Ahlafors IF v Lidköpings FK 29.03.2024

Fredag 29.03.2024: Ahlafors IF v Lidköpings FK

Denne fredagen var det lite med kamper i nærområdet, og i stedet var det kampprogrammet i Sverige som etter hvert ble gransket. Det viste seg at også Jon Erik var lysten på å benytte årets langfredag til å ta en tur over grensen, og han ringte og foreslo en dobbel som jeg selv også hadde tittet litt på. Også Pål var interessert i å være med, og snart var vi på vei sørover med Jon Erik bak rattet. Det ble som vanlig en koselig tur ispedd litt historie og med en innlagt matstopp på veien ned. Da vi tok av ved Lyckorna tok vi også en liten avstikker ned til vannet der før vi fortsatte mot Ström og Lilla Edet, der vi krysset Göta Älv og igjen svingte sørover. Ved Alafors fant vi frem til dagens kamparena, Sjövallen, der Ahlafors IF skulle være vertskap for Lidköpings FK i serieåpningen av Division 2 Norra Götaland.

Alafors er et lite tettsted ved den østlige siden av Göta Älv, og her åpnet man i 1856 tekstilfabrikken Ahlafors Spinneri, som i over hundre år var en viktig hjørnesteinsbedrift. På det meste hadde bedriften over 500 ansatte, men den stengte ned i 1966. I dag har deler av de gamle fabrikklokalene blitt overtatt av blant annet mikrobryggeriet Ahlafors Bryggerier , og også Ahlafors IF har noen lokaler der. I 1970 hadde Alafors vokst sammen med stasjonsbyen Nol, og de to ble slått sammen. Tjue år senere hadde de to også vokst sammen med naboen Nödinge, og etter en ny sammenslåing ble de opprinnelig tre små tettstedene til det større tettstedet Nödinge-Nol, som i dag har rundt 12 000 innbyggere.

Vi hadde på veien ned også stoppet innom og tittet på Göta BK sin hjemmebane, Ryrsjövallen, men ankom nå Sjövallen med god tid til avspark. Sjövallen høster ofte mye ros for sin flotte beliggenhet ut mot innsjøen Hältorpssjön, men jeg visste på forhånd at det ikke var hovedbanen de i dag skulle spille på, men snarere kunstgressbanen ved siden av. Naturgressmatta var nemlig ikke helt klar til seriestart etter årets vinter, så da måtte serieåpningen finne sted på plastikken. Etter å ha tatt en liten smugtitt inn på hovedbanen, betalte vi oss inn med 100 svenske kroner og fikk samtidig utdelt et 4-siders ‘program’ som i tillegg til en haug av reklame i hvert fall kunne by på de to lags tropper i tillegg til hjemmelagets terminliste.

Da en brann herjet fabrikklokalene til nevnte Ahlafors Spinneri i 1905, begynte man raskt å planlegge gjenoppbyggingen. I 1907 hadde det blitt hentet inn et antall skotske arbeidere for å installere maskinparken, og disse skottene hadde selvsagt med seg noen fotballer i bagasjen. Snart hadde de fått de lokale tent på å spille fotball, og dette var bakgrunnen for det som etter hvert skulle bli Ahlafors IF; stiftet i 1913. Om vi hopper frem til våre dager, spilte klubben i 2019 i Division 3 Mellersta Götaland, men sikret seg det året avdelingstittelen og opprykk til Division 2 Norra Götaland. I 2022 ble det ny tittel og nytt opprykk til Division 1 Södra, men der fikk de det tøft og i fjor rykket rett ned igjen, slik at de nå er tilbake i Division 2 Norra Götaland.

Klubbens anlegg har selvsagt også fått et sponsornavn, slik tiden åpenbart ser ut til å kreve, men jeg forbeholder meg rett og slett retten til å bruke det tradisjonelle navnet Sjövallen; eller i dette tilfellet Sjövallen konstgräs. Den flotte beliggenheten ved Hältorpssjön var den samme, og her var det heller ikke bare en spartansk kunstgressbane uten noe som helst av fasiliteter, for her har man i det minste en åpen tribune med noen trinn betong eller sten, og denne strekker seg nedover den ene langsiden, der vi hadde kommer inn i det ene hjørnet. Vi hadde omtrent ikke før slått oss ned før jeg faktisk så et kjent fjes i form av en GAIS-kompis som slo seg ned sammen med sin hustru og sine barn og kunne fortelle at han for et par år siden hadde flyttet fra Göteborg og til Älvängen noen kilometer nord for der vi nå befant oss.

Det ble etter hvert oppgitt å være 324 tilskuere til stede, og de skulle få servert en solid dose underholdning og drama. Det var riktignok den andre omgangen som skulle bli mest innholdsrik, men også før pause skjedde det ting, og Oscar Norlin sendte gjestene fra Lidköping i en tidlig ledelse 0-1 etter fem minutters spill. Det var en nokså jevnspilt kamp, men Lidköping var like før pause også nære på å doble ledelsen da en av deres spillere fyrte av et skudd som smalt i tverrliggeren. Ellers hadde det vært en del dueller og til tider litt temperatur, og det skulle fortsette etter hvilen, men det sto fortsatt 0-1 da lagene gikk i garderoben halvveis og noen av oss gikk for å sjekke ut kiosken.

Utover i andre omgang skulle det gå unna, og i det 53. minutt utlignet Jonathan Wadensten til 1-1 for Ahlafors, men kun to minutter senere sendte Romeo Maxwell Dahlén gjestene tilbake i føringen 1-2. Samme mann har også blitt kreditert for målet som ble scoret i det 63. minutt, da det for meg så ut som om Ahlafors-keeperen kun klarte å slå en corner inn i eget nett. Tre minutter senere hadde Ahlafors indirekte frispark inne i feltet, og Daniel Tidstrand banket ballen rett i krysset. 2-3, og ny spenning. Det skulle da også bli nok av drama mot slutten, for i det 88. minutt fikk Lidköping straffe, men straffesparket gikk over mål, og idet vi gikk inn i kampens siste ordinære minutt klarte Ali Al-Hobobi å utligne til 3-3 for vertene. Om de fremmøtte trodde at hjemmelaget hadde sikret seg et poeng med den sene utligningen, måtte de tro om igjen, for Lidköping gikk rett i angrep fra avspark, og vi befant oss fortsatt i det 90. spilleminutt da Adam Bertilsson sendte de tilbake i føringen 3-4. Det skulle også vise seg å bli vinnermålet, og vi gjorde oss klare til å haste videre til neste kamp.