Kirkintilloch Rob Roy v Cumbernauld United (@ Cumbernauld United) 13.04.2022

 

Onsdag 13.04.2022: Kirkintilloch Rob Roy v Cumbernauld United

Onsdagen startet med frokost i form av smørbrød innkjøpt fra en Sainsburys-sjappe like ved Premier Inn-hotellet etter at jeg denne morgenen hadde unnet meg en ekstra time eller halvannen med søvn. Denne dagen skulle jeg flyktig få besøk i Glasgow av ingen ringere enn Tom Morken, som i likhet med meg nå også var på tur. Han hadde flydd over til balløya på mandagskvelden, og skulle nå ha Glasgow som base denne dagen når han skulle se kamp hos Auchinleck Talbot. Selv hadde jeg tidlig blinket meg ut oppgjøret Troon v Irvine Meadow XI, men den ble allerede før avreise fra Norge omberammet, og dermed måtte jeg se på andre alternativer (nå skulle det vise seg at jeg faktisk endte opp med å se den omberammede kampen noen uker senere).

Selv om jeg nok hadde en anelse om hvor jeg ville ende opp, hadde jeg vel fortsatt ikke bestemt meg 100% for destinasjon denne dagen da jeg gikk opp til Glasgow Queen Street for å ta imot Tom. Om jeg ikke allerede hadde besøkt Auchinleck Talbot i april 2019, ville jeg ganske sikkert blitt med ham dit, men det fristet tross alt med en ny bane. Etter å ha ønsket ham velkommen til Glasgow, fulgte jeg med ham bort til Premier Inn-hotellet han hadde booket (et annet enn mitt). Der fikk han slenge fra seg bagasjen, og da var det nok naturlig med en tur på pub. Denne gang hadde jeg imidlertid et annet forslag først, og vi spaserte derfor en tur opp til det vanvittige Glasgow Necropolis, som jeg tror falt i smak.

Etter å ha lekt turister en liten stund, var det omsider klart for noen flytende forfriskninger, og Toms forslag om en stopp ved Bar 91 fikk gehør. Det var nok et noe bedre valg enn The Steps Bar, som ble neste stopp. Dagens beste beslutning hittil var imidlertid å forflytte seg til The Piper Bar, der vi storkoste oss inntil Tom fant ut at han ville sjekke inn. Han skulle etter hvert også sette kursen mot Auchinleck, mens også jeg måtte ta en endelig beslutning, og det endte som forventet opp med at jeg valgte å sette kursen mot Cumbernauld for å se kamp mellom banedelende Kirkintilloch Rob Roy mot Cumbernauld United som denne kvelden spesielt nok ville være bortelag på egen hjemmebane. Turen fra Glasgow Queen Street (der jeg helt tilfeldig støtte på en Rangers-kompis inne på stasjonen) tok 25-30 minutter, og deretter oppdaget jeg raskt at jeg ikke akkurat hadde ankommet noe jeg vil kalle en drømmedestinasjon.

Cumbernauld er en såkalt new town, planlagt og anlagt for å avlaste befolkningsveksten i Glasgow, men allerede før dette vedtaket i 1955 var det en viss bebyggelse her allerede i romertiden. Vi befinner oss tross alt ikke altfor langt fra deler av den antoninske mur. Det er ved den gamle landsbyen Cumbernauld Village at kveldens kamp skulle finne sted, mens den nye byen ligger litt sør for dette. Den ble åsted for voldsom utbygging over 40 års tid, og har i dag blitt Skottlands tiende største by, med omtrent 52 000 innbyggere. Her har også en del selskaper etablert seg; blant annet Barr’s, som blant annet er produsent av den kjente skotske ‘brusen’ Irn Bru – kanskje skottenes andre nasjonaldrikk etter whisky. Cumbernauld ligger i North Lanarkshire, midt i det skotske sentralbelte, og ved det skotske vannskillet.

Ved Cumbernauld stasjon var det et taxiselskap som holdt til i lokaler utenfor stasjonsbygget, og jeg noterte meg deres nummer, men valgte foreløpig å følge skiltene som fortalte at det var et kvarters gange til sentrum. Veien gikk via gangveier gjennom noen nokså triste boligområder, til jeg ankom det de presterte å kalle ‘sentrum’ men som minnet mer om en nitrist næringspark. Når jeg blir spurt hvilken by i UK jeg på mine mange rundreiser ikke har likt meg noe særlig i, har jeg gjerne vært rask til å trekke frem engelske Milton Keynes, som ofte har vært den første jeg tenker på. Nå er jo generelt disse ‘new towns‘ sjelden særlig sjarmerende, men her i Cumbernauld befant jeg meg muligens i det mest nitriste og trøstesløst deprimerende stedet jeg hittil har besøkt i Storbritannia. Jeg fant i hvert fall frem til Wetherspoons-puben The Carrick Stone, og nøyde meg med et raskt glass der før jeg bestilte en taxi for å plukke meg opp og skysse meg til kveldens kamparena.

Taxien som hadde kommet var en umerket bil som ikke på noe vis vitnet om at det var nettopp en taxi, og derfor var det bare så vidt jeg kom meg med. En helt anonym bil som hadde stått på utsiden begynte etter noen minutter plutselig å snu for å kjøre mot utkjørselen, og det slo meg at dette kunne være drosjen. Det viste seg å stemme, og drosjekusken fikk da også skysset meg til Guy’s Meadow, der jeg betalte meg inn med £7 og fikk bekreftet at det ikke var trykket noe program i forbindelse med kveldens noe spesielle kamp i West of Scotland League Premier Division. Spesiell i den forstand at hjemmelaget Kirkintilloch Rob Roy som jeg nevnte banedeler her hos nettopp Cumbernauld United, som sto oppført som kveldens bortelag. Jeg gikk rett til matutsalget og kjøpte meg to scotch pies og en Bovril.

Kirkintilloch Rob Roy er den største, eldste og naturlig nok mest tradisjonsrike av de to. De ble stiftet i 1878, og er oppkalt etter den skotske ‘folkehelten’ Rob Roy. Blant en rekke titler har man tre ganger sikret det gjeveste av alle i den skotske Junior-fotballen; nemlig Scottish Junior Cup. Det gjorde de i 1921, 1943 og sist gang i 1962, etter finaleseire over henholdsvis Ashfield, Benburb (etter to omkamper) og Renfrew (etter omkamp). Samtidig har de fem ganger vært tapende finalist (sist gang i 1977). Etter restruktureringene i Junior-fotballen i 2002 og 2006 var andreplassen i SJFA West Regions toppdivisjon Premier Division våren 2017 deres beste ligaplassering. I 2020 var det med da denne ligaens klubber forlot Junior-fotballen og tok plass i den ‘ordinære’ pyramiden og West of Scotland League.

Kirkintilloch Rob Roy hører egentlig til i byen Kirkintilloch litt lenger vest, men havnet for en del år siden i såpass heftige økonomiske problemer at de etter over hundre år med Adamslie Park som hjemmebane måtte selge den til en boligutbygger i 2014. Det er grunnen til at de siden den gang har banedelt hos Cumbernauld United, og fortsatt gjør det mens de håper på å få bygget et nytt anlegg i hjembyen. Cumbernauld United på sin side er en yngre klubb, stiftet i 1964. Den er kanskje først og fremst kjent for at en viss Kenny Dalglish som ungdom spilte for klubben i 1967/68-sesongen. Også denne klubben spilte i Junior-pyramiden frem til man i 2020 altså hoppet over til West of Scotland League ‘en masse’.

Guy’s Meadow viste seg å være et nokså koselig sted å se fotball, med en beliggenhet som føltes overraskende landlig, og en skog på en eller to av sidene. Man kommer inn på den ene kortsiden, og får til venstre for seg langsiden som huser det som er av fasiliteter. Det omfatter ikke bare baren og matustalget, men også en ståtribune med klassisk terracing i forkant av dette. Den strekker seg omtrent hele banens lengde, og har et overbygg på en større del omtrent midt på. Bortre kortside og den andre langsiden virker utilgjengelig for publikum, men på sistnevnte finner man laglederbenkene og det som muligens er en speaker-bu eller ‘tårn’ for å filme fra. I bakkant av dette kan man se noe av bebyggelsen i Cumbernauld Village klamre seg fast i skrenten der.

I toppen av tabellen i West of Scotland League Premier Division var det en tittelduell mellom Auchinleck Talbot, Darvel og Pollok. I andre enden av tabellen er det hele seks eller sju av divisjonens tjue lag som ville rykke ned grunnet en restrukturering foran neste sesong. Rob Roy lå før avspark på en 14. plass, men hadde flere kamper til gode på samtlige andre lag, og hadde således skjebnen i egne hender. Tøffere virket det for Cumbernauld United som lå på tredje siste plass. Derfor var det kanskje litt overraskende at United i kampens femte minutt tok ledelsen da Kieran Boubekri sørget for 0-1 med et flott skudd fra bortimot 25 meter. Enda mer overraskende var det muligens at det var United som fortsatte å kjøre kampen og hadde initiativet. De ledet fortsatt med det ene målet da lagene gikk i garderoben halvveis, mens jeg gikk i baren.

Jeg hadde talt meg frem til 181 tilskuere, og de skulle bli vitne til det britene gjerne kaller ‘a game of two halves‘, for der var et helt annet Kirkintilloch-lag som kom utpå i andre omgang. Majoriteten av de fremmøtte var åpenbart Rob Roy-fans, og de fikk noe å juble for da Craig Truesdale utlignet i kampens 57. minutt. Enda mer jubel ble det da Robbie Young sendte de i ledelsen 2-1 i det 69. minutt, og ti minutter senere sørget Gary Arbuckle for 3-1 med et skudd fra rundt tjue meter. Kun et minutts tid senere var holdet bortimot fem meter lenger da samme mann fyrte løs igjen og fastsatt sluttresultatet til 4-1. Det var ingenting å si på hverken pauseresultatet eller sluttresultatet, etter at Rob Roy reiste seg og leverte en maktdemonstrasjon av en andreomgang.

Selv hadde jeg forhåndsbestilt taxi tilbake til Cumbernauld stasjon, men hadde tid til et glass i klubbhusets bar før den kom. Denne kvelden hadde jeg også truffet på en engelsk groundhopper bosatt i Glasgow, som jeg også hadde kommet i snakk med i Sauchie kvelden før. Vi avtalte å ta en pint på puben The Twa Corbies for vi tok toget tilbake mot Glasgow, og mens han syklet dit ned, kom jeg etter i taxi. Etter en pint der, gikk vi den korte veien til stasjonen og kom oss med toget til Glasgow, der han ble med da jeg som avtalt traff Tom igjen på The Horseshoe. Det var som vanlig hyggelig, og selv om Tom skulle ned til England igjen dagen etter, skulle vi også ses igjen senere helt mot slutten av min tur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scottish ground # 47:
Kirkintilloch Rob Roy v Cumbernauld United 4-1 (0-1)
West of Scotland League Premier Division
Guy’s Meadow (at Cumbernauld United), 13 April 2022
0-1 Kieran Boubekri (5)
1-1 Craig Truesdale (57)
2-1 Robbie Young (69)
3-1 Gary Arbuckle (79)
4-1 Gary Arbuckle (80)
Att: 181 (h/c)
Admission: £7
Programme: None

Next game: 14.04.2022: Rangers v SC Braga
Previous game: 12.04.2022: Sauchie Juniors v Tranent Juniors

More pics

This day on a map / This whole trip on a map

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg