IK Kongahälla v Motala AIF 29.03.2024

 

Fredag 29.03.2024: IK Kongahälla v Motala AIF

Sammen med Jon Erik og Pål var benyttet jeg langfredag til å ta en utflukt over grensen til Sverige, der det igjen sto fotball på menyen. Vi hadde allerede sett Ahlafors IF trekke det korteste strået hjemme mot Lidköpings FK etter en dose sen dramatikk da vi nå hastet av gårde i bilen mot neste kamp. Den skulle finne sted i Kungälv, og også der skulle det i likhet med vår første kamp for dagen dreie seg om Division 2 Norra Götaland når IK Kongahälla skulle sesongåpne med hjemmekamp mot Motala AIF. Etter et kvarters tid i bilen fikk vi parkert like ved Kongevi, men dommeren hadde faktisk allerede blåst i gang kampen da vi betalte oss inn med 100 svenske kroner hver og tok oss innenfor.

Kungälv er en by som ligger to mil nord for Göteborg, omtrent der Göta Älv deler seg i to på sin ferd mot Kattegat og grener seg omkring øya Hisingen. Den ene armen – den egentlige Göta Älv – renner videre gjennom Göteborg. Den andre, som kalles Nordre Älv, skal ha rundt 3/4 av vannføringen videre når den svinger her av og renner gjennom Kungälv og nord om Hisingen. I dag bor det rundt 28 000 mennesker i selve Kungälv by. Man kan imidlertid ikke ta for seg temaet Kungälv uten å samtidig nevne den gamle byen Konghelle, og her er det også mye norsk historie involvert, for dette området var som kjent tidligere norsk.

Allerede i vikingtiden var Konghelle en betydelig handelsplass, og i 1101 møttes de tre nordiske kongene Magnus Berrføtt, Inge Stenkilsson og Erik Ejegod her for å fastsette grensen mellom de tre nordiske rikene. Magnus’ sønn, Sigurd Jorsalfare, skal ha befestet Konghelle med et kastell og vollgrav. Byen har også blitt omtalt som både Kungahälla, Kongahälla, Konungahälla og Kongehelle, og lå fire kilometer sørvest for dagens Kungälv sentrum. Den ble brent flere ganger, og var et sentrum i de norske borgerkrigene på 1100- og 1200-tallet. På midten av 1200-tallet var den rikets sørligste utpost under Håkon Håkonsson. På begynnelsen av 1300-tallet ble Båhus (Bohus) festning bygd i nærheten, og den fikk etter hvert større betydning enn selve byen.

Under et svensk angrep i 1612 ble byen igjen brent og ødelagt i forbindelse med Kalmarkrigen, og nå ble det bestemt å gjenreise den nærmere festningen. Den nye byen fikk da dagens navn. Etter den såkalte Krabbekrigen ble Kungälv og Bohuslän svensk som følge av Freden i Roskilde i 1658. På 1660-tallet fant de ut at lokaliseringen under festningen likevel var lite praktisk, og man begynte flyttingen til dagens plassering ved elva, som ble fullført i 1680. I dag ses Kungälv gjerne som en del av stor-Göteborg, og byens næringsliv domineres da også av nærheten til Sveriges nest største by. Vi kom uansett i fred, og Jon Erik hadde til og med latt sitt banner som hevder norsk eierskap over Bohuslän ligge igjen hjemme.

IK Kongahälla har som man skjønner tatt sitt navn etter den gamle byen, og klubbens historie har bakgrunn i kjeksfabrikken som ble startet opp i Kungälv i 1880-årene. Der kom det etter hvert en del skotter for å jobbe, og de spilte ofte fotball i fritiden sin. Det ble lagt merke til av de lokale som tok spillet til seg, og det var åpenbart som et resultatet av dette at IK Kongahälla ble stiftet i 1906. Klubbens mest fremgangsrike periode var på siste del av 1990-årene, og det startet i 1995 med opprykk fra Division 3 (som da var nivå fire). I 1998 sikret man seg retten til kvalifiseringsspill om opprykk til nivå to, og etter seire over IFK Malmö og Myresjö IF var de klare for spill på nest øverste nivå.

Det var på den tiden fortsatt ensbetydende med en Division 1 som var inndelt i to regionale avdelinger, men 1999 skulle også bli det siste året før Superettan ble opprettet som en nasjonal divisjon på nivå to. Det betød at det var et trangt nåløye å komme gjennom for å få bli med i den nye Superettan, og det ble for tøft for et nyopprykket IK Kongahälla som endte på en tiendeplass og i stedet rykket ned til Division 2. Det skulle ikke stoppe der, for den gode perioden var over, og da de rykket ned igjen i 2002 hadde de i praksis rykket ned tre divisjoner på fire år. Etter fjorårets avdelingstittel i Division 3 Nordvästra Götaland var de i hvert fall nå tilbake på nivå fire, og det var Motala AIF som denne dagen skulle være motstander i Division 2 Norra Götaland.

Jeg skal på ingen måte forsøke å gjette på hvor lenge Kongevi IP har vært klubbens hjemmebane, men da jeg forsøkte å finne ut av det, kom jeg over noen leserbrev i lokalavisa fra et par år tilbake der det ble klaget over at anlegget forfaller. Jeg vet ikke om det har blitt gjort noe der siden det, men vi kom uansett inn på den ene langsiden, der man har en tribuneseksjon. Det er ikke noe slikt bak noen av målene, og det er for øvrig også løpebaner rundt selve banen. På motsatt langside har man imidlertid et klubbhus oppe på en bergknaus i skrenten der, med en stor veranda der en del så kampen fra. På Kongevi IP spilles det nå dessuten også på kunstgress. I ettertid har jeg for øvrig ikke vært i stand til å spore opp noe tilskuertall fra denne kampen, for selv om svenskene gjerne er flinkere enn oss der, var det ikke tilfelle her.

På vei inn hadde vi fått med oss en stensil med de to lagenes tropper og litt annen informasjon, mens ute på banen hadde de nyopprykkede vertene gått ut i hundre. Allerede i kampens første minutt sendte Gustav Kjellström de i ledelsen 1-0, så de fikk en pangstart på tilværelsen tilbake i Division 2. I kampens tolvte minutt slo derimot Motala tilbake ved Granit Hana, og det sto 1-1. IK Kongahälla lot seg ikke knekke av det, og i det 37. minutt vartet Imer Beqiri opp med en perle av en scoring som sørget for ny hjemmeledelse 2-1. Det var også stillingen da lagene gikk i garderoben, og vi benyttet pausen til å sjekke ut klubbhuset i utvalget i kiosken der.

Hjemmelaget var også raskest ut av startblokken etter hvilen, men denne gang måtte man vente til omgangens sjuende minutt før Tim Stolt Hermansson økte til 3-1. Vertene leverte i det hele tatt en god kamp, og da Max Seldén satt inn hjemmelagets fjerde mål i det 74. minutt, var det egentlig liten tvil om hvor poengene ville havne. De ble igjen i Kungälv og Bohuslän, for 4-1 ble også sluttresultatet foran det jeg vil anslå kanskje var rundt 300 tilskuere. For vår del signaliserte dommerens siste fløytestøt også slutten på vår dobbel for dagen, og vi måtte si oss fornøyde med dagens dont da vi gikk mot bilen. En fin tur, og to artige kamper på to nye baner i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 55:
IK Kongahälla v Motala AIF 4-1 (2-1)
Division 2 Norra Götaland
Kongevi IP, 29 March 2024
1-0 Gustav Kjellström (1)
1-1 Granit Hana (12)
2-1 Imer Beqiri (37)
3-1 Tim Stolt Hermansson (52)
4-1 Max Seldén (74)
Att: TBA
Admission: 100 SEK

Next game: 01.04.2024: Fredrikstad v Bodø/Glimt
Next swedish game: 12.04.2024: Brålanda IF v Eds FF
Previous game: 29.03.2024: Ahlafors IF v Lidköpings FK

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg