Start v Lillestrøm 07.12.2019

 

Lørdag 07.12.2019: Start v Lillestrøm

Jeg trodde ærlig talt jeg hadde sett min siste norske kamp for året, men jeg holdt likevel et halvt øye med ståa i kvalifiserings-kampene, og da det til slutt endte opp med å bli Start og Lillestrøm som skulle kjempe om den siste plassen i Eliteserien 2020, begynte jeg faktisk å vurdere mulighetene for å ta turen til Kristiansand for å se på første kamp og samtidig huke av for en ny bane. Jeg skal jo være den første til å innrømme at fotballen her hjemme i Norge ikke er den som prioriteres aller høyest eller med mest entusiasme av undertegnede når det er snakk om groundhopping, og selv etter å ha betalt for både togbilletter og hotellovernatting i Kristiansand, var jeg fortsatt meget usikker på om det var riktig av meg å bruke såpass med ressurser på en slik tur for å kun se én enkeltstående kamp der jeg i utgangspunktet også ville være nøytral tilskuer.

Men tur til Sørlandet ble det altså, og jeg var denne lørdagen tidlig oppe for å komme meg til Oslo tidsnok til å komme meg med 07.25-toget til Stavanger. Turen ned til Kristiansand tok fire og en halv time, og jeg fikk litt søvn på ferden, inntil jeg våknet nokså beleilig idet vi forlot Vennesla. Ved ankomst Sørlandets hovedstad gikk jeg de få meterne til Yess! Hotel der jeg hadde betalt 538 kroner for kost og losji, og fikk slenge fra meg bagasjen midlertidig. Med det unnagjort kunne jeg snart spasere nedover Markens Gate og unne meg blant annet en seidel på Victoria Pub. Etter å også ha fått en matbit i skrotten kom jeg på at jeg naturligvis hadde klart å glemme kampbilletten i bagasjen, så det var like greit å returnere til hotellet for å sjekke inn samtidig som jeg hentet den.

Neste stopp ble Patricks Pub, før jeg testet Christiansand Brygghus. Mens jeg så gjorde, var det imidlertid noen som hadde skumlere hensikter ved et annet av byens serveringssteder, for litt lenger nede i Markens Gate hadde det visst vært temmelig vill vest når Start- og LSK-fans hadde røket i tottene på hverandre og det ble meldt av vilt masseslagsmål. Det så dog undertegnede ingenting til; ei heller da jeg forflyttet meg tilbake til Victoria Pub. Mens jeg satt der og lesket strupen gikk det plutselig opp for meg at avspark var klokka 18 og ikke klokka 19 som jeg av en eller annen grunn plutselig hadde fått for meg i løpet av ettermiddagen. En kikk på klokka viste at det dermed bare var å sluke resten av ølen litt faderlig fort og komme seg med bussen mot Lund. Som sagt så gjort, og således kom jeg meg heldigvis tidsnok frem til kveldens kamparena, som for øvrig også skulle bli min bane nummer 750 totalt sett.

Det fortelles at fotballen kom til Kristiansand med Haakon Frøstrup, som senere skulle bli Starts første æresmedlem. Han hadde sett spillet i England, og tok det således med tilbake til sin hjemby. Christiansands Fotballklubb skal ha vært byens første da den ble stiftet i 1891, men denne klubben ble oppløst da deres eneste ball ble sparket i stykker i 1898. Dagens klubb så dagens lys i 1905, som et resultat av at gutteklubben Gyldenløve tok initiativ til en sammenslutning med andre gutteklubber i byen. Resultatet var altså FK Start; senere IK Start. Vest-Agders fotball-flaggskip fikk var for første gang i daværende Hovedserien i 1959/60, men det endte med umiddelbart nedrykk. Det samme var tilfelle da de i 1969 var tilbake i toppdivisjonen i form av den landsdekkende 1. divisjon, men de gode tider var ikke altfor langt unna.

Høsten 1972 sikret Start seg retur til toppdivisjonen under ledelse av trenerlegenden Karsten Johannessen, og overrasket ved å ta tredjeplassen sesongen etter. I årene som fulgte skulle Kristiansand-klubben sette sitt preg på norsk toppfotball med sin såkalte makrellfotball. I ble det igjen en tredjeplass, samtidig som de spilte seg frem til sin første semifinale i cupen. I det hele tatt har Start etter hvert nådd semifinalene hele sju ganger, uten å noen gang klare å komme seg til finale! I 1978 sikret de seg derimot sin første ligatittel, etter en durabelig duell med Lillestrøm. Da de to år senere gjentok bedriften, var det om mulig enda mer spenning da Bryne til slutt ble slått på målstreken. Etter 15 strake sesonger i toppdivisjonen, som blant annet endte med to ligatitler og fem tredjeplasser, måtte Start takke for seg da de rykket ned i 1987.

