Spennymoor Town v Blyth Spartans 01.01.2023

 

Søndag 01.01.2023: Spennymoor Town v Blyth Spartans

Nytt år og nye muligheter når 2022 nå hadde blitt til 2023, men det var mildt sagt ikke flust med muligheter i nærheten min base i Glasgow. Faktisk klarte jeg ikke å oppdrive en eneste kamp i hele Skottland denne dagen, så det måtte i så fall bli en dagstur ned til England, der første nyttårsdag er en større fotballdag (i hvert fall i visse ligaer i non-league) enn i Skottland, hvor det er andre nyttårsdag som gjelder. Jeg hadde kikket på Morecambe sin hjemmekamp, men det ble etter hvert klart at man benyttet blant annet denne dagen til å utføre vedlikeholdsarbeid på den såkalte West Coast Main Line, og at det derfor ikke ville gå tog fra Glasgow. Med et begrenset tilbud om buss for tog ville det ta så lang tid at jeg ikke ville kommet meg tilbake, så det måtte utgå.

Da sto jeg egentlig kun igjen med muligheten for en revisit til Spennymoor Town, som skulle ta imot Blyth Spartans i Conference North, men heller ikke det skulle være noen veldig enkel løsning denne dagen. Også på toglinjene mellom Glasgow og Edinburgh var det full stopp i togtrafikken denne dagen, så jeg hadde til slutt måttet bestille meg plass på en av bussene som kjører mellom de to byene. Man kan kanskje spørre seg om jeg er helt vel bevart når jeg står opp i otta på første nyttårsdag for å reise timesvis for å besøke Spennymoor Town for tredje gang, men jeg trasket uansett ned til Buchanan Street bussterminal og kom meg med 07.00-bussen. Vel fremme i Edinburgh kunne jeg bytte til tog fra Edinburgh Waverley, og lukke øynene litt på veien ned til Durham, der jeg steg av.

I Durham ble jeg stående å vente på en buss som lot vente på seg, og en forbipasserende dame tipset meg om at det ikke gikk busser i dag, til tross for at Google Maps hevdet det. Hun hadde åpenbart rett, så dette var nok en strek i regningen, men jeg fant snart en taxi som jeg beordret i retning Spennymoor. Det er en by som ligger i grevskapet County Durham, en drøy norsk mil sør for grevskapshovedstaden Durham. Frem til 1800-tallet hadde dette vært et temmelig landlig sted oppe på heiene, men Spennymoor vokste etter dette frem rundt gruvedriften som også her har hatt en svært sentral posisjon, i likhet med andre samfunn i regionen. Denne industrien er imidlertid nå en saga blott, men Spennymoor har i dag rett i underkant av 20 000 innbyggere.

Drosjekusken slapp meg av rett utenfor Spennymoor Towns hjemmebane, Brewery Field, der det fortsatt var ganske stille. En vakt bekreftet at det ikke var noen bekymringer med tanke på banedekket, og at det uten tvil ville bli kamp, og med tuslet jeg de få meterne bort til The Moors Tavern. Med drøyt to og en halv time til kampstart var det også der temmelig stille, for jeg var tydeligvis den første kunden, men det kom til en del mennesker mens jeg unnet meg et glass eller to og deretter gikk tilbake til Brewery Field for å betale meg inn med rundt en time og tre kvarter til avspark. Jeg har som sagt gjestet Brewery Field to ganger tidligere. Først i september 2012, da klubben spilte i Norhern League, og deretter i april 2017, da de spilte play-off om opprykk til Conference North.

For å fortelle historien om Spennymoor Town, må man også ta med forgjengeren Spennymoor United, som ble stiftet i 1904. Den klubben vant fire ganger den halvprofesjonelle (og ikke lenger eksisterende) North Eastern League og seks ganger Northern League (inkludert fem titler og tre strake i 1970-årene), i tillegg til en tittel i Northern Counties East League. De spilte seg opp i Northern Premier League Premier Division før klubben gikk under i 2005. På dette tidspunktet slet Northern League-klubben Evenwood Town (som hadde spilte i Northern League siden 1931 og vunnet dens ligatittel i 1949). Spennymoor-folket hadde startet opp en gruppe med formål å starte opp igjen med fotball, og så sitt snitt til å tilby seg å ta over driften av Evenwood. Noen kaller det en sammenslåing, men i realiteten var det nok snarere en ren overtakelse av klubben som ble flyttet til Spennymoor og fikk navnet Spennymoor Town.

Dermed anses gjerne 2005 som stiftelsesåret til Spennymoor Town, og jeg vil nok si med rette. I 2007 vant de Northern League Division Two, og tre år senere vant de sin første av tre strake ligatitler i Northern League. Da man den påfølgende sesongen omsider bestemte seg for å søke opprykk, fikk de imidlertid knallhard konkurranse av den nye føniks-klubben Darlington 1883 (som de da het) som etter en voldsom duell tok tittel og opprykk og henviste Spenny til andreplassen. Likevel var der en stor 2012/13-sesong, for Spennymoor sikret seg det gjeve FA Vase-troféet etter seier 2-1 over Tunbridge Wells i Wembley-finalen. Sesongen etter var det hardt satsende Celtic Nation som ga de tøff konkurranse, men heldigvis klarte de å holde unna slik at de våren 2014 kunne feire ligatittel og opprykk. I 2016 fulgte et nytt opprykk via play-off, og i 2017 gjentok de bedriften med et andre strake opprykk via play-off. Semien jeg den gang så mot Nantwich Town ble fulgt opp med finaleseier over Stourbridge, og Spenny befant seg i Conference North. De var i 2019 i play-off etter å ha endt på fjerdeplass, men klarte ikke å rykke opp til non-leagues øverste nivå, og spiller dermed fortsatt i Conference North.

Jeg betalte meg inn med £15, og for ytterligere £2,50 fikk jeg ert eksemplar av dagens kampprogram. Jeg konstaterte fort at det har skjedd store ting her siden mitt forrige besøk; ikke minst på den ene kortsiden. Der hadde man ikke bare fått på plass en ny tribune, men også et nytt og moderne klubbhus med en større bar enn det man tidligere hadde oppe i hovedtribunen på den ene langsiden. Der tok jeg den siste oppladningen til kampen som dreide seg om viktige poeng i nedrykksstriden. Spennymoor Town lå som nummer fem fra bunnen, mens Blyth Spartans lå nest sist. Før avspark traff jeg også på min unge venn Connor Lamb, og endte opp med å bli stående og se hele kampen sammen med ham.

Kun seks dager tidligere – på Boxing Day – hadde det omvendte møtet blitt spilt på Croft Park i Blyth, og i en kamp som endte 1-3 hadde Isaac Walker scoret trøstemålet for Blyth Spartans. Det var han som nå fikk en enorm gavepakke i form av et svakt tilbakespill fra Spenny-kaptein James Curtis, og Walker snappet ballen og satt enkelt og greit inn 0-1 i kampens sjuende minutt. Hjemmelagets første sjanse kom i det 18. minutt, da Glen Taylor headet på mål, og kun en glimrende reaksjonsredning av Blyth-keeper Alex Mitchell hindret utligning. Den kom uansett tre minutter senere da Reece Kendall headet inn en corner og utlignet til 1-1. Det var en nokså jevnspilt førsteomgang, men noe overraskende var det Spenny-keeper Gio Bellagambi som et par ganger måtte i aksjon for å hindre forsøk fra Isaac Walker. Det sto fortsatt 1-1 halvveis.

Walker var frempå igjen for gjestene tidlig i andre omgang, men en viktig blokkering hindret scoring. I motsatt ende av banen prøvde både Rob Ramshaw og John Lufudu seg foreløpig uten hell. Ramshaw var en av spillerne som scoret i det omvendte oppgjøret på Boxing Day, da han puttet to ganger, og han skulle tegne seg på scoringslista igjen. Det skjedde i det 73. minutt, da en corner ble stusset videre, og Ramshaw headet i tverrliggeren. Han fikk deretter headet inn sin egen retur, og Spennymoor Town hadde snudd kampen og ledet 2-1. Både Tom Allan og Reece Kendall var nære på å øke ytterligere, men det endte med hjemmeseier 2-1. Connor skulle bli hentet av faren, og de skysset meg tilbake til Durham stasjon, der jeg kom meg med et tidligere tog tilbake til Edinburgh. Jeg hadde tid til å unne meg en haggis-pizza på Wetherspoons-puben The Booking Office i Edinburgh før jeg også kom meg med bussen tilbake til Glasgow. Det var en virkelig godbit som ventet dagen etter, så jeg trakk meg tidlig tilbake til hotellsenga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Revisit:
Spennymoor Town v Blyth Spartans 2-1 (1-1)
Conference North
Brewery Field, 1 January 2023
0-1 Isaac Walker (7)
1-1 Reece Kendall (21)
2-1 Rob Ramshaw (73)
Att: 1 556 (114 away)
Admission: £15
Programme: £2,50

Next game: 02.01.2023: Rangers v Celtic
Previous game: 31.12.2022: Vale of Leven v Lugar Boswell Thistle

More pics

This trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg