Oxford United v Salisbury City 01.01.2009

Torsdag 01.01.2009: Oxford United v Salisbury City

Etter å ha feiret nyttårsaften i Reading, våknet jeg omsider til liv i hotellsenga og fikk kastet i meg en engelsk frokost. Årets første dag bød på trist og hustrig vær, og det regnet lett da jeg gikk til Reading stasjon. På dagens program sto en utflukt til Oxford, der den gamle storheten Oxford United skulle møte Salisbury City i Conference Premier. Etter rundt 25 minutter hoppet jeg av toget i Oxford, og unnet meg en røykepause mens jeg vurderte veien videre. Jeg skulle så gjerne besøkt klubbens gamle stadion, klassiske og fantastisk intime Manor Ground, som er blant de stadioner jeg ergrer meg mest over å aldri ha fått besøkt. Men Oxford United har nå siden 2001 spilt på sitt Kassam Stadium, og med en beliggenhet over tre kvart mil utenfor Oxford sentrum, måtte det taxi eller buss til. Jeg kom i snakk med en groundhopper fra Leamington som også skulle på kampen, og sammen fant vi ut at den aktuelle bussen var ventet om noen minutter. Mens bussen humpet ut i Oxford-periferien hadde jeg en interessant samtale med denne groundhopperen som ble min turkamerat for dagen. Vi hoppet av bussen få minutters gange fra Kassam Stadium, som med sine tre tribuner lå der temmelig lite spennende.

Det hadde i hvert fall sluttet å regne, og vi fikk kjøpt billetter i billettluka og tok plass på East Stand, bak det ene målet. Bak motsatt mål var det ingen verdens ting, bortsett fra et simpelt tregjerde og en parkeringsplass på utsiden. På langsidene sto to nokså like tribuner, med den forskjellen at South Stand består av to nivåer delt av en rekke VIP-bokser. Alle de tre frittstående tribunene består av utelukkende sitteplasser, og der Manor Ground var vanvittig intim, fremstår Kassam Stadium som den rake motsetning. Et langt tristere sted å se fotball. Trist var også innledningen på kampen. Chris Wilder hadde halvannen uke i forveien bitt ansatt som Oxfords nye manager, og i hans debut ble det tap for nettopp Salisbury på Boxing Day. Det skulle nå hevnes, men det ble fort klart at de som forventet reprise på 5-1 seieren over Ebbsfleet United i sist kamp ville bli skuffet. Sesongens høyeste tilskuertall (5 312) så langt på Kassam Stadium fikk se de første 20 minuttene passere nesten uten at ballen var inne i 16-meterne. Oxford hadde mye ball, men Salisbury virket godt organisert, og med en solid offside-felle gikk James Constable og hans kumpaner gang på gang i offside.

Salisburys venstreback Luke Ruddick var mannen som hadde brukket Ox-spiller Sam Deerings bein med en sen takling i romjula, og han ble ved hver eneste ballberøring buet heftig av tilskuerne (med unntak av de 235 fra Wiltshire). Salisbury kunne tatt ledelsen etter halvspilt omgang, men Matt Day fikk kastet seg frem og blokkert et skudd. Det tok en halvtime før hjemmelaget for alvor truet gjestenes mål. Lewis Haldane trakk seg fri på kanten, og hans innlegg forandret retning og utmanøvrerte keeper James Bittner. Den dalte ned bak Bittner, men Tim Bond reddet på streken med en heading. Like etter kom James Clarke på et flott raid, men Jamie Guy ble for utålmodig og gikk i offside før Clarkes pasning kom. Han satt ballen i mål, men linjemannen hadde allerede hevet flagget. Salisburys midtbanemann Ian Herring kastet seg inn i en stygg takling på Adam Murray som tydeligvis fikk Oxford-folket til å tenke på Deerings beinbrudd, og det var antydninger til håndgemeng blant spillerne. Etter å ha fått roet gemyttene nøyde dommeren seg med å gi Herring det gule kortet, og et rasende publikum ga soleklar beskjed om hva de syntes. Chris Wilmott hadde omgangens siste sjanse for Oxford, men hans heading gikk over. En kopp Bovril kunne i pausen inntas på stillingen 0-0.

Andre omgang startet som den første, der kampen stort sett foregikk på midtbanen. Jamie Guy kunne imidlertid gitt hjemmelaget ledelsen tidlig i omgangen. Constable brystet ballen flott ned til Guy, men hans avslutning gikk utenfor. Det var da manager Wilder etter en times spill satt innpå lånespilleren Ricky Sappleton at kampen endret karakter. Den storvokste spissen Sappleton spilte sin første kamp på lån fra Leicester, og fikk merkbart mer fart på Oxford. Etter 70 minutter var det han som gjorde forarbeidet og spilte fri Constable (som selv vår på lån fra Shrewsbury i denne perioden) som rundet keeper Bittner og satt inn 1-0. Sappleton tok igjen på seg servitørrollen da han serverte ballen på sølvfat for Lewis Haldane, som hadde bortimot et åpent mål å sikte på. Men Haldane mistet balansen i avlsutningsøyeblikket, og hans skudd gikk utenfor. United presset nå voldsomt for å få et andre mål, og Sappleton hadde et skudd flott reddet av Bittner. Haldane burde igjen økt ledelsen da tre(!) Oxford-spillere kom alene med Bittner, men i stedet for å sentre valgte han å lobbe keeper Bittner. Lobben gikk imidlertid også utenfor stolpen. Det var Sappleton som omsider satt spikeren i kista, da han ble spilt fri av Paul Evans og satt ballen sikkert nede i hjørnet bak Bittner. 2-0, og de gule kunne juble over tre viktige poeng.

Vi forlot Kassam Stadium og satt oss snart på bussen tilbake til Oxford stasjon. Der tok jeg farvel med Leamington-karen og hoppet på toget tilbake til Reading, der jeg kunne reflerktere litt over kampen. Oxford hadde vunnet fortjent, men det var først de siste 20 minuttene de var virkelige gode. Mange snakket om playoff, men mager Wilder hadde forsøkt dempe forventninger. Det som er hevet over enhver tvil er at Oxford United i og for seg ikke hører hjemme i non-league. Mange vil huske at de på 1980-tallet spilte tre sesonger i øverste divisjon, og at de i 1986 vant ligacupen etter finaleseier over QPR. Da de i 2006 rykket ned i Conference, ble de den første vinner av en av de store trofeene til å rykke ned fra ligaen. Det har blitt stadig tøffere konkurranse om å ta seg opp i ligaen igjen, og Oxford fikk et par måneder senere en poengstraff på 5 poeng for å ha brukt en ikke spilleberettiget spiller tidligere i sesongen (til tross for at de i kampene han spilte hanket inn 11 poeng). Dermed brast uansett playoff-drømmen, og de måtte belage seg på en ny sesong i Conference.