Med nye navn som for øvrig raskt ble kjente norske fotball-navn var Start igjen tilbake på i 1990-årene, med nye tredjeplasser i både 1991 og 1992, men måtte igjen ned i 1. divisjon etter hvert som disse støttespillerne forsvant utover tiåret. Med kvalik-seier over Godset returnerte de høsten 1999, og i 2005 var de nære på ny ligatittel under Tom Nordlies ledelse. De ville sikret gullet med seier over FFK i siste serierunde, men et FFK i desperat poengnød i nedre del av tabellen stakk kjepper i hjulene for sørlendingene i en kamp som dessverre blir best husket for den tragiske episoden der Dagfinn Enerly brakk nakken. Som FFK-supporter skulle jeg for øvrig gjerne risikert nedrykkskvalik for mine gutter snarere enn å hjelpe Vålerenga til seriegullet, men slik gikk det altså.

Tilbake i 2019 hadde Start endt på tredjeplass i 1. divisjon og sikret seg retten til å spille kvalik mot et Lillestrøm som endte tredje sist i Eliteserien, og det var det første av de to oppgjørene jeg nå skulle se. Jeg var i utgangspunktet til stede på Sør Arena som nøytral og med litt blandede følelser, for selv om det neppe er gjensidig etter den nevnte kampen i 2005 og deretter semifinalen i cupen året etter, må jeg innrømme at jeg opp gjennom årene ofte har hatt sansen for Start. Men samtidig var det som kjent nå ingen som hadde holdt seg i toppdivisjonen enn Lillestrøm, og jeg unnet på ingen måte Rosenborg å ta over den æren. I tillegg ønsket jeg om mulig enda mindre at Vålerenga-pakket skulle få grunn til å juble – noe de garantert ville ved LSK-nedrykk.

Kristiansand Stadion var hjemmebane for Start i perioden 1948-2006, men den valgte de å forlate til fordel for nytt anlegg i form av Sør Arena som ble åpnet våren 2007. Et moderne og funksjonelt sett flott anlegg, som dog ikke kan beskyldes for å ose av karakter. Her hadde man i hvert fall skikkelig naturgress, og matta ble av mange også kalt Norges beste, men det satt miljø-hyklerne i kommunestyret en solid stopper for da de med et vedtak i 2012 bestemte seg for å bytte ut gressmatta med kunstgress. Tragisk! Det er ikke akkurat Tromsø det er snakk om her, og man kan jo spørre seg hva behovet er her helt sør i landet. Der fikk mine eventuelle Start-sympatier seg en solid bulk. Selv løpebaner rundt banen er bedre enn kunstgress, så gi meg heller gamle Kristiansand Stadion med sin gressmatte og sine løpebaner når som helst.

LSK hadde hentet inn Tom Nordlie for kvalik-kampene i håp om at han skulle bli redningsmann. Men det var Start som åpnet best og hadde flere gode angrep. Da de ikke ga uttelling i målprotokollen slå romerikingene til, og Daniel Gustafsson fant nettmaskene i det 28. minutt slik at det sto 0-1 til pause. Jeg var da for øvrig fortsatt sjokkert over det jeg hittil hadde sett fra noldusene i uniform inne på Sør Arena. Først skal det kanskje nevnes at jeg aldri i mitt liv har blitt ransaket flere ganger av vaktene inne på et fotballstadion. Først idet man skulle opp på hjemmeavsnittet, og deretter hver bidige gang man kom tilbake etter en tur i kiosken eller på toalettene. Til tross for dette klarte noen å smugle inn et bluss, og det ble full baluba da det ble antent. Etter å brøytet seg vei for å rive til seg det enslige blusset, veivet den snute-noldusen til de grader med det at han var millimetere fra å plante det i fjeset på andre tilskuere (mye tryggere enn den opprinnelige blussingen gitt!). Deretter rykket de inn, etter å ha økt sin styrke til et tosifret antall, og fikk virkelig vist hvor barske de er ved å på brutalt vis overmanne en stakkars tenåring som ble herset med og resolutt slept ut av stadion. Imponerende!

Det eneste den såkalte ordensmakten klarte var å fyre opp stemningen til å bli temmelig hatsk, men det var midlertidig glemt da Start nokså tidlig i andre omgang fikk straffespark etter at Martin Ramsland gikk i bakken. Den så muligens noe billig ut, men protestene fra LSK-folket falt for døve ører, og Aron Sigurdarson utlignet til 1-1. Et kvarter senere kunne sørlendingene juble igjen da samme mann satt inn 2-1. LSK kom ikke nærmere enn et stolpeskudd, mens Sigurdarson misbrukte en god mulighet til å få sitt hattrick og besørge 3-1. Dermed endte det 2-1 foran 4 013 tilskuere (noe skuffende kampens viktighet tatt i betraktning?), og dermed en liten fordel Start foran returmøtet. For min del busset jeg snart tilbake mot sentrum og unnet meg en øl eller to på et av byens utesteder før jeg trakk meg tilbake til hotellet. Nå gjensto kun togturen hjem med 09.56-toget dagen etter; det vil si etter å ha startet søndagen med en hotellfrokost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 125:
Start v Lillestrøm 2-1 (0-1)
Eliteserien qualification
Sør Arena, 7 December 2019
0-1 Hans Daniel Gustafsson (28)
1-1 Aron Sigurdarson (pen, 54)
2-1 Aron Sigurdarson (69)
Att: 4 013
Admission: 200 NOK
Programme: None

Next game: 11.12.2019: Lillestrøm v Start
Previous game: 25.11.2019: Odense BK v FC Midtjylland
Previous norwegian game: 15.11.2019: Norway v Faroe Islands

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg