrapte på døra. Etter to øl overlot jeg stedet til de andre og dro av gårde, for jeg hadde bestemt meg for å også få med med en kamp med tidligere avspark og således gå for en dobbel. Bussen fraktet meg til området som åpenbart kalles Bekkefaret, og dette er igjen en del av Hillevåg bydel. Her skulle Stavanger IF ta imot Vard Haugesund 2 til kamp på sin hjemmebane, Siffen, med avspark klokken 14.00. Det var med en snau halvtime til avspark at jeg ankom og kunne titte meg litt rundt før kampen som skulle dreie seg om poeng i 4. divisjon Rogaland avdeling 2.

Stavanger IF ble stiftet i 1905, og var etter hvert i perioder den ledende klubben i Stavanger og på Vestlandet frem mot krigen. De nådde semifinalen i cupen i både 1912 og 1914, men gikk tapende ut av begge. Den gang var det fortsatt ikke så mange klubber med, men det antallet hadde tatt seg opp betraktelig da de mot slutten av 1920-årene hadde en slags storhetstid. To år på rad nådde de på nytt semifinalen i cupen, men også nå ble det stopp. I 1929 måtte de gi tapt for Ørn, mens det året etter var Drammens BK som var gledesdreper i semifinalen. Utover i 1950-årene vant de ved flere anledninger sin avdeling på nivå to, men feilet i kvalifiseringen. 1959/60-sesongen ble avsluttet med nok en avdelingstittel, og denne gang sikret de seg også opprykk til øverste nivå etter å ha slått Vindbjart og Årstad i kvalifiseringen.

I 1960/61-utgaven av Hovedserien endte de sist i sin avdeling og rykket dermed rett ned igjen. Etter den påfølgende sesongen skulle man begrense antall avdelinger også på nivå to (fra sju til to), og med det trange nåløyet det medførte det nytt nedrykk for SIF. Det var først i nyere tid at det begynte å skje ting igjen. Under ledelse av Roger Nilsen vant de i 2006 sin avdeling i 3. divisjon og rykket opp. De hevdet seg umiddelbart på nivået over, og i 2008 vant de også sin 2. divisjons-avdeling og sikret opprykk til nest øverste nivå for første gang siden tidlig i 1960-årene. Der ble det med én sesong, og nedrykket ble fulgt opp med et andre strake nedrykk. For å gjøre en lang historie kort, er klubben i dag altså å finne i 4. divisjon. Dette var for øvrig klubben til tidligere mangeårig fotballpresident Per Ravn Omdal, og for å nevne en spiller fra nyere til var det også her André Danielsen startet sin karriere.

Lenger tilbake i tid ble Sverre Berg-Johannesen i 1927 den første spilleren fra Stavanger til å bli tatt ut på det norske landslaget, mens Per Figved spilte fire sesonger som profesjonell i Frankrike i 1950-årene etter å ha startet i SIF. Nå er det andre boller her, og det er neppe noen i dagens stall som aspirerer til hverken landskamper eller proffspill i en av de store europeiske ligaene. Nå skulle de imidlertid prøve å reise kjerringa etter å ha tapt serieåpningen hjemme for Frøyland. Det var ikke nødvendigvis noen veldig enkel oppgave, for motstanderen Vard Haugesund 2 hadde vunnet begge sine seriekamper hittil – borte mot Kopervik og hjemme mot Avaldsnes – og hadde således kanskje et ørlite favorittstempel..?

Siffen går tydeligvis også under navnene SIF Stadion og Saksemyr, og anlegget består av flere baner med forskjellig underlag og av forskjellig størrelse. Under cupsemifinalen mellom Viking og Asker i 1953, skal det faktisk ha vært «omkring 19 000 tilskuere» til stede her. Det skal også være anleggets tilskuerrekord, mens tilsvarende rekord for en SIF-kamp stammer fra august 1960 da SIF møtte Viking i Hovedserien foran 15 266 tilskuere. Slike tall ville vi naurligvis ikke komme i nærheten av denne dagen, men Siffen har nå kun én tribune på den ene langsiden, men er da også etter forholdene temmelig stor. Midtpartiet har lysegrønne og solblekede plastseter man kan hvile akterspeilet på. Ellers har det som så vidt var inne på dessverre vært kunstgress her siden 2004.

Det var SIF som var først frempå med et innlegg foran mål som ble styrt like utenfor fra kort hold. I det 17. minutt tok hjemmelaget ledelsen, og igjen var oppskriften innlegg inn foran mål der Tor Andre Eskevik denne gang styrte ballen i mål. SIF ledet 1-0. Tre minutter senere hadde Vard en mulighet etter et gjennomspill, men SIF-keeperen var årvåken og kom flott ut for å avskjære. Sekunder senere måtte han igjen i aksjon på et Vard-skudd som han fikk fingertuppene på og fikk slått over. Etter dette ble den siste halvdelen av første omgang en nokså tam affære hva gjelder sjanser. 1-0 sto seg til pause, og jeg benyttet da anledningen til å stikke innom kiosken for å kjøpe en vaffel.

Tidlig i andre omgang fikk Vard et indirekte frispark som de skjøt rett i mål, og dommeren hadde intet annet valg enn å annullere og holde en aldri så liten voksenopplæring om hva indirekte frispark betyr. Deretter fikk en Vard-spiller heade fra god posisjon på bakre stolpe, men kom ikke riktig høyt nok, og avslutningen gikk over. SIF hadde på sin side en skummel avslutning som Vard-keeperen slo til corner, men det var etter hvert Vard som presset stadig mer på. I det 84. minutt fikk de en kjempesjanse, og det ble spilt på tvers til en bedre plassert spiller som kun skulle bredside inn, men ballen gikk utenfor. Fire minutter senere slo Vard et frispark inn i feltet, der det ble headet på mål, men SIF-keeperen vartet opp med en herlig redning. I kampens siste ordinære minutt fikk han akkurat fingrene på ballen da Vard prøvde seg på en frekk lobb, og dermed endte det med hjemmeseier 1-0. Det er sjelden meg imot at førstelag slår andre- og tredjelag, og heller ikke denne gang, men nå var det bare å komme seg med bussen og sette kursen mot Viking Stadion.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 241:
Stavanger IF v Vard Haugesund 2 1-0 (1-0)
4. divisjon Rogaland avd. 2
Siffen, 21 April 2024
1-0 Tor Andre Eskevik (17)
Att: 74 (h/c)
Admission: Free

Next game: 21.04.2024: Viking v Fredrikstad
Previous game: 20.04.2024: Madla v Pors

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg