Reymersholms IK v IFK Aspudden-Tellus 12.05.2023

 

Fredag 12.05.2023: Reymersholms IK v IFK Aspudden-Tellus

Det var tid for en ørliten helgetur til Stockholm, og jeg hadde i den forbindelse overnattet hos min mor i Drøbak, der jeg våknet og tok en tidlig buss inn til Oslo. Fra Oslo bussterminal skulle Flixbus ha avgang mot Stockholm klokken 08.00, og jeg visste at jeg hadde en bortimot sju og en halv timers busstur foran meg. Derfor hadde jeg også benyttet sjansen til å betale ekstra for å slippe sidemann, men det kan jeg i ettertid si til det som vurderer det at det er fullstendig bortkastet. Om bussen begynner å fylles opp, kansellerer nemlig selskapet rett og slett bare bestillingen og booker deg om til et nytt sete, og det hadde de allerede flere dager før min avreise gjort med min bestilling – begge veier.

Jeg hadde tatt med en bok jeg kunne fordype meg litt i, men etter at vi passerte Karlskoga fikk jeg meg faktisk også litt ekstra søvn inntil jeg våknet da vi befant oss stampende i kø i utkanten av Stockholm. Vi ankom til slutt Cityterminalen rundt en halvtime forsinket, og etter en etterlengtet røykepause kom jeg meg nokså raskt på T-banen og ble med den blå linjen nordover til Kista, der jeg hadde betalt 546 kroner for kost og losji ved Connect Hotel Kista. Etter å ha sjekket inn, var jeg snart på farten med den blå linjen sørover mot sentrum igjen. Det ble foretatt et bytte ved T-Centralen før jeg kunne stige av på stasjonen Zinkensdamm.

Bakgrunnen til at jeg i det hele tatt begynte å titte på en mulig Stockholms-tur var mitt ønske om å se en fotballkamp på gamle, ærverdige Stockholms Stadion. Én av to hjemmekamper som FC Stockholm Internazionale skulle spille der i år, var satt opp denne lørdagen, og derfor begynte jeg å titte på mulighetene. Det endte opp med en lørdags-dobbel, men også på fredagen hadde jeg alternativer i Stockholm. Den første fredagskampen jeg hadde bitt meg merke i var oppgjøret mellom Vasalund og IFK Stocksund i Division 1 Norra, og med tanke på hvor jeg hadde booket hotell, ville nok en kamp på Skytteholms IP kanskje vært enda mer praktisk. Täby skulle dessuten ta imot Sollentuna i samme divisjon, men jeg endte opp med å velge meg en kamp på Södermalm og Zinkensdamms IP.

Jeg kan garantere at det på ingen måte var på grunn av – men snarere til tross for – kunstgresset der, og det så ut til å være noen fine tribuner. I tillegg oppdaget jeg at det ikke minst var duket for et lokalderby i Division 3 Södra Svealand når Reymersholms IK skulle være vertskap for IFK Aspudden-Tellus, og derfor lot jeg meg friste dit. Jeg kom nå på at jeg behøvde litt påfyll av svenske kontanter i forbindelse med kveldens kamp, og la derfor ut på jakt etter en minibank der jeg fikk tatt ut noen hundrelapper. På vei tilbake derfra ‘datt’ jeg innom vannhullet Beer n’ Play, og slo meg ned litt der med en øl. Denne gang ble det ingen tur innom Thailänska Tigern, som ligger like bortenfor, men i stedet ble det også litt lesking av strupen på Zinkens Krog.

Da jeg med rundt tjue minutter til avspark tømte glasset for å gå over veien til kveldens kamparena, hadde også ‘polisen’ meldt sin ankomst der de nå sto parkert utenfor inngangspartiet. Skulle det virkelig være grunn til at de fryktet trøbbel i forbindelse med en kamp på nivå fem av svensk fotball?? Tja, uten å røpe for mye, kan jeg si at de i hvert fall skulle få litt å stri med i løpet av kampen mellom de to lokalrivalene Reymersholms IK og IFK Aspudden-Tellus. Inngangspartiet var for øvrig ubemannet, så det var faktisk bare å gå ut og inn som man ville, og dermed viste det seg at det kanskje hadde vært litt bortkastet med den ekstra spaserturen til minibanken.

Reymersholms IK ble stiftet i 1899, og navnet tok de etter Reimersholme, som ligger like i nærheten. Klubben kalles populært bare for Reymers, og i tillegg til fotball hevdet de seg også i blant annet både ishockey og bandy. I 1930- og 1940-årene spilte både bandylaget og ishockeylaget på øverste nivå. I dag er det imidlertid kun fotball som står på programmet her, og om vi holder oss til det, gjorde klubbens fotballag også den bra i den nevnte perioden. I årene mellom 1924 og 1950 spilte klubben i Division 2, som på den tiden også var det navnet tilsier – nemlig nivå to av svensk fotball. Ikke nok med det, men i 1941 sikret de seg opprykk til Allsvenskan, der 1941/42-sesongen imidlertid ble deres første og eneste på øverste nivå.

I nyere tid har klubben slitt tyngre, og så sent som i 2015 spilte de i Division 5 (nivå 7), en etter opprykk i både 2015 og 2020 hører de nå altså til i Division 3 Södra Svealand. Klubbens store profil var Hilding «Moggli» Gustafsson, som representerte Reymersholms IK i både fotball, bandy og ishockey, og til og med spilte på det svenske landslaget i samtlige tre idretter! Det er sannelig godt gjort! Ellers er Reymershols IK i dag en av Södermalms største idrettsforeninger for ungdomsidrett, men over 1 400 aktive medlemmer og 50 ungdomslag. Kanskje var det noen av de som hadde møtt frem for å se kampen, for det var mye ungdommelig innslag på tribunen denne kvelden.

Zinkensdamms IP ble bygget i 1936 og innviet med brask og bram den 18. mai året etter; med blant annet kamp mellom Reymersholms IK og Djurgårdens IF. Den ble tegnet av arkitekten Paul Hedquist, som allerede hadde stått bak andre Stockholms-arenaer som Stadshagens IP, Stora Mossens IP og Kristinebergs IP. Publikumsrekorden lyder på 11 543, og stammer fra kvalik-kampen mellom Reymers og IFK Eskilstuna i 1941, da Reymers som nevnt sikret opprykk til Allsvenskan. Noen har imidlertid hevdet at det uoffisielt var rundt 17 000 til stede. Den sesongen Reymers spilte i Allsvenskan, spilte de for ordens skyld ikke sine kamper her, men på Råsunda.

I dag er ‘Zinken’ kanskje mest kjent som hjemmebane for Hammarby Bandy, men i tillegg til det og fotball med Reymersholms IK, er det også andre ting som skjer her. Blant er det også hjemmebane for Stockholm Mean Machines, som spiller amerikansk fotball, og det bærer dessverre også kunstgresset preg av. Ille nok i seg selv med kunstgress, men her er det også markeringer for amerikansk fotball ute på plastikken. På begge langsider er det imidlertid nokså fine tribuner, med den største av de på langsiden lengst bort fra inngangspartiet Ringvägen der jeg kom inn. Innenfor portene var ungdommen allerede i gang med å skape stemning på tribunene.

De to lagenes supportergrupperinger hadde tatt oppstilling på hver sin tribune, og ved min ankomst hørtes det ut som om de var skjønt enige, for ropet ‘Hatar snuten!‘ runget frem og tilbake over banen. Det gikk imidlertid ikke lang tid før det gikk over til henholdsvis ‘Hatar Tellus!‘ og ‘Hatar Reymers!‘. Det var faktisk Reymersholms IK som ledet tabellen med full pott på sine fem kamper hittil, to poeng foran Segeltorps IF, og tre foran FC Brandbergen og Vendelsö IK. IFK Aspudden-Tellus lå nede på en åttendeplass med kun fire poeng (1-1-3) på sine fem første kamper. I så måte holdt jeg derfor en liten knapp på hjemmelaget som favoritt denne kvelden, selv om lokaloppgjør gjerne kan leve sine egne liv.

Det var da også hjemmelaget Reymers som kom best i gang, og etter et lite kvarter kunne og burde de tatt ledelsen da en av deres spillere var alene gjennom. Han rundet keeper, men surret seg så bort mens forsvarsspillere kom seg tilbake, og det hele ebbet ut i så godt som ingenting. I det 18. minutt tok vertene likevel ledelsen, og det var et skudd fra Jakob Isaksson som snek seg inn i mål slik at det sto 1-0. Det jeg deretter vil huske første omgang for er at kampen ble midlertidig stoppet med drøyt ti minutter igjen til pause grunnet fyrverkeri som ble kastet på banen. Det kom flere meldinger over høyttaleranlegget om at dette ikke ville bli akseptert, og at det ville resultere i at kampen ble stoppet, men etter noen minutters pause kom vi i gang igjen. Det ble ikke ytterligere scoringer før sidebyttet, så det sto fortsatt 1-0 halvveis.

Selv benyttet jeg pausen til å ta en tur i kiosken for å kjøpe meg en pølse, så da var det kanskje ikke så dumt at jeg tok ut noen kroner likevel. Karen i kiosken undret for øvrig på hvorfor det var så mange nordmenn her, og lurte på om det var en fotballturnering av noe slag. Det var i så fall ukjent for meg, men han hevdet i hvert fall at jeg var hans åttende norske kunder i løpet av kampen. Andre hadde benyttet pausen til litt andre ting, som å stjele flagg og bannere fra hverandre. Det var tilsynelatende ungdommer i ungdomsskolealder som løp frem og tilbake på tokt på motstanderfansens tribune, og idet spillerne kom tilbake på banen ble et av disse påtent. Kampen rakk bare så vidt å starte igjen før ytterligere ett sto i lys lue på tribunen på motsatt side, akkompagnert av nye knallskudd inn på banen, og igjen ble kampen stoppet.

Denne gang tok dommeren rett og slett spillerne med seg tilbake i garderoben, og etter hvert som minuttene gikk begynte man å lure på om kampen ikke ville bli ferdigspilt. Det var dårlig stemning, og det utartet til noen tilfeller av flaskekasting mot vakter og politi, som nå måtte tilkalle forsterkninger, og en av de spreke politidamene som på dette tidspunktet sto rett foran meg ble truffet i armen av en plastflaske. Flere av bråkmakerne var nå delvis eller helt maskert. Det roet seg etter hvert litt ned igjen; i hvert fall nok til at man etter et kvarters tid tok sjansen på å sende spillerne ut på banen igjen i et forsøk på å fullføre kampen, men med nye advarsler om at fyrverkeri og kasting av gjenstander ville resultere i at kampen ble stoppet.

Vi hadde passert en times spill da Reymers prøvde seg med en lobb som landet oppå tverrliggeren. I det 64. minutt doblet de likevel ledelsen da David Hultfeldt sendte i vei et skudd som gikk inn i det bortre hjørnet. 2-0. Få minutter etter fikk gjestene et straffespark, og da det omsider ble tatt av Jacob Hammarström Axén, satt han ballen i nota og reduserte til 2-1. I det 75. minutt ble imidlertid hjemmelagets tomålsledelse gjenopprettet, og det var Erik Nordström som kranglet inn 3-1 etter en corner. Tre minutter senere satt Alexander Hellgren Sundgren spikeren i Tellus-kista da han styrte inn et innlegg på bakre stolpe og fastsatt sluttresultatet til 4-1. Vi fikk til slutt fullført kampen, og Reymers tok tre nye fortjente poeng og toppet fortsatt med full pott.

Selv hadde jeg blinket meg ut den skotske puben Half Way Inn, og spaserte dit bort for å innta en øl etter kamp. Deretter fant jeg rett og slett ut at tiden kanskje var moden for å tusle bort til Mariatorget stasjon for å komme meg med T-banen nordover mot Kista. Vel fremme i Kista ble det også litt nattmat på en Burger King før jeg tok kvelden. Det hadde vært en artig opplevelse å se kampen på Zinken denne aftenen. Jeg forventet heller ikke slike tilstander i forbindelse med en kamp i Division 3, og det hadde også gjort det enda heftigere enn forventet. Nå var det bare å komme seg i seng og få seg litt søvn før jeg dagen etter skulle få med meg to kamper i den svenske hovedstaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swedish ground # 36:
Reymersholms IK v IFK Aspudden-Tellus 4-1 (1-0)
Division 3 Södra Svealand
Zinkensdamms IP, 12 May 2023
1-0 Jakob Isaksson (18)
2-0 David Hultfeldt (64)
2-1 Jacob Hammarström Axén (pen, 69)
3-1 Erik Nordström (76)
4-1 Alexander Hellgren Sundgren (78)
Att: 411
Admission: Free

Next game: 13.05.2023: FC Stockholm Internazionale v Dalkurd FF
Previous game: 11.05.2023: Drøbak/Frogn 2 v Idd
Previous swedish game: 05.05.2023: Åsebro IF v Färgelanda IF

More pics

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg