Jerv v Fredrikstad 28.08.2021

 

Lørdag 28.08.2021: Jerv v Fredrikstad

Torsdag kveld hadde jeg kommet hjem etter snaut to deilige uker i Danmark, spekket med fotball. Jeg hadde dog ikke tenkt å ligge på latsiden av den grunn, men det ble ganske tydelig klart for meg at jeg var tilbake i norsk fotball da jeg på fredagskvelden hadde tatt turen opp for å se på oppgjøret Begby v Askim. Der var det nemlig tilbake til hverdagen med en total mangel på informasjon og null respekt for tilskuerne som tar turen for å se kamp, for da det nærmet seg avspark var det fortsatt ingen verdens tegn til noen spillere. Et minutt eller to etter det opprinnelige tidspunktet for kampstart, ringer en av de fremmøtte sin sønn som visstnok spiller for et av lagene, og fikk da bekreftet at kampen var avlyst. Hvor vanskelig kan det være å informere om dette i sosiale medier og ikke minst få oppdatert forbundets sider??

Det endte meg en skikkelig utblåsning på fredagskvelden, men det var uansett glemt da jeg tidlig lørdag morgen var klar for en bortetur jeg virkelig hadde sett frem til. Dette året blinket jeg meg tidlig ut bortekampene mot Jerv og Bryne som to av FFKs kamper jeg absolutt skulle ha med meg. Man må benytte sjansen når FFK en sjelden gang spiller på skikkelig naturgress, slik fotball skal spilles på, og det hjalp også på at begge ville være nye baner for meg. Derfor var det gledelig at vi gutta her på Sellebakk satset på organisert buss til Grimstad, under det uavhengige supporterinitiativet Fredrikstad Boys.

Vi hadde avreise fra Sellebakk allerede klokken 07.00 lørdag morgen, og plukket opp noen steder på vei gjennom Fredrikstad og oppover mot Moss, der vi som planlagt var i god tid til å komme oss med 08.00-ferja. Det var ytterligere en buss med andre FFK-supportere som kjørte sammen med oss nedover, og på den bussen var promillen nokså påfallende allerede på overfarten til Horten. Til tross for noen ‘pissepauser’ ankom vi Grimstad like før halv tolv, og de tilreisende kunne stige av (eller eventuelt velte av) bussene utenfor puben vi hadde avtalt at skulle åpne klokka tolv for oss. Vi ble midlertidig henvist serveringsstedet Fru Juske vegg i vegg mens vi ventet på at Smaue Bar skulle åpne, og nå kunne vi forlyste oss et par timer før kamp.

Grimstad burde jo være kjent for de fleste, men ligger i det som var Aust-Agder, og har drøyt 13 500 innbyggere i selve byen. Den har tidligere blitt målt til byen med mest soldager i Norge, og det var fint å få bortekampen mot Jerv i august måned, for det var fint vær også denne dagen. En liten dose trivia om Grimstad kan for øvrig være at det er den norske by som er nærmest Danmark (med 62,5 nautiske mil til Hirtshals). Vi så ingen ting til hverken Dag Otto Lauritzen, Thor Hushovd eller andre kjente bysbarn mens vi ladet opp, og snart marsjerte vi i samlet flokk opp mot stadion, via en rute som artig nok gikk på en gangvei gjennom en tunnel i fjellet.

Fotballklubben Jerv ble stiftet i 1921, og har dermed hundreårsjubileum i år. Det var imidlertid Vestergatens FK som var det opprinnelige navnet, men det ble raskt endret til Djerv, før man i 1923 endret det igjen til dagens navn. I tiden etter årtusenskiftet rykket klubben flere ganger opp og ned mellom 2. divisjon og 3. divisjon, men i 2014 vant de sin 2. divisjons-avdeling og rykket opp i 1. divisjon. I 2015 hadde de en historisk god sesong som endte med 5. plass, og i kvalifiseringsspillet nådde de helt til finalen der ingen ringere enn sørlands-rival Start dog ble for sterke over de to kampene. Året etter noterte de seg for sin beste plassering i toppfotballen, og etter en tredjeplass tok de seg igjen til kvalifiserings-finale. Denne gang var motstanderen Stabæk, og Jerv var da skarve åtte minutter fra opprykk til Eliteserien, men dessverre holdt det ikke helt.

Etter at vi kom oss ut på andre siden av den nevnte tunnelen, så vi snart dagens kamparena, Levermyr, foran oss. Vi hadde på forhånd betalt 150 kroner per person for adgang, og hadde fått tildelt plass på den ene enden av en av tribunene. Levermyr skal ha vært klubbens hjemmelag siden 1954, men det har skjedd saker og ting siden den gang. Tilskuerrekorden på ca. 8 000 stammer fra en B-landskamp mellom Norge og Finland i 1963, mens Jerv trakk ca. 7 000 til en cupkamp mot Viking i 1976. Begge er tilskuertall som langt overgår dagens kapasitet, og Levermyr ble i 2005 vurdert til å være så langt unna å oppfylle stadionkravene at en oppgradering måtte til. Den nå avdøde skipsreder J.J. Ugland bidro med midler, og heldigvis har de foreløpig også beholdt naturgresset.

Det var nummer to mot nummer tre, så man kunne vel godt kalle det en toppkamp i divisjonen. Jerv fikk en kjempestart da nyervervelsen Shuaibu Lalle Ibrahim satt inn 1-0 etter fem minutter, og var uten tvil det førende laget det første snaue kvarteret. FFK kom deretter endelig mer med, og i det 19. minutt kom utligningen ved formspiller Taofeek Ismaheel. Rødbuksene hadde nå en god periode, og Riki Alba var svært nær å sende bortelaget i ledelsen da kun en god redning hindret scoring, men i stedet var det hjemmelaget som etter en drøy halvtime igjen tok ledelsen. Det så i utgangspunktet ufarlig ut da et frispark fra midtbanen ble slått inn i FFK-feltet, og keeper Håvar Jenssen fanget den tilsynelatende greit, men hadde åpenbart tatt på seg såpeglatte hansker og mistet den rett i beina på Daniel Arrocha som satt inn 2-1. Det sto seg også til pause.

Etter hvilen gikk bortelaget ut i hundre, og skapte et par gode sjanse med Ismaheel i fokus, men hverken han eller kaptein Kjelsrud fant mål. Også en heading fra innbytter Nicolay Solberg gikk deretter utenfor målet, men med 20 minutter igjen kom omsider utligningen da Mads Nielsen styrte en corner i mål til 2-2. Kanskje mistet de fokus i ekstasen over å ha utlignet, for Jerv gikk rett i angrep, og et innlegg fant Willis Alvés Furtado på bakre stolpe, og han sørget for 3-2. Jeg må gi «Bummen» rett i at et Jerv-lag med mange søramerikanere også spilte som nettopp det da de brukte masser av tiden liggende nede, men FFK var likevel nære utligning da Mads Nielsen headet mot mål og ballen traff en tilsynelatende intetanende Jerv-spiller i hodet slik at han hindret scoring.

Jerv hadde også en kjempemulighet helt på slutten, men skuddet smalt i tverrliggeren. Hele seks minutter på overtid fikk FFK muligheten til å få med seg ett poeng. Solberg sendte ballen forbi keeper, og inne på streken var Noa Williams som dessverre ikke fikk stokket bena raskt nok til å sette ballen i mål, så en liggende Jerv-spiller fikk dermed klarert. Dermed sikret Jerv seg tre viktige poeng i toppstriden, og i motsetning til visse som med FFK-briller påsto at det var et ran etter at FFK hadde spilt Jerv av banen i 90 minutter, vil jeg i stedet si at det var en kamp som kunne gått begge veier. Å si at Jerv ble rundspilt blir for meg bare vås, og de kunne også økt ledelsen på slutten, men ingen tvil om at også FFK kunne fått med seg poeng her.

Etter kampslutt ble det en episode der noen supportere konfronterte Jerv-fans på tribunen på motsatt langside, men når man på død og liv skal bruke fotballen som en arena for politisk propaganda, bør det kanskje ikke være veldig overraskende at noen ser seg lei på at det som skal være et fristed for å se fotball blir brukt slik. Kan ikke de som bare vil se fotball få lov til det, så kan de som vil gi uttrykk for støtte til diverse kampanjer, politiske kampsaker etc heller søke om å få sette opp en stand på nærmeste torg? Det ble uansett en lang tur hjem, og selv om de fleste trakk seg fra planen om å avslutte kvelden på Rodgers Pub på Sellebakk, gjorde jeg det før jeg etter hvert tuslet hjem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norwegian ground # 151:
Jerv v Egersund 3-2 (2-1)
1. divisjon
Levermyr, 28 August 2021
1-0 Shuaibu Lalle Ibrahim (6)
1-1 Taofeek Ismaheel (19)
2-1 Daniel Arrocha (33)
2-2 Mads Nielsen (71)
3-2 Willis Alvés Furtado (72)
Att: 814
Admission: 150 NOK
Programme: None

Next game: 30.08.2021: Skogstrand v Råde 2
Previous game: 25.08.2021: FC Djursland v Vatanspor
Previous norwegian game: 09.08.2021: Østsiden v Rakkestad

More pics

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg