19.03.2016: En kikk på Central Park (Cowdenbeath)

Lørdag 19.03.2016: Central Park (Cowdenbeath)

 

Denne lørdagen hadde jeg to kamper på menyen, hvorav den første var en hjemmekamp for Hill of Beath Howthorn, som hører hjemme i Hill of Beath helt nede i den sørvestlige utkanten av Cowdenbeath. Jeg hadde beregnet god tid for å først ta en kikk på et annet stadion, og da jeg hoppet av toget i Cowdenbeath satt jeg straks kursen mot det nærliggende stadionet Central Park, som er hjemmebane for ligaklubben Cowdenbeath. Der skulle det denne dagen spilles et heftig lokaloppgjør mot erkerivalen Dunfermline Athletic, og vakter og klubbpersonell var allerede på plass da jeg tok en kikk med snaut tre timer til kampstart.

 

En av vaktene ga klarsignal til at jeg kunne få passere porten og stikke innenfor for å ta en kikk på den betingelse at jeg lovet å komme tilbake. Det hadde jeg selvsagt til hensikt å gjøre, men først tilbragte jeg et lite kvarter inne på Central Park, som viste seg å være en positiv overraskelse for meg, og et klassisk men samtidig uortodoks stadion som falt langt mer i smak enn jeg hadde trodd. Uortodoks fordi fotballklubben deler stadionet med stock car racing, og det skulle faktisk være et slikt arrangement etter fotballkampen denne dagen (det skjer visst hver lørdag klokka 18.00). En kar inne på stadionet fortalte også at det ikke er helt uvanlig at dette drar flere tilskuere enn fotballen, selv om det nok ikke var tilfellet med dagens lokalderby på menyen.

 

Cowdenbeath FC ble stftet i 1881, og har det spesielle kallenavnet ‘The Blue Brazil’. De har ingen store titler i skotsk fotball (og da regner jeg selvsagt ikke med fem divisjonstitler i lavere divisjoner), men spilte på øverste nivå mellom 1924 og 1934. Deres eneste sesong på øverste nivå siden den gang var én enkelt sesong i 1970-71. Femteplassen i 1925 er deres beste ligaplassering, mens de i dag hører hjemme i det som nå også i Skottland heter League One (nivå tre), etter at forrige sesong endte som Championship-jumbo og dermed rykket ned.

 

Central Park har vært klubbens hjemmebane siden den sto ferdig 1917, og til tross for at man nå har en asfaltbane rundt selve gressmatta, og at man derfor får nokså stor avstand til banen, falt den altså i smak grunnet blant annet noen herlig klassiske tribuneseksjoner. Ikke minst gjelder det den gamle hovedtribunen – eller rettere sagt den gjenværende delen av denne. Hovedtribunen ble skadet i en brann i 1992. Den delen som overlevde har blitt glimrende restaurert, og er en klassisk sittetribune med benkerader i tre. På denne langsiden har denne tribunen som nå også kalles ‘Old Stand’ senere fått selskap av en nyere tribune som står rett ved siden av. Naturlig nok går sistnevnte under navnet ‘New Stand’, men heter offisielt Alex Menzies Stand – oppkalt etter tidligere lokal spiller. Dette er også en sittetribune som naturlig nok fremstår mer moderne enn sin ‘nabo’.

 

Rundt store deler av anlegget ellers er det klassisk terracing (ståtribuner) under åpen himmel, og motorsport-stevnene er selvsagt grunnen til at man også må se kampen gjennom et høyt nettinggjerde. Central Park har også tidligere blitt brukt til speedway, og i tidligere år ble den også benyttet til å arrangere hundeveddeløp. Borte på bortre langside snudde jeg og gikk tilbake, og etter å ha tatt meg ut igjen og takket vakten for kikken, forlot jeg Central Park, men jeg returnerer gjerne for å se kamp her en gang i fremtiden.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg