Fredrikstad v Sarpsborg 08 13.04.2024

Lørdag 13.04.2024: Fredrikstad v Sarpsborg 08

Nervene var i høyspenn, for denne dagen var det duket for et oppgjør mange hadde sett frem til. Å kalle det «klassikær’n» slik blant annet Sarpsborg Arbeiderblad insisterte på å gjøre blir bare pinlig og historieløst når det involverer en kun 16 år gammel klubb, men at oppgjørene mellom FFK og Sarpsborg 08 er noe spesielt er ikke til å nekte på. I flere dager (eller rettere sagt netter) opp mot kampdagen hadde det vært episoder i de to respektive byene der de to sett med supportere drev diverse pek etc. Interessen var enorm når de to klubbene nå skulle møtes til seriekamp på øverste nivå for første gang siden 2011, og kampen ble raskt utsolgt. Etterspørselen var rett og slett så voldsom at det ikke ville overrasket meg om de kunne solgt ut Fredrikstad Stadion to ganger, og bare i løpet av den siste uka fikk jeg og mine kompiser minst 50 henvendelser fra personer som var lurte på om vi kunne hjelpe til med en billett.

Til og med personer som selv har viktige verv i klubben var faktisk blant disse, men det var nå fullstendig sjanseløst så sent. ‘Alle’ ville se denne kampen! Ni ganger seriemester og elleve ganger norgesmester FFK skulle opp mot oppkomlingene 08 hvis eneste ‘tittel’ vel fortsatt er seier i Fredrikstad Blads romjulscup i Østfoldhallen for noen år siden. Vi var tidlig ute for å innta den nye supporterpuben Saints, og det var ikke vanskelig å merke at det allerede var stemning i byen da vi busset inn til sentrum og gikk dit bort. Det var optimisme å spore hos FFK-fansen etter seieren over Brann i Bergen, og jeg personlig hadde nå det standpunktet at kun seier var godt nok over et 08 som fortsatt sto uten poeng etter to runder.

Inne på et utsolgt Fredrikstad Stadion fikk FFK seg en skikkelig kalddusj, for etter fem minutter fikk Jo Inge Berget stå merkelig alene og stange sarpingene i ledelsen 0-1. Et noe utypisk mål for FFK å slippe inn slik de har fremstått under Mikkjal Thomassen, men få minutter senere trodde store deler av stadion at Mai Traore hadde utlignet. Dessverre ble det imidlertid vinket for offside, samtidig som subben fra ‘den andre byen’ følte et voldsomt behov for å gjøre seg bemerket ved å kaste et tosifret antall bluss ut på banen (og også mot hjemmefans på hovedtribunen). Over høyttaleren ble det informert om at kampen ville bli stoppet om det fortsatte, men der og da burde man kanskje stoppet kampen, ryddet bortefeltet, sendt bermen hjem tilbake til fossen og fortsatt kampen uten bortefans (hehe)..?

Kunstgressmatta skal uansett byttes til sommeren (dessverre ikke tilbake til naturgress), men FFK får vurdere å sende den regningen til 08. Ute på banen var det uansett FFK som nå var det førende laget etter sarpingenes scoring og ut omgangen. Oscar Aga fikk en god mulighet, men mangler nok noe selvtillit, og avslutningen gikk utenfor. Sondre Sørløkk var neste til å prøve seg, men hans avslutning ble avverget av Marko Ilic. Den påfølgende corneren endte i klabb og babb inne i feltet, og Stian Stray Molde sendte ballen like utenfor stolpen. Det sto 0-1 til pause, og nå var det bare å håpe at pausepraten til Thomassen hadde den ønskede effekt slik at kampen kunne snus i fordel rødbuksene.

Det så det ut til å gjøre, og mange sto nok fortsatt i kø i kiosken da FFK utlignet i det 50. minutt. Et frispark endte i bena på Sigurd Kvile som dunket ballen i mål via tverrliggeren. 1-1, og nå kokte det på stadion. FFK jaktet nå et ledermål, men da det igjen ble nettkjenning kom den i en god FFK-periode mot spillets gang. En meget god Franklin Tebo var mannen som fra en corner sendte de blå i ny føring 1-2. Vertene ga seg ikke, og innbytter Ludvig Begby fyrte av en kanon som hadde fortjent bedre, mens returen fra Sørløkk ble blokkert av en forsvarer. På overtid eksploderte det igjen da Henri Kjelsrud Johansen headet inn den fortjente utligningen til 2-2, men det var fortsatt tid til mer drama. Mai Traore ble spilt gjennom og vippet ballen i mål, og det tok helt av på tribunen før det etter hvert gikk opp for folk at den fordømte VAR-dritten igjen skulle ha en finger med i spillet og målet ble annullert for offside. 2-2 endte det foran 12 504 tilskuere, og dette er i skrivende stund fortsatt den kampen jeg irriterer meg mest over, for det står fortsatt for meg som FFKs beste seriekamp hittil i år, og 08 burde absolutt vært slått. Men slik er det noen ganger, og slik det tross alt ble, var det kanskje ikke så verst likevel da vi i det minste unngikk tap på overtid.

Fredrikstad v Sarpsborg 08 2-2 (0-1)